Στην επέκταση των συνεργασιών του με την Ελλάδα και την Κύπρο θα προχωρήσει το Ισραήλ όπως τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κάνοντας λόγο για «αυτόνομες σχέσεις που θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν και να ακμάζουν, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις στην περιοχή».
Ο Γ. Λαπίντ ξεκαθαρίζει πως οι σχέσεις Ισραήλ και Κύπρου «είναι αυτόνομες και θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν και να ακμάζουν, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις στην περιοχή». Τονίζοντας παράλληλα πως η βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με οποιαδήποτε άλλη χώρα «δεν γίνεται σε βάρος των σχέσεων με άλλες χώρες», υπογραμμίζοντας πως οι δεσμοί με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι στρατηγικοί.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Γ. Λαπίντ, «επιδιώκει πάντα να συνεργάζεται με χώρες που διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην προώθηση της ευημερίας και της σταθερότητας και είναι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο που βλέπουν τη συνεργασία τους με την Κύπρο».
Αναφερόμενος στη συνεργασία 3+1 (Ισραήλ, Κύπρος Ελλάδα + ΗΠΑ) ο Γ. Λαπίντ σημειώνει πως βασίζεται πάνω σε κοινές αξίες και αμοιβαία συμφέροντα. Γεγονός που καθιστά το σχήμα 3+1 σε «ένα σημαντικό φόρουμ για την αντιμετώπιση περιφερειακών, ακόμη και παγκόσμιων προκλήσεων».
Για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ σημειώνει το ρόλο που ήδη διαδραματίζει η Κύπρος αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν γι’ αυτήν, όπως είναι για παράδειγμα η επέκταση των ενεργειακών συνεργασιών.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γ. Λαπίντ
Πώς βλέπετε την εξέλιξη της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, της τριμερούς με την Ελλάδα και της 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, μέσα στον επόμενο χρόνο;
Οι διμερείς δεσμοί μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου δεν είναι μόνο ένας πολυδιάστατος στρατηγικός συνεταιρισμός, όπως καταδεικνύουν οι σχέσεις μας σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας, αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, υγειονομικής περίθαλψης και καινοτομίας. Είναι μια -βασισμένη σε αξίες- συμμαχία μεταξύ δύο εθνών, που μοιράζονται ένα όραμα για σταθερότητα, καινοτομία, δημοκρατία και ευημερία.
Τον επόμενο χρόνο, θα χτίσουμε πάνω στις πρόσφατες επισκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, καθώς και πάνω στις εκτενείς συνομιλίες μου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνέχιση του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο, τόσο σε διμερή όσο και σε τριμερή βάση. Θα συνεχίσουμε επίσης τη στενή μας συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας και θα ενισχύσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τη απειλή της κλιματικής αλλαγής, μαζί και της συνεργασίας μας για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από πυρκαγιές. Και βέβαια, καθώς ανακάμπτουμε από την κρίση της πανδημίας COVID-19, θα εργαστούμε προς την αποκατάσταση των τουριστικών ροών μεταξύ των χωρών μας.
Όσον αφορά το πλαίσιο συνεργασίας 3+1, υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, η οποία βασίζεται πάνω σε κοινές αξίες και αμοιβαία συμφέροντα, πολλά από τα οποία είναι τα ίδια, στα οποία στηρίζονται τα θεμέλια της σχέσης μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και της τριμερούς σχέσης με την Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο, το σχήμα 3+1 καθίσταται ένα σημαντικό φόρουμ για την αντιμετώπιση περιφερειακών, ακόμη και παγκόσμιων προκλήσεων.
