Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, ανήγγειλε το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) μείωση των τιμών των καυσίμων, αισθητά μικρότερη όμως από αυτή που απαιτούν οι χιλιάδες ιθαγενείς οι οποίοι διαδηλώνουν εδώ και δύο εβδομάδες στους δρόμους κι έχουν παραλύσει μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.
«Αποφάσισα να μειωθεί η τιμή της βενζίνης κατά 10 σεντς (σ.σ. του δολαρίου ΗΠΑ) το γαλόνι (σ.σ. δηλ. 3,78 λίτρα) και αυτή του πετρελαίου ντίζελ επίσης κατά 10 σεντς το γαλόνι», δήλωσε ο συντηρητικός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ραδιοτηλεοπτικού διαγγέλματός του.
Η μείωση αυτή σημαίνει ότι η τιμή του ντίζελ θα διαμορφωθεί στα 1,80 δολάρια και αυτή της βενζίνης στα 2,45 δολάρια, ενώ η ισχυρή Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), αιχμή του δόρατος στις κινητοποιήσεις, αξιώνει οι τιμές να μειωθούν στο 1,5 δολάριο και στα 2,1 δολάρια αντίστοιχα.
Σε λιγότερο από έναν χρόνο, η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 90% (στα 1,9 δολάρια) και αυτή της βενζίνης κατά 46% (στα 2,55 δολάρια) στον Ισημερινό, πετρελαιοπαραγωγική χώρα.
«Οι πολίτες του Ισημερινού που ζητούν διάλογο θα βρουν μια κυβέρνηση που τους τείνει το χέρι. Αυτοί που επιδιώκουν το χάος, τη βία και την τρομοκρατία θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πλήρη ισχύ του νόμου», είπε ο κ. Λάσο, ο οποίος παρενέβη λίγες ώρες έπειτα από την επανέναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο του Ισημερινού επί πρότασης για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.
Από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων τη 13η Ιουνίου, στα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλοι περίπου 500 έχουν τραυματιστεί, πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί, σύμφωνα με διάφορες πηγές. Διαδηλωτές προσπάθησαν δύο φορές – την περασμένη Πέμπτη και την περασμένη Παρασκευή – να μπουν στο κοινοβούλιο της χώρας, όμως απωθήθηκαν βίαια από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.
Προειδοποίηση για σταμάτημα της παραγωγή πετρελαίου
Η παραγωγή πετρελαίου στον Ισημερινό βρίσκεται πλέον σε «κρίσιμο επίπεδο» και θα σταματήσει εντελώς εντός 48 ωρών εάν συνεχιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι αποκλεισμοί στη χώρα των Άνδεων, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το υπουργείο Ενέργειας.
«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας θα ανασταλεί μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, καθώς οι βανδαλισμοί, οι καταλήψεις πετρελαιοπηγών και το κλείσιμο δρόμων εμποδίζουν τη μεταφορά προμηθειών και του ντίζελ που απαιτούνται για τη διατήρησή της», τόνισε το υπουργείο Ενέργειας σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Η παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο», έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του κόστους ζωής, με τους αυτόχθονες στην πρώτη γραμμή, που έχουν στήσει οδοφράγματα, έχουν αποκλείσει δρόμους και διαδηλώνουν σε 19 από τις 24 επαρχίες της χώρας, κατά την ίδια πηγή.
«Σήμερα, οι αριθμοί δείχνουν μείωση κατά 50% και πλέον» της παραγωγής μαύρου χρυσού, που ανερχόταν ως τη 12η Ιουνίου σε περίπου 520.000 βαρέλια την ημέρα.
Ο Ισημερινός διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, επικεντρωμένα στις επαρχίες στον Αμαζόνιο· το πετρέλαιο είναι το βασικό εξαγωγικό προϊόν του.
Κάπου 14.000 άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτόχθονες, έχουν ξεσηκωθεί σε όλη τη χώρα, διαδηλώνουν εναντίον της αύξησης του κόστους ζωής κι απαιτούν κυρίως να μειωθεί η τιμή των καυσίμων. Η αστυνομία υπολογίζει πως περίπου 10.000 εξ αυτών βρίσκονται στην πρωτεύουσα.
Ήδη αναφέρονται ελλείψεις στο Κίτο, όπου οι τιμές έχουν απογειωθεί κι αρκετές αγορές παραμένουν κλειστές.
Στα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλοι περίπου 500 έχουν τραυματιστεί –πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί–, σύμφωνα με διάφορες πηγές.
Χθες Κυριακή, «οι οικονομικές ζημίες στο σύνολό τους, στον δημόσιο παραγωγικό τομέα, όπως ο πετρελαϊκός τομέας, και στον ιδιωτικό τομέα, ανέρχονταν σε 500 εκατομμύρια δολάρια», ανέφερε ο υπουργός Παραγωγής, ο Χούλιο Χοσέ Πράδο.
«Κάθε επιπλέον ημέρα διακοπής (σ.σ. της παραγωγής) σημαίνει πως χάνονται 40 ως 50 εκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε ο κ. Πράδο.
«Στη βιομηχανία γάλακτος, καταγράφεται απώλεια 8,5 εκατ. λίτρων γάλακτος, με αξία 13 εκατ. δολάρια. Στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι ζημίες ξεπερνούν τα 90 εκατ. δολάρια», απαρίθμησε ο υπουργός, μιλώντας για «ακραία κρίση στον τομέα των πουλερικών», που πεθαίνουν μαζικά ή σφαγιάζονται εξαιτίας έλλειψης τροφής.
«Στον τομέα της καλλιέργειας λουλουδιών, οι 12 ημέρες διακοπής» της δραστηριότητας προκάλεσαν «απολεσθέντα έσοδα 30 εκατ. δολαρίων», χωρίς να λογαριάζονται «οι φθορές σε φορτηγά και σε καλλιέργειες ανθέων». Ο τομέας του τουρισμού επίσης υφίσταται βαρύ χτύπημα, με «τις ακυρώσεις γύρω στο 80%» και τις ζημίες «να ανέρχονται σε τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια».