Το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για τη σειρά των δηλητηριάσεων που εδώ και τρεις μήνες έχουν πλήξει χιλιάδες μαθήτριες.
«Άτομα συνελήφθησαν σε πέντε επαρχίες και οι υπηρεσίες συνεχίζουν την έρευνά τους», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μαζίντ Μιραχαντί μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.
Ο υφυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ταυτότητα των συλληφθέντων, τις συνθήκες της σύλληψής τους και τις υποψίες για την εμπλοκή τους.
Αυτή η μυστηριώδης υπόθεση προκαλεί ισχυρή συγκίνηση στο Ιράν, όπου γονείς μαθητριών έχουν κινητοποιηθεί ζητώντας από τις αρχές να δράσουν.
Συνολικά «περισσότερες από 5.000 μαθήτριες έχουν πληγεί» από τα τέλη Νοεμβρίου σε «περίπου 230 σχολικά ιδρύματα» τα οποία βρίσκονται σε 25 από τις 31 επαρχίες της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Μοχαμάντ-Χασάν Ασαφαρί, ένα μέλος της κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής στην οποία ανατέθηκε να ρίξει φως στις αιτίες αυτού του κύματος των δηλητηριάσεων.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ζήτησε χθες, Δευτέρα, να επιβληθούν «αυστηρές ποινές» στα πρόσωπα που θα βρεθούν ένοχα σ' αυτή την υπόθεση.
«Πρέπει να καταδικαστούν σε αυστηρές ποινές» και «δεν θα υπάρξει αμνηστία» για τα πρόσωπα αυτά, προειδοποίησε ο Χαμενεΐ, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά γι' αυτή την υπόθεση.
Η «αόρατη» απειλή: Ποιος δηλητηριάζει τις μαθήτριες του Ιράν
Διαστάσεις εκστρατείας τρομοκράτησης με στόχο να απομακρυνθούν τα κορίτσια από την Εκπαίδευση λαμβάνουν οι μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών στα σχολεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Στη σκιά της κοινωνικής εξέγερσης στο «όνομα» της 22χρονης Μάχσα Αμινί, ο θρησκευτικός φανατισμός δείχνει να «εκδικείται» τα κορίτσια που τόλμησαν να πετάξουν τη χιτζάμπ μέσα σε σχολικές αίθουσες που «σείονταν» από συνθήματα κατά του θεοκρατικού καθεστώτος.
Οι μυστηριώδεις μαζικές δηλητηριάσεις μαθητριών από τοξικό αέριο σε σχολεία θηλέων έχουν πυροδοτήσει κλίμα φόβου, οργής και σύγχυσης στο Ιράν.
Τα πρώτα περιστατικά καταγράφηκαν το Νοέμβριο στην Κομ, ιερή πόλη του σιιτικού Ισλάμ· επεκτάθηκαν έκτοτε τάχιστα σε δεκάδες πόλεις, περιλαμβανομένης της Τεχεράνης, και έως σήμερα ξεπερνούν, κατά τις διαθέσιμες αναφορές, τις 900 οι μαθήτριες που έχουν εμφανίσει αναπνευστικά, καρδιολογικά και νευρολογικά συμπτώματα κατόπιν έκθεσης σε τοξικό παράγοντα.
Εκ μέρους των ιρανικών αρχών αρχικά επιχειρήθηκε συγκάλυψη, όμως με την υπόθεση να έχει λάβει πλέον άκρως ανησυχητικές διαστάσεις και τις κυβερνήσεις και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να έχουν καρφώσει ξανά το «βλέμμα» στην Τεχεράνη, ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσι, δεσμεύθηκε αρχικά -χωρίς κατ' ανάγκη να πείθει - για ενδελεχή έρευνα προτού επανέλθει στην πάγια τακτική του να κατηγορήσει τους «εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας» για τις δηλητηριάσεις.
Αντιφατικές δηλώσεις διά στόματος κυβερνητικών στελεχών έχουν επιτείνει τη σύγχυση, τη στιγμή που πληθαίνουν τα πλάνα που φθάνουν από το Ιράν με ασθενοφόρα να σπεύδουν σε σχολεία, κορίτσια να λιποθυμούν και μαθήτριες να νοσηλεύονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων. Η οργή και η ανησυχία κλιμακώνονται, και πολλοί γονείς κρατούν πλέον τις κόρες τους μακριά από τα σχολεία φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Στην Κομ μόλις 50 από τις συνολικά 250 μαθήτριες πέρασαν την πύλη του σχολείου τους την περασμένη εβδομάδα.
Τακτικές που παραπέμπουν στην Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φαίνεται να «δοκιμάζονται» σήμερα στο Ιράν - μία χώρα που δεν έχει γνωρίσει απαγορεύσεις ως προς την εκπαίδευση των γυναικών, και αντίθετα την ενθαρρύνει. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες και δεν αμφισβητείται. Στα πανεπιστήμια οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των φοιτητών, ενώ αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Διαβάστε σχετικά:
Η «αόρατη» απειλή: Ποιος δηλητηριάζει τις μαθήτριες του Ιράν
Ιράν: Νέα περιστατικά δηλητηρίασης μαθητριών - Συνεχίζεται η έρευνα