Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους αντιπαρατέθηκαν με τη Ρωσία την Πέμπτη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και κάλεσαν την Ομάδα των 20 (G20) να συνεχίσει να ασκεί πίεση στη Μόσχα για να τερματίσει μια σύγκρουση που, όπως είπαν, έχει αποσταθεροποιήσει τον κόσμο.
Η Ρωσία αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας τη Δύση ότι μετέτρεψε τις εργασίες για την ατζέντα της G20 σε «φάρσα» και σχολίασε ότι οι δυτικές αντιπροσωπείες ήθελαν να μεταθέσουν την ευθύνη για τις οικονομικές αποτυχίες τους στη Μόσχα.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, που διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο του, παρέμεινε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπως αναμενόταν, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G20 στο Νέο Δελχί. Η Ρωσία περιγράφει τη δράση της στην Ουκρανία ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την εξάλειψη απειλών ασφαλείας.
«Η συνάντηση αμαυρώθηκε από τον πόλεμο»
«Πρέπει να συνεχίσουμε να καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία για χάρη της διεθνούς ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις που μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.
«Δυστυχώς, η συνάντηση αμαυρώθηκε και πάλι από τον απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Τον υποστήριξαν οι ομόλογοί του από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.
«Δυστυχώς, ένα μέλος της G20 εμποδίζει όλα τα υπόλοιπα 19 να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε αυτά τα ζητήματα για τα οποία δημιουργήθηκε η G20», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπάερμποκ στη συνεδρίαση, απευθυνόμενη στον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με τη γερμανική αντιπροσωπεία.
«Σας ζητώ, κ. Λαβρόφ, να επιστρέψετε στην πλήρη εφαρμογή της New START (συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα) και να επαναλάβετε τον διάλογο με τις ΗΠΑ, διότι, όπως ορθά επεσήμανε η Κίνα στο σχέδιο 12 σημείων της, η απειλή των πυρηνικών όπλων πρέπει να αντιμετωπιστεί», πρόσθεσε η ίδια.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην τελευταία συνθήκη START, αφού κατηγόρησε τη Δύση -χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις- ότι εμπλέκεται άμεσα σε απόπειρες να πλήξει τις στρατηγικές αεροπορικές βάσεις της.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, μιλώντας σε διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν «να "βολιδοσκοπήσουν" την ασφάλεια των ρωσικών στρατηγικών εγκαταστάσεων που έχουν δηλωθεί στο πλαίσιο της συνθήκης New START, βοηθώντας το καθεστώς του Κιέβου να διεξάγει ένοπλες επιθέσεις εναντίον τους».
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλήξει «σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη, όσον αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια, τον πληθωρισμό».
«Η G20 πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά, όπως έκανε στη Σύνοδο Κορυφής του Μπαλί. Το μήνυμα στο Μπαλί ήταν σαφές, ως G20, πρέπει να δώσουμε λύσεις που προστατεύουν τους πιο ευάλωτους, αντί να τους αφήσουμε να υποφέρουν από τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε η Κολονά, αναφερόμενη στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G20 τον Νοέμβριο στην Ινδονησία.
Λαβρόφ: Η Δύση θάβει την πρωτοβουλία για τα σιτηρά
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ προσπάθησε ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες στη Δύση για την παγκόσμια πολιτική και οικονομική κρίση.
«Ορισμένες δυτικές αντιπροσωπείες μετέτρεψαν τις εργασίες για την ατζέντα της G20 σε φάρσα, θέλοντας να μεταθέσουν την ευθύνη για τις αποτυχίες τους στην οικονομία στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσική ανακοίνωση.
«Η Δύση δημιουργεί εμπόδια για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όσο και αν οι εκπρόσωποι της ΕΕ επιχειρούν να πείσουν για το αντίθετο», ανέφερε.
Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι «θάβει ξεδιάντροπα» την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που διευκολύνει την εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας από τα νότια λιμάνια της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Εποχή «διαιρέσεων»
Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών να βρουν κοινό έδαφος σε παγκόσμια ζητήματα.
«Συναντιόμαστε σε μια εποχή βαθιών παγκόσμιων διαιρέσεων», δήλωσε ο Μόντι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ζητήματα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε από κοινού να μπουν εμπόδιο σε εκείνα που μπορούμε να επιλύσουμε», τόνισε.
Η Ινδία, η οποία ασκεί φέτος την προεδρία, αρνείται να κατηγορήσει τη Ρωσία για τον πόλεμο και αναζητά διπλωματική λύση, ενώ αύξησε απότομα τις αγορές της σε ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επισκέπτεται την Ινδία, συναντήθηκε με τον Μόντι την Πέμπτη και ζήτησε τη βοήθειά του για μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης:
G20: Η Γερμανία καλεί τη Ρωσία να επιστρέψει στη συνθήκη New START
Ρωσία: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν τη συνθήκη New START για να βοηθήσουν την Ουκρανία