Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε έναν πλούσιο Ρώσο επιχειρηματία με δεσμούς με το Κρεμλίνο για τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και άλλοι έβγαλαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια παραβιάζοντας αμερικανικά δίκτυα υπολογιστών για να αποκτήσουν μυστικές, εσωτερικές πληροφορίες για πολλές εταιρείες, τις οποίες χρησιμοποίησαν για να κάνουν συναλλαγές.
Ο Βλάντισλαβ Κλιούσιν, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας πληροφορικής με έδρα τη Μόσχα, με την ονομασία M-13, η οποία εκτελούσε εργασίες για τη ρωσική κυβέρνηση, κρίθηκε ένοχος σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης για τις κατηγορίες της συνωμοσίας, της απάτης και της απάτης.
"Οι ένορκοι είδαν τον κ. Κλιούσιν ως αυτό ακριβώς που είναι - έναν εγκληματία του κυβερνοχώρου και έναν απατεώνα", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελέας των ΗΠΑ Ρέιτσελ Ρόλινς στη Βοστώνη, το γραφείο της οποίας άσκησε δίωξη στην υπόθεση.
"Είμαστε απογοητευμένοι, αλλά σεβόμαστε την ετυμηγορία των ενόρκων", δήλωσε ο δικηγόρος του Κλιούσιν, Μαξίμ Νέμετσεφ προσθέτοντας ότι ο πελάτης του θα ασκήσει έφεση.
Από τους πέντε Ρώσους υπηκόους που κατηγορήθηκαν για τη διεξαγωγή της απάτης ύψους σχεδόν 90 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Κλιούσιν, 42 ετών, ήταν ο μόνος που συνελήφθη και πέρασε από δίκη, αφού συνελήφθη στην Ελβετία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού για σκι τον Μάρτιο του 2021 και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι άλλοι τέσσερις παραμένουν ελεύθεροι, συμπεριλαμβανομένου του Ιβάν Ερμακόφ, πρώην αξιωματικού των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών που εργαζόταν στην M-13 και καταζητείται από την αμερικανική κυβέρνηση για τη φερόμενη εμπλοκή του σε σχέδια χάκινγκ με σκοπό την παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 και τη στοχοποίηση οργανισμών αντιντόπινγκ.
Οι δικηγόροι του Κλιούσιν είχαν υποστηρίξει ότι υπήρχαν μηδαμινές αποδείξεις ότι κατείχε εμπιστευτικές πληροφορίες και γνώριζε για οποιαδήποτε παραβίαση, και ο δικηγόρος του στην Ελβετία δήλωσε ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο τού απαγγέλθηκαν κατηγορίες ήταν οι διασυνδέσεις του με τη ρωσική κυβέρνηση.
Ο εν λόγω δικηγόρος,Όλιβερ Τσίριτς, δήλωσε ότι αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών προσπάθησαν να στρατολογήσουν τον Κλιούσιν το 2019 και ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έκαναν το ίδιο ένα χρόνο αργότερα.
Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Κλιούσιν και οι συνεργάτες του έβγαλαν σχεδόν 90 εκατομμύρια δολάρια από τη διαπραγμάτευση μετοχών με βάση πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί και τις οποίες έκλεψαν χάκερς για εκατοντάδες εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο.
Οι χάκερς εισέβαλαν στα δίκτυα δύο εταιρειών που βοηθούν τις εισηγμένες εταιρείες να υποβάλουν εκθέσεις στις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές κινητών αξιών, της Donnelley Financial Solutions και της Toppan Merrill, ανέφεραν οι εισαγγελείς.
Οι χάκερς από το 2018 έως το 2020 είδαν και κατέβασαν τις εκθέσεις κερδών που δεν είχαν ακόμη ανακοινωθεί για εκατοντάδες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Tesla και της Microsoft στις οποίες ο Κλιούσιν βάσισε επενδυτικές του κινήσεις.
Οι κλεμμένες οικονομικές πληροφορίες σχετικά με αυτές τις εταιρείες επέτρεψαν στον Κλιούσιν να μετατρέψει μια επένδυση ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχεδόν 21 εκατομμύρια δολάρια και στην ομάδα συνολικά να μετατρέψει περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν 90 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν οι εισαγγελείς.