Κίνα: Έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ υπό το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου
AP Photo/Susan Walsh, File
AP Photo/Susan Walsh, File

Κίνα: Έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ υπό το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου

Έτοιμο να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι το Πεκίνο, για την επίλυση των εμπορικών διαφορών εν μέσω των κινδύνων ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε επιστολή του προς το Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Κίνας. Ενώ, όπως έγινε γνωστό αυτή την εβδομάδα από το CBS, ο Τραμπ είχε προσκαλέσει τον Κινέζο ηγέτη να παραστεί στην ορκωμοσία του τον επόμενο μήνα.

Στην επιστολή, την οποία ο Σι έστειλε την Πέμπτη (12/12), δήλωσε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει «να επιλέξουν τον διάλογο έναντι της αντιπαράθεσης, τη συνεργασία με νικητές αντί για ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος», ενώ επανέλαβε τη δέσμευσή του να ανοίξει την αγορά της Κίνας για τις ξένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Οι επισημάνσεις του απηχούσαν όσα είχε συζητήσει σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με επισκέπτες επικεφαλής μεγάλων διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπου είπε ότι «δεν θα υπάρξουν νικητές σε δασμολογικούς πολέμους, εμπορικούς πολέμους, τεχνολογικούς πολέμους», σύμφωνα με τη μετάφραση της ομιλίας του στα μανδαρινικά από το CNBC. Ο Σι κάλεσε και τις δύο πλευρές να διατηρήσουν το διάλογο και να διαχειριστούν τις διαφορές.

Ο καταιγισμός μηνυμάτων από το Πεκίνο αντανακλά «μια αίσθηση ανησυχίας» και «αυτά τα ανοίγματα έγιναν με πολύ δημόσιο τρόπο», δήλωσε ο Κένεθ Τζάρετ, ανώτερος σύμβουλος στην Albright Stonebridge Group.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι κινεζικές αρχές στερούνται διαύλων προς τη νέα ομάδα Τραμπ και ότι το Πεκίνο πιστεύει ότι υπάρχουν πολιτικά οφέλη από την προβολή μιας δημόσιας εικόνας προθυμίας συνεργασίας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Τζάρετ.

Εμπορικός πόλεμος

Όπως σημειώνεται στο CNBC, η πολιτική στάση του Τραμπ να βάλει πρώτα την Αμερική αποτελεί μια «τεράστια απειλή» για τους Κινέζους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν το δύσκολο έργο της ανάκαμψης της προβληματικής οικονομίας, δήλωσε ο Shen Meng, διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας Chanson & Co. με έδρα το Πεκίνο.

Ο Τραμπ, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, έχει υποσχεθεί πρόσθετους δασμούς 10% σε όλες τις αμερικανικές εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε απειλήσει να επιβάλει δασμούς άνω του 60% στην Κίνα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ευρύτερους περιορισμούς στις αμερικανικές εξαγωγές προηγμένων τσιπ μνήμης και μηχανημάτων κατασκευής τσιπ σε κινεζικές εταιρείες. Την επόμενη ημέρα, το Πεκίνο απάντησε απαγορεύοντας τις εξαγωγές αρκετών σπάνιων υλικών που χρησιμοποιούνται σε ημιαγωγούς και στρατιωτικές εφαρμογές.

«Η Κίνα κατέστησε προφανές ότι, παρά τη δέσμευση για ανάπτυξη και εποικοδομητικές εμπορικές σχέσεις, δεν θα υποχωρήσει μπροστά στην πίεση των ΗΠΑ, αν χρειαστεί», δήλωσε ο Daniel Balazs, ερευνητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές της κινεζικής αγοράς ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα για την αντιμονοπωλιακή προστασία της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ Nvidia. Στην εταιρεία έχει απαγορευτεί η αποστολή των πιο προηγμένων τσιπ της στην Κίνα, αλλά παρόλα αυτά οι πωλήσεις λιγότερο προηγμένων τσιπ και επεξεργαστών σε κινεζικές εταιρείες ανήλθαν στο 15% των εσόδων της το τρίμηνο του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, και οι δύο πλευρές θεωρείται πιθανότερο να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων, παρά με την εφαρμογή ισχυρών δασμών, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Μπορεί να υπάρξει «κάποια εισαγωγή δασμών», αλλά πιθανότατα θα είναι «στενά συντονισμένοι και τίποτα ξαφνικό, πολύ μεγάλο ή διασπαστικό», δήλωσε στο CNBC ο Sam Radwan, πρόεδρος της Enhance International.

Οι εξαγωγές αποτέλεσαν ένα σπάνιο φωτεινό σημείο στην παραπαίουσα οικονομία της Κίνας, καθώς οι εταιρείες σπεύδουν να στείλουν στις ΗΠΑ πριν τεθούν σε ισχύ οι υψηλότεροι δασμοί, αλλά μόλις επιβληθούν οι ισχυρότερες εισφορές, οι εξαγωγές της Κίνας θα αντιμετωπίσουν επίσης επιβράδυνση.

Ο πρόεδρος Σι επανέλαβε την Τρίτη ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στην επίτευξη του φετινού αναπτυξιακού στόχου, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «τη μεγαλύτερη μηχανή της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».