Ένα χρόνο μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Αβραάμ και τις συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων με αραβικές χώρες, έχουν ανοίξει νέοι ορίζοντες. Κατά τη γνώμη σας, πώς μπορεί η Κύπρος να συνεισφέρει και να επωφεληθεί από το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε;
Τον περασμένο χρόνο είδαμε να αναδύεται μια νέα πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή. Οι διπλωματικές, οικονομικές, πολιτιστικές, διαπροσωπικές σχέσεις και οι επαφές για θέματα ασφάλειας που προέκυψαν από τις συμφωνίες ομαλοποίησης, οδήγησαν σε συνέργειες, σε ευημερία και σταθερότητα για ολόκληρη την περιοχή. Δεν περνάει ούτε μια μέρα χωρίς να υπογραφεί μια νέα συμφωνία, να αναληφθεί μια νέα πρωτοβουλία για συνεργασία ή να πραγματοποιηθεί μια επίσημη επίσκεψη. Και δεν είναι μόνο οι νέοι μας εταίροι. Εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία και με τους ιστορικούς περιφερειακούς εταίρους μας, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Έχουμε δει ήδη την Κύπρο να διαδραματίζει ρόλο στις θετικές εξελίξεις μετά τις συμφωνίες εξομάλυνσης-τον περασμένο Απρίλιο, πραγματοποιήθηκε το φόρουμ στην Πάφο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, και ελπίζουμε να δούμε παρόμοιες συναντήσεις, και ίσως διευρυμένες με περισσότερες χώρες στο μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμφωνίες εξομάλυνσης ωφελούν με διάφορους τρόπους ειδικά την Κύπρο. Πρώτον, η επέκταση των ενεργειακών συνεργασιών μεταξύ Ισραήλ και γειτονικών χωρών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αγορές για τις κυπριακές εταιρείες. Δεύτερον, η Κύπρος θα επωφεληθεί από την προόδο στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των απειλών από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης στην περιοχή μας. Και φυσικά, η ενισχυμένη περιφερειακή σταθερότητα που επιφέρουν οι συμφωνίες εξομάλυνσης θα προάγει ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο οι κοινές μας πρωτοβουλίες, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αυτά είναι τα οφέλη της ειρήνης και ο λόγος που το Ισραήλ τείνει πάντα χέρι φιλίας στους γείτονές του.
Οι ενεργειακοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο οδήγησαν πολλές χώρες της περιοχής να συνεργαστούν στενά μεταξύ τους. Πιστεύετε ότι οι χώρες, που επί του παρόντος αντιτίθενται σε αυτή τη συνεργασία, θα μπορούσαν να τελικά συμμετάσχουν σε αυτήν;
Η διμερής σχέση μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και η τριμερής σχέση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας είναι υψίστης σημασίας για το Ισραήλ. Αυτές οι σχέσεις είναι αυτόνομες και θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν και να ακμάζουν, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις στην περιοχή. Όπως πάντα, δεσμευόμαστε για διαφάνεια με τους Κύπριους φίλους μας σε αυτό το θέμα. Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και οποιασδήποτε χώρας δεν γίνεται ποτέ σε βάρος των σχέσεών μας με άλλες χώρες: θεωρούμε τους δεσμούς μας με την Κύπρο και την Ελλάδα στρατηγικούς.
Το Ισραήλ επιδιώκει πάντα να συνεργαστεί με χώρες που διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην προώθηση της ευημερίας και της σταθερότητας. Και έτσι ακριβώς βλέπουμε την συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα. Προσβλέπουμε στη διατήρηση και την ενίσχυση αυτών των εταιρικών σχέσεων που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.
Το Ισραήλ κατηγορείται συχνά για υπερβολική χρήση βίας εναντίον Παλαιστινίων αμάχων και για άρνηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Παλαιστίνιους. Πώς απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς;
Πρέπει να αντιταχθούμε στη βιομηχανία ψεμάτων που κάνει χρήση δημοκρατικής ορολογίας ενάντια σε νομιμόφρονα δημοκρατικά κράτη, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, που επικαλείται το διεθνές δίκαιο εναντίον αυτών που το υποστηρίζουν και που εκμεταλλεύεται τη δικαιοκρισία και την εντιμότητα μας. Τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς χρησιμοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο τη διασπορά ψευδών πληροφοριών για να πετύχουν τους στόχους τους. Μέσω διασυνδέσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με την τεράστια οικονομική στήριξη από το Ιράν και με τη βοήθεια ριζοσπαστικών ομάδων, καταφέρνουν να διαδώσουν την προπαγάνδα τους. Έχοντας απέναντι μας αυτό το εξτρεμιστικό δίκτυο, νιώθω περήφανος που ηγούμαι ενός υπουργείου στελεχωμένου με ικανούς, εργατικούς επαγγελματίες διπλωμάτες, που θα συνεχίσουν να κάνουν εξαιρετική δουλειά για να μοιραστούν την αλήθεια με όλο τον κόσμο.
Το Ισραήλ είναι μια δημοκρατική χώρα που σέβεται τους νόμους και το διεθνές δίκαιο. Αντιμαχόμαστε τις διεφθαρμένες τρομοκρατικές οργανώσεις και καθεστώτα που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκτοξεύουν αδιάκριτα ρουκέτες εναντίων ισραηλινών νηπιαγωγείων και σχολείων, και μάλιστα μέσα από τα δικά τους νηπιαγωγεία και σχολεία. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ενεργούν στη βάση ενός αυστηρού νομικού και ηθικού κώδικα, που προνοεί και την λήψη των απαιτούμενων προφυλάξεων για προστασία των αμάχων. Έχουμε ένα ισχυρό, ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα που διερευνά τυχόν παράτυπα περιστατικά. Και παρόλο που ραγίζει η καρδιά μας για κάθε πολίτη που πλήττεται από τις συγκρούσεις, πιστεύουμε ακράδαντα πως το Ισραήλ όχι μόνο έχει δικαίωμα, αλλά έχει και την υποχρέωση να υπερασπίζεται τους πολίτες του, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων αποτελούν κεντρικά ζητήματα στη σημερινή κοινωνία. Πού στέκεται το Ισραήλ σε αυτά τα θέματa και πώς αυτά αντανακλώνται στην εξωτερική σας πολιτική;
Ως γιος μιας δυναμικής μητέρας -συγγραφέας η ίδια-, ως σύζυγος μιας επιτυχημένης γυναίκας από μόνη της και ως πατέρας, δίνω μεγάλη σημασία στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην παροχή ίσων ευκαιριών. Για το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών, που αποτελείται κυρίως από γυναίκες προχωρούμε με μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε οι υπαλλήλοι μας, τόσο αυτές που υπηρετούν εδώ στο Ισραήλ, όσο και αυτές που βρίσκονται σε πόστα στο εξωτερικό, να κατέχουν υψηλότερες θέσεις.
Η προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, τόσο στο Ισραήλ όσο και σε άλλες χώρες, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησής μας. Και σε μας, ξεκινά από την εκπροσώπηση των γυναικών: στο Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας σήμερα, ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν χαρτοφυλάκιο αποτελεί ρεκόρ. Ακόμα πιο σημαντική από την εκπροσώπηση, είναι η διαμόρφωση πολιτικής. Γι’ αυτό μεταξύ διαφόρων άλλων ενεργειών, προχωρήσαμε στη διάθεση πρωτοφανών μεγάλων κονδυλίων ύψους πέραν των 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας και άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις που στοχεύουν στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση των γυναικών από όλες τις κοινωνικές ομάδες της χώρας: την θρησκευόμενη, την κοσμική, την Εβραϊκή, την Αραβική κοινότητα.
Αυτές οι ενέργειες δεν περιορίζονται μέσα στα σύνορα του Ισραήλ. Αποτελούν μέρος των δράσεων που αφορούν στην εξωτερική μας πολιτική. Μόλις πρόσφατα, υπέγραψα το επίσημο αίτημα του Ισραήλ για προσχώρηση στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που μίλησαν για την επιδείνωση της θέσης των γυναικών στη χώρα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να θέτουμε προς συζήτηση στη διεθνή σκηνή τα θέματα για την ισότητα των φύλων και άλλες αξίες, και μπορώ να δηλώσω με ικανοποίηση πως είναι ένα από τα ζητήματα στο οποίο εστιάζουν οι συνομιλίες με τους συναδέλφους.
Εδώ και πολλά χρόνια, η ισραηλο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία παραμένει στάσιμη. Πριν από λίγες εβδομάδες, παρουσιάσατε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για οικονομική ευημερία, σταθερότητα και ασφάλεια, τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους. Θα μπορούσατε να εξηγήσετε ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της στασιμότητας και πώς βλέπετε να υλοποιείται αυτό το όραμα της «Οικονομίας για την Ασφάλεια»;
Ακόμα κι αν δεν υφίστανται επί του παρόντος οι συνθήκες για μείζονα διπλωματική πρόοδο και παρόλο που δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε αύριο το πρωί και να διαπιστώσουμε ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση έχει λήξει, εντούτοις μπορούμε να ξυπνήσουμε αύριο και να εργαστούμε σκληρά για να βελτιώσουμε τη ζωή Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εξίσου. Εξού και προχωρήσαμε ήδη σε απτά βήματα για τη βελτίωση της παλαιστινιακής οικονομίας και των υποδομών, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των Παλαιστινίων. Έχω δεσμευτεί να διατηρήσω ανοικτούς τους ορίζοντες για μελλοντικές διπλωματικές καθοριστικές εξελίξεις.
Ένα σημαντικό μέρος αυτής της δέσμευσης αποτελεί το σχέδιο «Οικονομία για την Ασφάλεια» που έχω προτείνει. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πλάνο, καθώς το Ισραήλ αναλαμβάνει πρωτοβουλία αντί να περιμένει τη Χαμάς να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο βίας. Συνιστά την πρώτη πραγματική, ολοκληρωμένη πρόταση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη Γάζα, εάν και εφόσον η Χαμάς δεσμευτεί για μακροχρόνια ηρεμία. Μιλάμε βέβαια για μια μακρά διαδικασία, που μετριέται όχι σε μήνες αλλά σε χρόνια. Και φυσικά, το βάρος της απόδειξης θα φέρει πάντα η Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που ευθύνεται για τους θανάτους αμέτρητων Ισραηλινών πολιτών. Το Ισραήλ δεν θα εγκαταλείψει ποτέ, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, τις προσπάθειές να φέρει πίσω τους αγνοούμενους και αιχμάλωτους στρατιώτες και πολίτες μας: η επιστροφή των παιδιών μας πρέπει να αποτελεί μέρος οποιουδήποτε σχεδίου. Η συγκεκριμένη πρόταση που έχω παρουσιάσει προσφέρει προοπτικές για μια σημαντική, θετική αλλαγή στις ζωές εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και των Ισραηλινών που κατοικούν σε γειτονικές πόλεις, για τους οποίους η τρομοκρατία της Χαμάς αποτελεί το κύριο εμπόδιο για μια κανονική ζωή.
