Η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι επανεξελέγη σήμερα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, με την εκλογή της να σηματοδοτεί μια ιστορική επιστροφή στην τρίτη σημαντικότερη βαθμίδα ιεραρχίας της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.
Ηλικίας 78 ετών, η βουλευτίνα που εκπροσωπεί το Σαν Φρανσίσκο, εξελέγη πρόεδρος του σώματος, αφού το κόμμα της εξασφάλισε την πλειοψηφία του, στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Είναι η δεύτερη φορά που η Πελόζι αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στη θέση αυτή, υπηρετώντας την από το 2007 έως το 2011, όταν κι επικράτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Η Νάνσι Πελόζι έλαβε 220 ψήφους υπέρ της εκλογής της στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν Μακάρθι συγκέντρωσε 192 ψήφους. Οι υπόλοιπες ψήφοι μοιράστηκαν μεταξύ άλλων υποψηφίων, στο σώμα που απαριθμεί 435 έδρες.
Με την εκλογή της, η Αμερικανίδα πολιτικός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης ενάντια στην ατζέντα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στη διεξαγωγή εις βάθους ερευνών για τα πεπραγμένα της διοίκησής του, έπειτα από δύο χρόνια κατά τα οποία οι Ρεπουμπλικάνοι του έδιναν το πράσινο φως στο να εφαρμόζει τις πολιτικές του.
Η Πελόζι εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 1987. Θα ηγείται του σώματος όπου έχουν εκλεγεί 235 Δημοκρατικοί, 199 Ρεπουμπλικάνοι, ενώ η έδρα της Βόρειας Καρολίνας βρίσκεται υπό διεκδίκηση.
Η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε αμέσως μετά την εκλογή της στο αξίωμα ότι "δεν έχει αυταπάτες" για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο διχασμένο Κογκρέσο, απέναντι και στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
"Δεν έχουμε αυταπάτες, η δουλειά μας δεν θα είναι εύκολη", είπε η Πελόζι αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου, μια θέση που κατείχε και την τετραετία 2007-2011. "Όμως υποσχόμαστε πως όταν δεν θα συμφωνούμε, θα σεβόμαστε οι μεν τους δε και θα σεβόμαστε την αλήθεια", πρόσθεσε, στην ομιλία της ενώπιον των βουλευτών.
Οι Δημοκρατικοί της Βουλής επιδιώκουν να εγκρίνουν γρήγορα ένα πακέτο έξι νομοσχεδίων ώστε να τερματιστεί το "κλείσιμο" της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τη χρηματοδότηση των περισσότερων από τις υπηρεσίες που έχουν επηρεαστεί, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (το οποίο διαχειρίζεται τα χρήματα για την οικοδόμηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό) μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου.
Πάντως, είναι απίθανο να περάσουν οι προτάσεις αυτές από τη Γερουσία, γεγονός που σημαίνει ότι η Πελόζι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας της. Η ίδια έχει διακηρύξει ότι δεν θα υποχωρήσει στο αίτημα του προέδρου Τραμπ να αποδεσμευτεί το ποσό των 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του τείχους, το οποίο θεωρείται από τον Λευκό Οίκο αναγκαίο για την ασφάλεια των συνόρων και για να ανακοπεί η είσοδος παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ.
"Ο πρόεδρος χρησιμοποιεί το κλείσιμο της κυβέρνησης για να προσπαθήσει να επιβάλει ένα ακριβό και αναποτελεσματικό τείχος στον αμερικανικό λαό", ανέφερε χαρακτηριστικά η Πελόζι σε ανακοίνωσή της, στις αρχές της εβδομάδας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΡ