Ο Νταβίντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad, δήλωσε ότι η Τεχεράνη σκοπεύει να αυξήσει τις προμήθειες «προηγμένων όπλων» στη Ρωσία.
«Προειδοποιούμε για τις περαιτέρω προθέσεις του Ιράν, τις οποίες [οι ιρανικές αρχές] προσπαθούν να κρατήσουν μυστικές - να εμβαθύνουν και να αυξήσουν την προμήθεια προηγμένων όπλων στη Ρωσία, να επεκτείνουν το σχέδιο εμπλουτισμού ουρανίου και να εντείνουν τις επιθέσεις σε μουσουλμανικές χώρες φιλικές [προς το Ισραήλ] στην περιοχή», δήλωσε ο Μπαρνέα.
Η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια «πλήρης αμυντική εταιρική σχέση» μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν.
Οι πρώτες πληροφορίες για παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού από το Ιράν στη Ρωσία δημοσιοποιήθηκαν τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Αρχικά, ο αμερικανικός Τύπος αναφέρθηκε σε παραδόσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν. Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε αργότερα τις πληροφορίες αυτές. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν Πιέρ δήλωσε στη συνέχεια ότι η Ρωσία παρέλαβε τον Αύγουστο μη επανδρωμένα αεροσκάφη της σειράς Mohajer-6 και Shahed από το Ιράν.
Τον Οκτώβριο, το Κίεβο δέχθηκε επίθεση από ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι. Η Ουκρανία αναγνώρισε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136.
Η Τεχεράνη αρχικά αρνούνταν επίμονα τις αποδείξεις για παραδόσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία. Τον Νοέμβριο, οι ιρανικές αρχές παραδέχθηκαν ότι προμήθευαν την Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά η Τεχεράνη τόνισε ότι οι παραδόσεις αυτές είχαν γίνει πριν από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Μια έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) της 10ης Δεκεμβρίου υποστήριξε ότι η Μόσχα έχει πιθανώς ήδη λάβει ένα νέο φορτίο ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή θα τα παραλάβει στο εγγύς μέλλον.