Το αισιόδοξο κλίμα στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης απορρέει από τη βούληση που υπάρχει αυτή την ώρα όλων των διαπραγματευτών να υπάρξει κατάληξη σε μια "αξιόπιστη και σταθερή" συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βιέννη είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών όλων των πλευρών που είναι παρούσες να καταλήξουν σε μια αξιόπιστη και σταθερή συμφωνία", δήλωσε κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.
"Υπήρξε καλή πρόοδος σε τέσσερις φακέλους που συζητώνται: στην άρση των κυρώσεων, στο θέμα των πυρηνικών, στην επαλήθευση και εξασφάλιση εγγυήσεων", πρόσθεσε.
"Παραμένουν άλλα σημαντικά θέματα προς συζήτηση για τα πυρηνικά αλλά έχουμε εξασφαλίσει αποτελέσματα σε πολλά σημεία και θα προχωρήσουμε κι άλλο αν υπάρχει βούληση από τις άλλες πλευρές", πρόσθεσε.
Οι συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, με σκοπό να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ξεκίνησαν ωστόσο άσχημα στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από διακοπή πέντε μηνών, ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις χώρες που εξακολουθούν να είναι μέρη στης συμφωνίας (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία, Κίνα).
Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες -- που αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018 και συμμετέχουν στο εξής έμμεσα στις διαπραγματεύσεις-- είχαν εκφράσει μια κάποια απαισιοδοξία, ενώ η απειλή μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράν, από το Ισραήλ κυρίως, πλανάτο πάνω από τις συζητήσεις.
Οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην επάνοδο της Ουάσινγκτον στη συμφωνία και της Ισλαμικής Δημοκρατίας στις δεσμεύσεις της, από τις οποίες απομακρύνθηκε μετά τη επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της το 2018.
"Επιδιώκουμε μια αξιόπιστη και σταθερή συμφωνία", είπε ο Χατιμπζαντέχ, υπογραμμίζοντας πως "αν η άλλη πλευρά νομίζει πως μια ασταθής και λίγο αξιόπιστη συμφωνία είναι προς το συμφέρον της, δεν είναι αυτό που ψάχνει η Ισλαμική Δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις αυτές".
Χθες, Κυριακή, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε εκφράσει σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση την ικανοποίησή του για το ότι η Γαλλία άλλαξε, όπως είπε, στάση και σταμάτησε να παίζει τον ρόλο του "κακού αστυνόμου" αφού το Παρίσι εκτίμησε την Παρασκευή πως οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά προχωρούν σε "μια μάλλον θετική πορεία".
Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε σημειώσει τότε πως η αμερικανική πλευρά, που προβάλλει "απαράδεκτες απαιτήσεις", έχει σήμερα "προσαρμοστεί στις πραγματικότητες".