Οι Ουκρανοί τα ζήτησαν, ο δυτικός διεθνής τύπος βροντοφώναξε ότι πρέπει να τα πάρουν, οι Πολωνοί κόλλησαν τον Όλαφ Σόλτς στον τοίχο, οι Αμερικανοί έβαλαν και αυτοί το λιθαράκι τους, τα social media γέμισαν με animal prints και εν τέλει «ελευθερώθηκαν οι λεοπαρδάλεις». Και τώρα τι; Θα τελειώσει ο πόλεμος; Θα χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι πυρηνικά; Ήταν μήπως πολύ κακό για το τίποτα γιατί απλά θα κολλήσουν στη λάσπη;
Κάπου χαθήκαμε στη μετάφραση.
Τον Δεκέμβριο, ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στον Economist, εξήγησε ότι για να μπορέσει να ανακαταλάβει η χώρα τα εδάφη της πριν την εισβολή υπολογίζουν ότι χρειάζεται 300 τανκς, 600 με 700 μηχανοκίνητα άρματα πεζικού και 300 οβιδοβόλα.
Τα τανκς από μόνα τους δεν αποτελούν «μαγική σφαίρα», εξηγεί ο Johannes Anderson, από το Swedish Defence Research Agency. «Επίσης, σε επιχειρησιακό επίπεδο εξαρτώνται πλήρως από τις μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού».
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί σοβιετικά τανκ από την αρχή του πολέμου και σταδιακά, σχεδόν ένα χρόνο μετά, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες, τις οποίες πρέπει να αναπληρώσει. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Ολλανδικού blog Oryx, εκτιμάται ότι από την αρχή του πολέμου η Ουκρανία έχει χάσει 449 τανκ, ενώ η Ρωσία 1,450.
Γιατί τα γερμανικά Leopard και όχι κάποιο άλλου είδος, όπως τα γαλλικά και βρετανικά Challengers; Γιατί υπάρχουν 13 ευρωπαϊκοί στρατοί, οι οποίοι διαθέτουν συνολικά περίπου 2.000 Leopard, οπότε είναι πιο εύκολα διαθέσιμα, υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ανταλλακτικά και συντήρηση και περισσότερη υποστήριξη. Δεν σημαίνει ότι είναι ανώτερα από τα ρωσικά και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από το πώς τα χρησιμοποιείς.
Ο καιρός δεν βοηθάει για την προέλαση των τανκ. Στην ανατολική Ευρώπη την άνοιξη υπάρχει η «Ρασπουτίτσα», (rasputitsia ή распутица στα ρωσικά), δηλαδή η περίοδος όπου οι δρόμοι είναι λασπώδεις και εξαιρετικά δύσβατοι λόγω του χιονιού που λιώνει και της έντονης βροχόπτωσης.
Το ότι ιστορικά η «ρασπουτίτσα» έχει ευνοήσει τη ρωσική πλευρά, όπως το 1812 με την εισβολή του Ναπολέοντα και το 1941 με την γερμανική εισβολή, δεν αποτελεί επιχείρημα για να μην έχουν τανκ οι Ουκρανοί. Τα τανκ πρέπει να αποσταλούν και να ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση των Ουκρανών για να μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Η Γερμανία, εξαιτίας του παρελθόντος της, εύλογα δυσκολεύτηκε να πάρει την απόφαση να στείλει τα Leopard. Άπαξ και η απόφαση ελήφθη ο σταρ – παρουσιαστής της ρωσικής τηλεόρασης, Βλαντιμίρ Σολόβιοφ, είπε ότι «Το 4ο Ράιχ κήρυξε πόλεμο στη Ρωσία» και ότι «Μετά από αυτό ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι δικαιολογημένα το Βερολίνο αποτελεί στόχο;» Ρώσοι «hacktivists» (ακτιβιστές χάκερ) επιτέθηκαν σε γερμανικές ιστοσελίδες, δίχως ιδιαίτερη επιτυχία, χωρίς όμως αυτό να σχετίζεται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η αποστολή τανκς και άλλων βαρεών οπλικών συστημάτων εκλαμβάνεται από τη Ρωσία ως «άμεση εμπλοκή» των δυτικών χωρών στη διαμάχη. Η Ρωσία ως αντίποινα εξαπέλυσε μαζική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία. Ο καθηγητής Μάνος Καραγιάννης, Reader in International Security στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King's College στο Λονδίνο, δήλωσε στο Liberal ότι θεωρεί απίθανο στρατιωτικά οι Ρώσοι να χτυπήσουν στόχους εκτός ουκρανικού εδάφους.
Ο ίδιος ο Πεσκόφ, λίγες μέρες πριν, είχε δηλώσει ότι τα τανκ της δύσης θα «καούν» όπως και τα προηγούμενα και δεν θα αλλάξει κάτι στο πεδίο της μάχης. Άλλοι Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι, αν η Ουκρανία λάβει σημαντικό αριθμό τανκ, μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην πρώτη γραμμή, όπως είχαν τα πέρσι τα HIMAR (πολλαπλός εκτοξευτής ρουκετών μέσου βεληνεκούς), στην ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο.
«Το γεγονός ότι οι δυτικοί δίνουν άρματα προηγμένης τεχνολογίας στους Ουκρανούς θα οδηγήσει τους Ρώσους στο να αλλάξουν επιχειρησιακά τις κινήσεις τους και να ενισχύσουν τα αντιαρματικά τους όπλα και ελικόπτερα», εξηγεί ο κ. Καραγιάννης και τονίζει ότι οι Ρώσοι έχουν επενδύσει στα αντιαρματικά.
ΟΙ Ρώσοι δεν ήταν ανυποψίαστοι. Ο διορισμός του Βαλέρι Γκερασίμοφ, του «Top Tankman» τους, ως διοικητή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, πριν καν ληφθεί η απόφαση για τα Leopard, έγινε γιατί το Κρεμλίνο προετοιμάζεται σε μεγαλύτερη κλίμακα να αντιμετωπίσει την αυξημένη από κάθε άποψη οπλική βοήθεια της Δύσης στην Ουκρανία.
Χαρακτηριστικά, ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, ένας σκληροπυρηνικός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, με σημαντική παρουσία στη ρωσική τηλεόραση, είπε ότι «ο διορισμός του Γκερασίμοφ σημαίνει ότι όλα τα μέσα καταστροφής στα οπλοστάσια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας -χωρίς εξαίρεση- μπορούν να χρησιμοποιηθούν».
Ο διευθυντής της CIA, Γούλιαμ Μπερνς, είπε, πριν λίγους μήνες, ότι η πιθανή απελπισία του Πούτιν να νικήσει στην Ουκρανία και οι νίκες του ρωσικού στρατού θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη χρήση των πυρηνικών όπλων. Τα τανκ αποτελούν ένα κομμάτι του πολεμικού του πάζλ, αλλά δε λύνουν το γρίφο από μόνα τους. Ήδη η Δύση έχει ξεπεράσει όλες τις κόκκινες γραμμές της, αλλά υπάρχουν και άλλα «ταμπού» να σπάσει, όπως τους βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS, μαχητικά αεροσκάφη και μαχητικά drones.