Η Ιταλία πιέζει όλο και πιο επιτακτικά τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνουν πιο ευέλικτους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς τα spreads των ομολόγων διευρύνονται και η Ρώμη φοβάται ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους της για τις δαπάνες του 2024 θα προκαλέσουν πειθαρχική διαδικασία από τις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ανησυχεί ιδιαίτερα ότι μια μελλοντική λογιστική απόφαση του στατιστικού βραχίονα της ΕΕ, της Eurostat, θα μπορούσε να ωθήσει προς τα πάνω το δημοσιονομικό έλλειμμα του επόμενου έτους, δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι, καθιστώντας τη θέση της Ρώμης ακόμη πιο ευάλωτη.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας επιβεβαίωσε αργότερα τους κινδύνους που συνδέονται με την επικείμενη απόφαση της Eurostat, η οποία θα ληφθεί έως τα μέσα του 2024.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, που έχουν ανασταλεί από το 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19, πρόκειται να επιστρέψουν το επόμενο έτος με τροποποιήσεις που διαπραγματεύονται τώρα οι κυβερνήσεις της ΕΕ και η Ιταλία προτείνει τρόπους για να γίνουν όσο το δυνατόν πιο επιεικείς.
Αυτοί περιλαμβάνουν ευνοϊκή μεταχείριση διαφόρων τύπων επενδύσεων, καθώς και υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η τελευταία πρόταση της Ιταλίας, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, θα την θωρακίσει απέναντι σε μια επανεξέταση από τη Eurostat τους επόμενους μήνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι δαπανηρές φορολογικές πιστώσεις για «πράσινες» βελτιώσεις κατοικιών.
Η Ιταλία τις έχει ήδη συμπεριλάβει σε προηγούμενους προϋπολογισμούς, γεγονός που διόγκωσε τα ελλείμματά της τα τελευταία τρία χρόνια.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να διατηρήσει την αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών της Ιταλίας "πολύ κάτω" από το ανώτατο όριο του 1,3% που ζητούν οι Βρυξέλλες για το 2024.
Αλλά μια δυσμενής απόφαση της Eurostat θα το καθιστούσε αυτό αδύνατο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Μια απόφαση της Επιτροπής ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2024 δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ θα επιδείνωνε πιθανότατα τις αυξανόμενες πιέσεις της αγοράς στο χρέος της Ρώμης, το οποίο είναι αναλογικά το δεύτερο μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ μετά το χρέος της Ελλάδας.
Το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ιταλίας, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις 27 Σεπτεμβρίου, ανέβασε τον στόχο για το έλλειμμα του επόμενου έτους στο 4,3% από προηγούμενο 3,7% και στόχευε στην επιστροφή του κάτω από το ανώτατο όριο του 3% της ΕΕ μόνο το 2026, χωρίς ουσιαστικά καμία μείωση του χρέους κατά την ίδια περίοδο.
Το σχέδιο δεν έγινε δεκτό καλά από τις αγορές, με το στενά παρακολουθούμενο χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών 10ετών ομολόγων BTP και των αντίστοιχων γερμανικών Bunds να ξεπερνά τη Δευτέρα τις 208 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο.