Μια μελέτη κρουσμάτων κορονοϊού που περιλάμβανε σχεδόν κάθε κάτοικο της υπό καραντίνα πόλης του Βο στη βόρεια Ιταλία διαπίστωσε ότι το 40% των κρουσμάτων δεν παρουσίαζε συμπτώματα – καταδεικνύοντας τη σημασία των ασυμπτωματικών φορέων του ιού στη διάδοση της πανδημίας.
Η μελέτη που διενήργησε το ιταλικό πανεπιστήμιο της Πάδουα και το Imperial College του Λονδίνου, έδειξε επίσης ότι τα μαζικά τεστ σε συνδυασμό με την απομόνωση των κρουσμάτων και τις τοπικές καραντίνες μπορούν να σταματήσουν ταχύτατα τοπικές εξάρσεις.
«Παρά τη 'σιωπηρή' και ευρεία διάδοση, η ασθένεια μπορεί να ελεγχθεί» δήλωσε ο Αντρέα Κρισάντι, καθηγητής και στα δύο πανεπιστήμια, που συνδιηύθυνε την έρευνα. «Τα τεστ σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα με το αν παρουσιάζουν ή όχι συμπτώματα, μας δίνει έναν τρόπο να προλαμβάνουμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση».
Ο Κρισάντι έχει γίνει διάσημος στην Ιταλία, καθώς υποστήριζε την ανάγκη για μαζικά τεστ προτού ακόμη εκδώσει επίσημη οδηγία ο ΠΟΥ.
Το Βο, με πληθυσμό σχεδόν 3.200 κατοίκων, μπήκε σε καραντίνα για 14 μέρες αμέσως μετά την εμφάνιση του πρώτου θανάτου από Covid-19 στην Ιταλία, στις 21 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων οι ερευνητές έκαναν τεστ στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature τη Δευτέρα, έδειξε ότι στην αρχή της καραντίνας 2,6% του πληθυσμού του Βο – 73 άτομα – ήταν θετικοί. Μετά από δύο εβδομάδες, μόνο 29 άτομα είχαν θετικά αποτελέσματα.
Και τις δύο φορές, περίπου το 40% των ατόμων που βγήκαν θετικά στην παρουσία του κορονοϊού δεν παρουσίαζαν συμπτώματα. Αλλά επειδή όλα τα κρούσματα που υπήρχαν – ασυμπτωματικά ή όχι – βρίσκονταν σε καραντίνα, η εξάπλωση της ασθένειας μειώθηκε και ουσιαστικά εξαφανίστηκε μέσα σε μερικές εβδομάδες.
Ο Κρισάντι δήλωσε ότι η επιτυχία των μαζικών τεστ στο Βο καθοδήγησε τη γενικότερη πολιτική για τη δημόσια υγεία στην ευρύτερη περιοχή του Βενέτο, όπου «επηρέασε σημαντικότατα την πορεία της επιδημίας» εκεί σε σύγκριση με άλλες περιοχές.