Η πρώτη φάση της πρότασής μου επικεντρώνεται στην ανθρωπιστική ανασυγκρότηση της Γάζας: επισκευές των κρίσιμων υποδομών ηλεκτρισμού, υδατοπρομήθειας, συγκοινωνιών και στέγασης και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, όλα αυτά σε αντάλλαγμα για μακροπρόθεσμη ηρεμία και ανάληψη ουσιαστικής δράσης από τη διεθνή κοινότητα για την αναχαίτιση της δυνατότητας απόκτησης όπλων από τη Χαμάς. Στο δεύτερο στάδιο, εάν η Χαμάς αποδεχθεί τις αρχές του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, θα τεθεί στο τραπέζι η ευκαιρία για μια θεμελιώδους σημασίας αλλαγή για τη ζωή των κατοίκων της Γάζας, που θα συμπεριλαμβάνει την κατασκευή λιμανιού, μεγαλύτερη εισροή ξένων επενδύσεων και συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ της Δυτικής Όχθης και της Γάζας. Για όλα τα στάδια, η πρόοδος θα αποτιμάται μέσα από μια σειρά προκαθορισμένων σημείων αναφοράς και οποιαδήποτε παραβίαση από τη Χαμάς θα θέσει σε τέρμα τη διαδικασία ή θα την αναβάλει. Είχα μια σειρά συζητήσεων με τους εταίρους μας σχετικά με αυτήν την πρόταση και ευελπιστώ να λάβουμε υποστήριξη και να ξεκινήσουμε δουλειά σύντομα.
Σύμφωνα με επιστημονικές αναφορές, η γειτονιά μας, η Μεσόγειος, αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα έντονα από την κλιματική αλλαγή. Η Κύπρος έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην περιοχή. Πώς αξιολογείτε τις μέχρι τώρα ενέργειες, ειδικότερα την Κυπριακή πρωτοβουλία και τον ρόλο του Ισραήλ;
Το Ισραήλ είναι πλήρως αφοσιωμένο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και λαμβάνει ήδη δραστικά μέτρα σε κάθε επίπεδο. Τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση. Για χάρη των παιδιών μας και των εγγονιών μας, πρέπει όλοι μαζί να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά.
Στο εσωτερικό, έχουμε δεσμεύσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων πρωτοφανών επενδύσεων για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και της επιχειρηματικότητας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μειώνουμε τις εκπομπές άνθρακα με στόχο να πετύχουμε ουδέτερο ισοζύγιο μέχρι το 2050 και κάνουμε ενέργειες για διάθεση ηλεκτρικών οχημάτων στην ισραηλινή αγορά και ενίσχυση των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς. Θεωρώ πως πρώτα εμείς, οι εκλεγµένοι αξιωµατούχοι, θα πρέπει να δίνουμε το θετικό παράδειγμα, εξού και κατόπιν δικής μου εισήγησης, έγινε εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στο κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών.
Ως παγκόσμια δύναμη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και της τεχνολογίας, το Ισραήλ μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Και ασπαζόμαστε αυτόν τον ρόλο: δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Γλασκώβη. Όπως έχω πει πολλές φορές, απέναντι σε τεράστιες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, οι χώρες που συνεργάζονται μεταξύ τους θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν, ενώ οι χώρες που απομονώνονται θα μείνουν πίσω. Προς τούτο, το Ισραήλ μόλις υπέγραψε ένα σύμφωνο συνεργασίας με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για ανταλλαγή «νερό για πράσινη ενέργεια». Στη Μεσόγειο, το Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την κυπριακή Πρωτοβουλία για το Κλίμα, μιας πολύ ελπιδοφόρας ενέργειας για τον συντονισμό των περιφερειακών δράσεων, που ενισχύει την συνεχή πολυδιάστατη σύμπραξη μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω της παραγωγής φυσικού αερίου, για καθαρή καύση, και στον τομέα της πυρόσβεσης.
Πηγή: philenews.com