Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να επιτρέπει συναλλαγές που συνδέονται με την αγορά ρωσικής ενέργειας ως τον Δεκέμβριο, όχι ως τα τέλη του Ιουνίου όπως προβλεπόταν, για να δώσει χρόνο στις χώρες της Ευρώπης να μειώσουν τις εισαγωγές τους, καθώς αποφάσισαν πρόσφατα την επιβολή προοδευτικού εμπάργκο.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών «ανανέωσε την έγκρισή του για τις συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια ώστε να ευθυγραμμίσουμε τις ρυθμίσεις μας με το χρονοδιάγραμμα της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού αργού που επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός του.
Η εξαίρεση στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα εξέπνεε την 24η Ιουνίου, πάντως παρατάθηκε ως την 5η Δεκεμβρίου 2022.
Η παράταση «θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση», σκοπός είναι «να βοηθήσουμε τον μεγάλο συνασπισμό εταίρων μας να μειώσει την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια καθώς προσπαθούμε να περιορίσουμε τις πηγές εσόδων του Κρεμλίνου», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ παραμένουν απαγορευμένες.
Η ΕΕ αποφάσισε στα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο της έκτης δέσμης κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, την επιβολή προοδευτικού εμπάργκο –με εξαιρέσεις– στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που θα μειωθούν κατά τα δύο τρίτα.
Η διακοπή των εισαγωγών αργού μεταφερόμενου με δεξαμενόπλοια θα εφαρμοστεί σε έξι μήνες και αυτή πετρελαϊκών προϊόντων σε οκτώ μήνες. Ο εφοδιασμός μέσω του αγωγού Ντρούζμπα αντιθέτως θα συνεχιστεί «προσωρινά», χωρίς να έχει οριστεί κάποια προθεσμία. Ο αγωγός αυτός τροφοδοτεί κυρίως τρεις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία).
Τα τάνκερ που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο προς τρίτες χώρες δεν θα μπορούν πλέον να χρηματοδοτούνται, ούτε να ασφαλίζονται από ευρωπαϊκές εταιρείες μετά την παρέλευση των έξι μηνών, ώστε να αποτραπεί η ανακατεύθυνση των εξαγωγών της Μόσχας.
Η μεταπώληση πετρελαϊκών προϊόντων θα απαγορευτεί τους προσεχείς οκτώ μήνες στην ΕΕ καθώς και προς τρίτες χώρες.
Στο ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ευρώπη, προς το παρόν δεν επιβάλλονται κυρώσεις από τις Βρυξέλλες.