Η Ιρλανδία και η Βρετανία βρίσκονται σε «τροχιά σύγκρουσης» για το μεταναστευτικό, με το Δουβλίνο να δεσμεύεται να στείλει τους αφιχθέντες αιτούντες άσυλο πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Λονδίνο να επιμένει ότι δεν θα δεχτεί καμία επιστροφή.
Όπως αναφέρει ο Guardian, την Κυριακή ξέσπασε διπλωματική διαμάχη αφού ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, ζήτησε από την υπουργό Δικαιοσύνης, Χέλεν Μακέντι, να υποβάλει προτάσεις στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα για να επιτραπεί η επιστροφή αιτούντων άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω ανησυχίας ότι το σχέδιο Ρουάντα του Ρίσι Σούνακ θα οδηγούσε τους αιτούντες άσυλο προς την Ιρλανδία.
«Αυτή η χώρα με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή δεν θα παράσχει παραθυράκι για τις μεταναστευτικές προκλήσεις κανενός άλλου», είπε ο Χάρις την Κυριακή. «Άλλες χώρες μπορούν να αποφασίσουν πώς θέλουν να προωθήσουν τη μετανάστευση. Από την ιρλανδική πλευρά, σκοπεύουμε να έχουμε ένα σταθερό σύστημα βασισμένο σε κανόνες, όπου ισχύουν κανόνες, όπου οι κανόνες φαίνεται να επιβάλλονται».
Η σχεδιαζόμενη νομοθεσία ακολουθεί τους ισχυρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ότι η αποτροπή λειτούργησε, καθώς προέκυψε ότι το 80% των πρόσφατων αφίξεων αιτούντων στην Ιρλανδία ήρθαν μέσω των χερσαίων συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Πηγή της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν θα δεχόταν κανέναν αιτούντα άσυλο από την Ιρλανδία χωρίς μια ευρύτερη συμφωνία με τις Βρυξέλλες. «Δεν θα δεχτούμε καμία επιστροφή ασύλου από την ΕΕ μέσω Ιρλανδίας έως ότου η ΕΕ αποδεχθεί ότι μπορούμε να τους στείλουμε πίσω στη Γαλλία. Είμαστε πλήρως επικεντρωμένοι στη λειτουργία του σχεδίου Ρουάντα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους Γάλλους για να σταματήσουμε τα σκάφη να διασχίσουν [τη Μάγχη]».
Ρίσι Σούνακ, Σάιμον Χάρις (AP Photo)
Η Ιρλανδία είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως «ασφαλή τρίτη χώρα» στην οποία θα μπορούσαν να επιστραφούν οι αιτούντες άσυλο, αλλά τον περασμένο μήνα το ιρλανδικό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι αυτό παραβίαζε το ευρωπαϊκό δίκαιο, εμποδίζοντας περαιτέρω επιστροφές.
Σε συνέντευξή του στο Sky News την Κυριακή, ο Σούνακ είπε ότι ο νόμος Ρουάντα που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα είχε ήδη αποτελέσματα. «Η παράνομη μετανάστευση είναι μια παγκόσμια πρόκληση, γι' αυτό βλέπετε πολλές χώρες να συζητούν για συνεργασίες τρίτων χωρών, να αναζητούν νέους τρόπους επίλυσης αυτού του προβλήματος και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Την περασμένη εβδομάδα, μια διαμαρτυρία στην κομητεία Γουίκλοου, στα ανατολικά της Ιρλανδίας, για την προτεινόμενη στέγαση προσφύγων οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία συνέλαβε έξι άτομα.
Πηγή: Guardian