Του Γιάννη Μαντζίκου
Όταν πριν από 58 χρόνια ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, στον προφητικό του αποχαιρετιστήριο λόγο κατήγγειλε το περίφημο «στρατιωτικό - βιομηχανικό κατεστημένο» και τους κινδύνους που θα επέφερε για τη χώρα η γιγάντωσή του, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι εν έτει 2019, ένας κατ'' εξοχήν ανδροκρατούμενος κλάδος θα κυριαρχούνταν από γυναίκες!
Ήταν μια εποχή άλλωστε που στις ΗΠΑ οι Αφροαμερικανοί δεν είχαν ακόμα δικαίωμα ψήφου. Προφανώς, ανάλογες προβλέψεις δεν θα μπορούσαν να κάνουν ούτε ορισμένα από τα «ιερά τέρατα» του κλάδου, όπως οι Αλαν Λόκχιντ, Γκλεν Μάρτιν, Λι Γκρούμαν και Γουίλιαμ Μπόινγκ, οι οποίοι έθεσαν τη θεμέλια λίθο για εταιρείες όπως οι Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman και άλλες.
Σε μια χώρα με τη στρατιωτική παράδοση των ΗΠΑ και τις συχνές «υποχρεώσεις» σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι αμυντικές δαπάνες αποτελούν ούτως ή άλλως τεράστιο θέμα, τόσο για το ομοσπονδιακό κράτος όσο και για τις βιομηχανίες. Σύμφωνα με έκθεση του Council of Foreign Relations του 2014, τα έτη μετά τον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο οι εθνικές αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ ως ποσοστό του ΑΕΠ κυμαίνονταν από το υψηλό 15% το 1952 (κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου) στο χαμηλό 3,7% το 2000.
Το οικονομικό έτος 2016, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας Pew, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπάνησε περίπου 604 δισ. δολάρια για την εθνική άμυνα, η οποία αποτελούσε το 15% των συνολικών δαπανών της, ύψους περίπου 3,95 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Επί Ντόναλντ Τραμπ έχουν εγκριθεί δαπάνες ύψους τουλάχιστον 716 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2019, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων αναμένεται να διαχειριστούν γυναίκες για πρώτη φορά στην ιστορία, την ίδια ώρα που η ισχύουσα τάση στις ΗΠΑ δείχνει ότι μόλις το 4,8% των CEOs των μεγάλων επιχειρήσεων και δη των λεγόμενων «Τop 500» ανήκουν στο γυναικείο φύλο.
Από την 1η Ιανουαρίου 2019, λοιπόν, τα ηνία των τεσσάρων από τις πέντε μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες κρατούν γυναικεία χέρια. Οπως άλλωστε δήλωνε με αφορμή το γεγονός αυτό η CEO της Lockheed Martin, Mέριλιν Χιούσον, μιλώντας σε γυναίκες της εταιρείας, «αυτό αποτελεί την απάντηση σε εκείνους που αμφιβάλλουν αν μπορείτε να κάνετε την επόμενη δουλειά ή να αναλάβετε αυτή την ειδική αποστολή».
Σύμφωνα με τη Λιν Ντάιγκλ, πρώην αντιπρόεδρο της αμυντικής βιομηχανίας Raytheon και σήμερα διευθύνουσα σύμβουλο της Engility, μιας εταιρείας μηχανικών και υπηρεσιών πληροφορικής, με συμβόλαια 1 δισ. δολαρίων με το Πεντάγωνο: «Μακροπρόθεσμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το ταλέντο κερδίζει ανεξαρτήτως φύλου».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας από τους λόγους «της προόδου» αυτής οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αριστεύουν στα μαθηματικά, στη μηχανική και τη φυσική, το λεγόμενο πεδίο των επιστημών STEM, κάτι που σύμφωνα με την Κάρεν Πανέτα, πρύτανη της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Τufts στη Μασαχουσέτη, «αποτελεί βασικό λόγο που οδηγεί της τεράστιες αυτές εταιρείες να επιλέξουν γυναίκες στις θέσεις αυτές».
Ποιες είναι
Επικεφαλής της Lockheed Martin από το 2013, της εταιρείας που έχει πάνω από 100.000 υπαλλήλους και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εργολάβους του Αμερικανικού Πενταγώνου, είναι η Μέριλιν Χιούσον. Η Χιούσον το 2010, το 2011, το 2012 και το 2015 μπήκε στη λίστα του περιοδικού «Fortune» ως μία από τις «50 πιο ισχυρές γυναίκες στις επιχειρήσεις», ενώ το 2014 και το 2015 βρέθηκε στην αντίστοιχη λίστα του περιοδικού «Forbes».
Στη Northrop Grumman, την τέταρτη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία του πλανήτη, με περισσότερα από 20 δισ. δολάρια έσοδα, CEO από την 1 Ιανουαρίου του 2019 είναι η Κάθι Γουόρντεν, η οποία βρίσκεται στην εταιρεία από το 2008, υπηρετώντας ως αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του τμήματος κυβερνοασφάλειας. Η παρουσία της Γουόρντεν αποτέλεσε τον βασικό λόγο για τον οποίο η Grumman δημιούργησε ένα πρωτοποριακό κέντρο κυβερνοτεχνολογίας, το οποίο ανέλαβε συμβόλαια ύψους 1,5 δισ. δολαρίων από το Πεντάγωνο μόνο το 2014.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει η σερβικής καταγωγής Φίμπι Νοβάκοβιτς, η οποία μετά την καριέρα της τόσο στη CIA όσο στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ άρχισε να εργάζεται στην General Dynamics, την εταιρεία που έγινε ευρέως γνωστή για το μαχητικό F-16, το 2001. Η Νοβάκοβιτς το 2013 ανέλαβε τα ηνία της Dynamics, με το περιοδικό «Forbes» να την κατατάσσει στην 25η θέση των πιο ισχυρών γυναικών παγκοσμίως για το 2018. Στο αμυντικό σκέλος του κολοσσού που λέγεται Boeing με έδρα το Σιάτλ βρίσκεται η Λιάν Καρέ.
Οι «γυναίκες» του Τραμπ
Αν και κατά καιρούς έχει κατακριθεί για τον μισογυνισμό του, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σε θέσεις-κλειδιά για την άμυνα της χώρας, γυναίκες, με πρώτη την Έλεν Λορντ, η οποία κατέχει τη θέση της υφυπουργού στο Πεντάγωνο με βασική αρμοδιότητα τις αγορές αμυντικών συστημάτων. Προηγουμένως, η Λορντ κατείχε τη θέση του CEO στην Textron, μια μεγάλη αμυντική βιομηχανία.
Σημαντική θέση κατέχει και η Αντρέα Τόμσον, πρώην σύμβουλος του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και νυν υφυπουργός για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
Μπορεί λοιπόν να μην ήρθε ακόμα η ώρα για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, όμως με βάση τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η άμυνα της χώρας είναι κατά βάση γυναικεία υπόθεση.
Αναδημοσίευση από Φιλελεύθερο Παρασκευής 8 Μαρτίου