Στη ρωσική Άπω Ανατολή είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας για την επικείμενη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σε μια αντιστροφή ρόλων σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, η Μόσχα είναι αυτή που σήμερα αναζητεί στρατιωτική βοήθεια από τη Βόρεια Κορέα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αν παραβιαστούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επιβληθούν αμέσως κυρώσεις, προειδοποιεί η Ουάσιγκτον σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Mε τις ευχές των αξιωματικών του, ένας από τους απομονωμένους ηγέτες του πλανήτη βγαίνει για πρώτη φορά από τη χώρα του μετά την πανδημία του κορονοϊού. Το αλεξίσφαιρο τρένο του Κιμ Γιονγκ Ουν, το κινητό φρούριο όπως ονομάζεται, έφτασε στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.
O Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται ήδη στα ανατολικά, στο κοσμοδρόμιο Βαστότσνι, πυροδοτώντας φήμες ότι εκεί θα γίνει η συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη δικτάτορα.
«Θα έχω τη δική μου ατζέντα εκεί. Όταν φτάσω, θα μάθετε» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Η στρατιωτική συνεργασία θα είναι στην κορυφή της ατζέντας. Σύμφωνα με πληροφορίες των Δυτικών, ο Πούτιν ζητεί απεγνωσμένα βλήματα πυροβολικού και αντιαρματικές ρουκέτες για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, τρόφιμα και ενδεχομένως στρατιωτική τεχνολογία για την Πιονγκγιανγκ. H Μόσχα το αρνείται.
«Από τη ρωσική πλευρά υπάρχει πραγματική αίσθηση του επείγοντος. Η Ρωσία προσπαθεί να εισαγάγει οβίδες από τη Βόρεια Κορέα. Νομίζω ότι είναι περισσότερο σημάδι απόγνωσης» τόνισε καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζέιμς Μπράουν.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναζητεί και περισσότερες διεθνείς επαφές, καθώς και αυτός έχει απομονωθεί σε μεγάλο βαθμό μετά την εισβολή. Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά τη συνάντηση και θα επιβάλει νέες κυρώσεις αν η Ρωσία προμηθευτεί βορειοκορεατικά όπλα.
Λέγοντας ότι γεννιέται ένα νέο μοντέλο σχέσεων σε έναν πολυπολικό κόσμο, ο Πούτιν υποδέχτηκε τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ και σχολίασε ότι το Πεκίνο βρίσκεται στο στόχαστρο της Δύσης γιατί αναπτύσσεται ραγδαία, όπως και η δική του χώρα: «Αυτή η πρόοδος προκαλεί σοκ στη Δύση και κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της Κίνας. Αλλά αυτό δεν θα είναι εφικτό».
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το Φόρουμ αυτό τιμούσαν και άλλες σημαντικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.