ΗΠΑ: Τον Σκοτ Μπέσεντ επέλεξε ο Τραμπ για το υπουργείο Οικονομικών
(AP Photo/Matt Kelley, File)
(AP Photo/Matt Kelley, File)

ΗΠΑ: Τον Σκοτ Μπέσεντ επέλεξε ο Τραμπ για το υπουργείο Οικονομικών

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον Σκοτ Μπέσεντ, ιδρυτή της εταιρείας επενδύσεων Key Square Group και ένθερμο υποστηρικτή του πολιτικού ελέγχου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed), για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών.

Ο Μπέσεντ έχει υποστηρίξει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την άρση ρυθμιστικών παρεμβάσεων, ιδίως για να τονωθούν περισσότερο ο τραπεζικός δανεισμός και η παραγωγή ενέργειας, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατο άρθρο γνώμης που έγραψε στην εφημερίδα Wall Street Journal. Το ράλι στη Γουόλ Στριτ μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ανέφερε ο Μπέσεντ, καλλιέργησε στους επενδυτές «προσδοκίες για υψηλότερη ανάπτυξη, περιορισμό της αστάθειας και του πληθωρισμού, και μια αναζωογόνηση της οικονομίας για όλους τους Αμερικανούς».

Ο Σκοτ Μπέσεντ διαδέχεται άλλους οικονομικούς φωστήρες που ανέλαβαν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατά το παρελθόν – συμπεριλαμβανομένων των πρώην στελεχών της Goldman Sachs Ρόμπερτ Ρούμπιν, Χανκ Πόλσον και Στίβεν Μενούτσιν, του πρώτου υπουργού Οικονομικών που διόρισε ο Τραμπ. Η απερχόμενη υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη θέση αυτή, είχε διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος της Fed και υπήρξε επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Ο Ρας Βόουτ διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού

Στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον Ρας Βόουτ για το αξίωμα του διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB).

Ο Βόουτ θεωρείται ο ιθύνων νους του «Project 2025», του αμφιλεγόμενου συντηρητικού σχεδίου για την αναμόρφωση της κυβέρνησης. Έχοντας υπηρετήσει στην ίδια θέση κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ (2017-2021), αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και στην υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Τραμπ για την άρση ρυθμιστικών παρεμβάσεων.

«Θα αποκαταστήσουμε τη δημοσιονομική λογική στη χώρα μας και θα οδηγήσουμε τον αμερικανικό λαό σε νέα επίπεδα ευημερίας και επινοητικότητας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ ξανά μαζί σου, Ρας. Συγχαρητήρια. Μαζί, θα κάνουμε ξανά μεγάλη την Αμερική», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Ο νέος επικεφαλής του ECDC και ο νέος αρχίατρος

Ο Τραμπα επίσης ανακοίνωσε πως επέλεξε τον Ντέιβ Γουέλντον για να αναλάβει τη διεύθυνση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), μιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας υπό το υπουργείο Υγείας με προϋπολογισμό 17,3 δισεκ. δολαρίων, η λειτουργία του οποίου αποτελεί πρότυπο διεθνώς.

Ο 71χρονος Γουέλντον είναι γιατρός και πρώην βουλευτής. Από το 1995 έως το 2009 εκπροσωπούσε την 15η εκλογική περιφέρεια της Φλόριντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, επέλεξε την Τζανέτ Νέσουατ – γιατρό που έγινε διάσημη μέσω των εμφανίσεων της σε τηλεοπτικές εκπομπές – για να αναλάβει καθήκοντα αρχιάτρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην ανακοίνωσή του, ο Τραμπ αναφέρει πως η δρ Νέσουατ είναι «ένθερμη υποστηρίκτρια» της προληπτικής ιατρικής, γνωστή για τις δημόσιες τοποθετήσεις της σε θέματα υγείας. «Έχει αφοσιωθεί στο να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Πιστεύει στην χειραφέτηση των πολιτών ώστε να μεριμνήσουν για την υγεία τους προκειμένου να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα», υπογραμμίζει.

Η δρ Τζανέτ Νέσουατ προσέφερε τις υπηρεσίες της σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, συνέδραμε θύματα του τυφώνα Κατρίνα (2005) και του ανεμοστρόβιλου που σάρωσε την πόλη Τζόπλιν του Μισούρι (2011), ενώ δραστηριοποιήθηκε σε αποστολές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Samaritan's Purse σε Μαρόκο, Αϊτή και Πολωνία.

Ο τίτλος U.S. Surgeon General έγινε μέρος της αμερικανικής κουλτούρας το 1965, όταν οι καπνοβιομηχανίες υποχρεώθηκαν να προσθέσουν ειδική σήμανση στα πακέτα τσιγάρων ότι ο αρχίατρος των ΗΠΑ προειδοποιεί πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Ο πρώην αρχίατρος των ΗΠΑ Τσαρλς Έβερτ Κουπ (1982-1989) έγινε διάσημος επειδή μίλησε δημόσια για το AIDS, θέμα που αποτελούσε ταμπού, όταν ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν είχε επικριθεί για υποβάθμιση της επιδημίας.