Το κινεζικό think tank που συνδέεται με την κορυφαία υπηρεσία κατασκοπείας της χώρας, δήλωσε, ότι η Ινδία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ρόλο της ως οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής της G20, για να προωθήσει τη δική της ατζέντα και να βλάψει τα συμφέροντα της Κίνας.
Η σκληρή κριτική από το Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων της Κίνας, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, έρχεται καθώς οι ηγέτες της G20 ξεκίνησαν την ετήσια διημερή σύνοδο κορυφής τους, στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, χωρίς να παρίσταται ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Το κινεζικό think tank κατηγόρησε την Ινδία, ότι φέρνει γεωπολιτικά «ιδιωτικά αγαθά» στην παγκόσμια σκηνή, κάτι που, όπως είπε, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τη χώρα να εκπληρώσει την ευθύνη της ως οικοδεσπότης της G20, αλλά θα δημιουργήσει και περαιτέρω προβλήματα.
Η Ινδία πραγματοποίησε δύο προηγούμενες συναντήσεις της G20 σε αμφισβητούμενα εδάφη - μία στο Αρουνατσάλ Πραντές που διεκδικεί επίσης η Κίνα, και μία άλλη στο Κασμίρ, που αμφισβητείται από το Πακιστάν.
«Εκτός από την πρόκληση διπλωματικής αναταραχής της κοινής γνώμης, οι ενέργειες της Ινδίας για τη διοργάνωση συναντήσεων σε αμφισβητούμενα εδάφη έχουν επίσης "κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας", σαμποτάροντας τη συνεργατική ατμόσφαιρα της συνάντησης των G20 και εμποδίζοντας την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων», ανέφερε το think tank σε σχόλιο που δημοσιεύθηκε στο λογαριασμό του στο Wechat.
Τα σχόλια μπορεί να ρίξουν φως στην απουσία του Σι από τη σύνοδο κορυφής που φιλοξενείται από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.
Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να εξηγήσουν την απουσία. Ο πρωθυπουργός Li Qiang εκπροσωπεί την Κίνα αντί αυτού.
Οι δύο ασιατικοί γείτονες αναζητούν τρόπους για να χαλαρώσουν τις στρατιωτικές εντάσεις που σιγοβράζουν κατά μήκος των τεράστιων συνόρων τους, αλλά το Νέο Δελχί έχει περιγράψει την κατάσταση ως εύθραυστη και επικίνδυνη. Από το 2020, το Νέο Δελχί έχει επίσης αυξήσει τον έλεγχο των κινεζικών επιχειρήσεων και επενδύσεων.
Την περασμένη Κυριακή, αντιδρώντας στην είδηση ότι ο Σι δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένος».
Το κινεζικό think tank ανέφερε επίσης ότι η Ινδία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους για να επιτεθεί στην Κίνα, και έχει συχνά συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση στην προβολή της θεωρίας της «παγίδας χρέους», όταν το Πεκίνο έχει προσφέρει δάνεια σε φτωχότερες χώρες για την κατασκευή αναγκαίων υποδομών όπως λιμάνια ή δρόμους.
Η κίνηση της Ινδίας θα μπορούσε «να δημιουργήσει περαιτέρω διαφορές και ρήγματα, να εμποδίσει τη διεθνή κοινότητα να επιτύχει συναίνεση και ουσιαστικά αποτελέσματα και θα προκαλέσει τελικά ζημιά στη δική της διεθνή εικόνα και στα παγκόσμια αναπτυξιακά συμφέροντα», πρόσθεσε το think tank.