Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, λίγες εβδομάδες μετά το Brexit, με φόντο τις παραδόσεις των εμβολίων της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής AstraZeneca. Καθώς η μείωση στις παραδόσεις του εμβολίου αγγίζει το 75% έχει προκληθεί έντονη ανησυχία στην ΕΕ, η οποία κατηγορεί την εταιρεία για αδιαφάνεια και της ζητά καθαρό χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις εμβολίων του Α΄ τριμήνου.
«Απορρίπτουμε τη λογική του "εξυπηρετείται πρώτος όποιος φτάνει πρώτος" («First come, first served») Αυτό μπορεί να λειτουργεί στο κρεοπωλείο της γειτονιάς, αλλά όχι στα δικά μας συμβόλαια και όχι στις συμβάσεις προαγοράς» δήλωσε η Επίτροπος Στ. Κυριακίδου απαντώντας σε δηλώσεις του επικεφαλής εταιρείας, Πασκάλ Σοριό, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προτεραιότητα στις παραδόσεις γιατί υπέγραψε σύμβαση προαγοράς πριν από την ΕΕ.
Η Στέλλα Κυριακίδου χαρακτήρισε εκ νέου ανεπαρκείς τις δικαιολογίες εκ μέρους της AstraZeneca, η οποία επικαλείται προβλήματα παραγωγής στα δύο εργοστάσιά της σε Ολλανδία και Βέλγιο.
Κατά την χθεσινή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της ΕΕ και της φαρμακευτικής AstraZeneca δεν προέκυψε άρση του αδιεξόδου για τις καθυστερημένες παραδόσεις εμβολίων. «Η Ευρώπη είναι στο σκοτάδι σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί κατά το επόμενο τρίμηνο», δήλωσε μετά την συνάντηση ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.
«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.
We regret the continued lack of clarity on the delivery schedule and request a clear plan from AstraZeneca for the fast delivery of the quantity of vaccines that we reserved for Q1. We will work with the company to find solutions and deliver vaccines rapidly for EU citizens.
— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) January 27, 2021
AstraZeneca: Συνεχίζουμε τις προσπάθειες να φέρουμε το εμβόλιο στους Ευρωπαίους χωρίς κέρδος
Από την πλευρά της, η AstraZeneca σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για μια «εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση» σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αφορούσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία στις παραδόσεις του εμβολίου.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Είχαμε μια εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση για τις περιπλοκές της αύξησης της κλίμακας παραγωγής του εμβολίου μας και τις προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Δεσμευτήκαμε σε ακόμα πιο στενό συντονισμό για να χαράξουμε από κοινού ένα μονοπάτι για την παράδοση του εμβολίου μας τους προσεχείς μήνες, καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να φέρουμε αυτό το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους χωρίς κέρδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Ο κ. Σοριό είχε δηλώσει στη La Repubblica ότι το συμβόλαιο με την Κομισιόν δεν είχε στοιχεία δεσμευτικότητας για την εταιρεία. Η AstraZeneca είχε υπογράψει ότι θα έκανε «το καλύτερο δυνατόν» ως προς τις ποσότητες εμβολίων που θα παρέδιδε, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η παρέμβαση του εκτελεστικού διευθυντή της AstraZeneca ανάγκασε την Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαιά της, ενώ η AstraZeneca αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πωλεί τα εμβόλιά της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για «να βγάλει μεγαλύτερο κέρδος».
Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έχει υποστηρίξει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την AstraZeneca και την Pfizer για τις αιφνίδιες περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων.
Στο μεταξύ σφοδρή κριτική ασκούν γερμανικά ΜΜΕ στη στάση της Κομισιόν αναφορικά με τις ευθύνες της στο κεφάλαιο των καθυστερήσεων για την παράδοση των εμβολίων.
Σημειώνεται πως ήδη στην Ισπανία, στις περιφερειακές ενότητες της Μαδρίτης και της Καταλονίας, βλέπουν το τέλος των αποθεμάτων σε εμβόλια να πλησιάζει. Ο Ιγνάθιο Αγουάδο, αντιπεριφερειάρχης και εκπρόσωπος Tύπου της Μαδρίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος. Οι εμβολιασμοί θα πρέπει να σταματήσουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες εάν δεν υπάρξει άμεσος ανεφοδιασμός.