Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά των Ηνωμένων Πολιτειών καθαίρεσή του, ο Κέβιν Μακάρθι δηλώνει «ανοιχτός» στην επιστροφή του στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς το διχασμένο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πασχίζει να καταλήξει στο πρόσωπο που θα προταθεί για τη διαδοχή του.
Με τη Βουλή των Αντιπροσώπων ακυβέρνητη και σε καθεστώς παράλυσης μετά την απομάκρυνση του Κέβιν Μακάρθι, ο Ρεπουμπλικάνος από την Καλιφόρνια βγαίνει επιχειρεί να βγει μπροστά ως παράγοντας που μπορεί να εγγυηθεί την κανονικότητα μπροστά στον πόλεμο που μαίνεται στο Ισραήλ, μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους και τη σύλληψη δεκάδων αμάχων Ισραηλινών ομήρων.
Ο Κέβιν Μακάρθι κάλεσε τους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο για να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την υπεράσπιση του Ισραήλ και τη διάσωση των Αμερικανών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Η εμφάνισή του είχε όλα τα χαρακτηριστικά της θέσης που μόλις έχασε, σημειώνουν οι New York Times. Μίλησε στην αίθουσα Ρέιμπερν, όπου ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συχνά φιλοξενεί επίσημες τελετές, και χρησιμοποίησε τη γλώσσα ενός ηγέτη κόμματος εν καιρώ κρίσης.
«Τώρα είναι η ώρα για δράση», είπε, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε εκεί για το φίλο μας το Ισραήλ».
Όμως ο κ. Μακάρθι δεν είναι πλέον πρόεδρος και η εκδήλωση το μόνο που προσέφερε ήταν να αναδείξει το χάος στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής, οι οποίοι πρόκειται να συνεδριάσουν εντός της ημέρας για να συζητήσουν ποιον θα προτείνουν ως διάδοχό του. Η ψηφοφορία του κόμματος έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, ενώ θα ακολουθήσει επίσημη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για την αντικατάσταση του Κέβιν Μακάρθι - ο βουλευτής Στιβ Σκαλίς από τη Λουιζιάνα, υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, και ο βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης- μάχονται για να κερδίσουν υποστήριξη, αλλά το κόμμα είναι κατακερματισμένο.
Και από τις δηλώσεις του κ. Μακάρθι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι παραμένει οργισμένος για την απομάκρυνσή του μετά την ανταρσία μικρής ομάδας σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών βουλευτών, και εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι εκείνος που θα πρέπει να βρίσκεται στην προεδρία της Βουλής. Στηλίτευσε το γεγονός ότι μόλις το 4% των μελών του κόμματός του κατάφερε να απομακρύνει ένα πρόεδρο του Σώματος που υποστηριζόταν από το 96%.
«Ας είμαστε ειλικρινείς» δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα εκλέξουμε απλώς κάποιον για να τον ‘πετάξουμε έξω’ σε άλλες 35 ημέρες;»...
Τα «πυρά» του στράφηκαν κατά του βουλευτή Ματ Γκάετζ από τη Φλόριντα και της συναδέλφου του Νάνσι Μέις από τη Νότια Καρολίνα, δύο από τους «αποστάτες» που είναι γνωστοί για τις συχνές εμφανίσεις τους στα μέσα ενημέρωσης. «Μερικά άτομα αγαπούν μια κάμερα περισσότερο από ό,τι αγαπούν το αμερικανικό κοινό», είπε ο Μακάρθι.
Το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Γάζας ανέδειξε τους κινδύνους μιας Βουλής των Αντιπροσώπων χωρίς ηγέτη. Με την αίθουσα υπό τον έλεγχο ενός προσωρινού προέδρου, οι νομοθέτες διερωτώνται ποια είναι η εξουσία τους -αν έχουν- να αναλάβουν δράση ως νομοθετικό σώμα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης πρόσθετης βοήθειας προς το Ισραήλ.
Και ο Μακάρθι φαίνεται να εκμεταλλεύεται αυτές τις ανησυχίες. Το σχέδιό του για την απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ περιελάμβανε την ενίσχυση της φύλαξης των αμερικανικών συνόρων και μια εκστρατεία κατά του αντισημιτισμού, ενώ καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε νέο «άξονα του κακού του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας».
Όμως, σημείωσε ότι δεν ήταν σε θέση να θέσει σε εφαρμογή οποιοδήποτε σχέδιο. «Δυστυχώς, η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς πρόεδρο», ανέφερε. Και ερωτηθείς αν ήθελε να διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα, ο Μακάρθι δήλωσε ότι η απόφαση δεν εξαρτάται από τον ίδιο και ότι θα υποστήριζε ό,τι ήθελαν οι συνάδελφοί του Ρεπουμπλικανοί. Κοινώς θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, παρόλο που το είχε απορρίψει μετά την αποπομπή του.