Το νομοθετικό σώμα της Κίνας πρότεινε έναν νόμο που αν εγκριθεί, θα επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα και να συλλαμβάνουν άτομα που φορούν ρούχα που «πληγώνουν τα αισθήματα του έθνους», προκαλώντας νέες ανησυχίες για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα.
Η Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, η οποία παρουσίασε την πρόταση στην ιστοσελίδα της νωρίτερα αυτό το μήνα, επιδιώκει να απαγορεύσει ενδύματα και σύμβολα που θεωρούνται επιζήμια για το φρόνημα του κινεζικού έθνους, όπως αναφέρει το CNN.
Η πρόταση εντάσσεται σε μια σειρά από μέτρα περιορισμού του προσωπικού στυλ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων κανονισμών για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές που αποσκοπούν στην απαγόρευση καλλιτεχνών με «θηλυπρεπές στυλ» από τις εκπομπές και μια συνεχιζόμενη καταστολή των τατουάζ.
Εάν ψηφιστεί, ο αναθεωρημένος νόμος θα καθιστά παράνομη τη χρήση «προσβλητικών ρούχων» σε δημόσιους χώρους, παρ' όλο που το σχέδιο εγγράφου δεν διευκρινίζει τι είδους ενδύματα θα μπορούσαν να τεθούν εκτός νόμου. Οι παραβάτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κράτηση έως και 15 ημέρες και πρόστιμα 5.000 γιουάν (681 δολάρια).
Το σχέδιο τροπολογίας, στοχεύει επίσης την ελευθερία της έκφρασης και θα απαγορεύει την παραγωγή, διάδοση, δημοσιοποίηση άρθρων ή παρατηρήσεων που θεωρείται ότι βλάπτουν το κινεζικό πνεύμα.
Στο διαδίκτυο, ορισμένοι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους και κάλεσαν άλλους να εναντιωθούν στο σχέδιο. Αρκετοί νομικοί αμφισβήτησαν επίσης τις ασάφειες της προτεινόμενης τροποποίησης και την απουσία συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών.
«Ποιος θα καθορίσει το πνεύμα του κινεζικού έθνους και με ποιες διαδικασίες;» έγραψε ο καθηγητής συνταγματικών σπουδών Tong Zhiwei, από το Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών και Δικαίου της Ανατολικής Κίνας στη Σαγκάη, στην κινεζική πλατφόρμα Weibo.
«Εάν (η Διαρκής Επιτροπή) περάσει αυτό το άρθρο σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην επιβολή του νόμου και τη δικαιοσύνη να συλλαμβάνουν και να καταδικάζουν ανθρώπους με βάση τη βούληση των ηγετών τους, γεγονός που θα προκαλέσει αδιανόητη καταστροφή», προειδοποίησε.
Η καθηγήτρια ποινικού δικαίου Lao Dongyan, από το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου, από την πλευρά της τόνισε ότι ο νόμος ισοδυναμεί με παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων.