Ισπανία: Μηνύουν τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς
AP Photo/Amel Emric
AP Photo/Amel Emric

Ισπανία: Μηνύουν τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς

Σε μήνυση κατά του πρώην βασιλιά, Χουάν Κάρλος, προχώρησαν συνταξιούχοι δικαστές και εισαγγελείς για πέντε φορολογικά αδικήματα. 

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στηνΙσπανία, στην καταγγελία, οι πρώην δικαστές εξηγούν ότι τα πέντε φορολογικά εγκλήματα που διέπραξε ο επίτιμος βασιλιάς, μεταξύ του 2014 και του 2018 δεν έχουν παραγραφεί, ενώ υποστηρίζουν ότι η Εισαγγελία τον ενημέρωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον του.

Συνταξιούχοι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συνταξιούχοι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς και αρκετοί διανοούμενοι υπέβαλαν τη Δευτέρα (25/11), κοινή μήνυση κατά του επίτιμου βασιλιά, Χουάν Κάρλος Α’, ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου για πέντε φορολογικά εγκλήματα κατά του Δημοσίου.

Οι καταγγέλλοντες ζητούν να καταθέσει ο πρώην βασιλιάς και να εμφανιστούν ως μάρτυρες, ο συγγενής του Álvaro de Orleans Borbón, ο Arturo Fasana και ο Dante Canónica, καθώς και νομικοί εκπρόσωποι των εταιρικών οντοτήτων που εμφανίζονται στη μήνυση.

«Όταν η Εισαγγελία ενημερώνει ένα υπό διερεύνηση μέρος για την έναρξη ανακριτικών διαδικασιών στις οποίες υπάρχουν στοιχεία για παράτυπες δραστηριότητες με φορολογική συνάφεια, δεν μπορεί ποτέ να έχει λεπτομερή γνώση των δεδομένων που υποστηρίζουν πιθανή φορολογική παράβαση, διότι πρόκειται για πληροφορίες που η Εφορία μπορεί να γνωρίζει μόνο αφού ολοκληρωθεί ο φάκελος των κυρώσεων, γεγονός που κλείνει τον δρόμο στη δυνατότητα φορολογικής τακτοποίησης», αναφέρεται στη μήνυση.

Εγκλήματα που δεν έχουν παραγραφεί

Στην καταγγελία υπενθυμίζεται ότι, έχοντας χρησιμοποιήσει (ο πρώην βασιλιάς) τα ιδρύματα (Zagatka και Lucum) με κεντρικά γραφεία στο Λιχτενστάιν και την Ελβετία, εννοείται ότι δημιουργήθηκε ένα δίκτυο για να κρύψει ή να δυσκολέψει τον προσδιορισμό του ποσού που εξαπατήθηκε, γι’ αυτό και θεωρείται επιβαρυντικό στοιχείο εγκλήματος που προβλέπει ποινές φυλάκισης δύο έως έξι ετών για κάθε έγκλημα και ορίζει την παραγραφή σε 10 έτη.

Οι καταγγέλλοντες, των οποίων τη νομική εκπροσώπηση έχουν ο πρώην δικαστής και νυν δικηγόρος José Antonio Martín Pallín και ο δικηγόρος Eduardo Ranz, επανεξετάζουν τις έρευνες που διεξήγαγε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς σχετικά με τον Επίτιμο βασιλιά, που κατέληξε στην ανώτατη εισαγγελία τον Νοέμβριο του 2020.

Έτσι, υπενθυμίζουν ότι ο επίτιμος βασιλιάς και κάποια από τα εγγόνια του φέρεται ότι χρησιμοποιούσαν πιστωτικές κάρτες που συνδέονταν με κεφάλαια του Μεξικανού επιχειρηματία, Allen Sanginés-Krause και αυτό ερευνήθηκε, στο πλαίσιο της φερόμενης συλλογής παράνομων προμηθειών στα έργα υπερταχείας (AVE) στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας και στην ύπαρξη εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους του πρώην βασιλιά.

Οι δικηγόροι τονίζουν, ότι η Εισαγγελία ενημέρωσε ανεπίσημα τον Επίτιμο Βασιλιά δύο φορές το 2020 ότι ερευνούνταν για πιθανά εγκλήματα κατά του Δημοσίου Ταμείου και ότι ο Χουάν Κάρλος Α προέβη αμέσως σε δύο φορολογικές ρυθμίσεις: μία 678.393,72 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020 και άλλη μία 4.395.901,96 ευρώ τον Φεβρουάριο 2021.

Ισότητα ενώπιον του νόμου

Οι καταγγέλλοντες επισημαίνουν ότι κάνουν αυτό το βήμα «με κίνητρο την υπεράσπιση του γενικού συμφέροντος και την ισότητα όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου, κατανοώντας ότι υπάρχουν εγκλήματα κατά του Δημοσίου Ταμείου που παραβιάζουν όχι μόνο τις αρχές του Ποινικού Κώδικα (…) αλλά και τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης, πέραν των νομικών και ηθικών υποχρεώσεων που απαιτούνται ιδιαίτερα από τα άτομα που κατέχουν δημόσιες θέσεις συνταγματικής σημασίας, εν προκειμένω του αρχηγού κράτους».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην βασιλιάς είναι φορολογικός κάτοικος του Αμπού Ντάμπι, όπου διαμένει μόνιμα από το 2020.