Οι νομοθέτες ξεκίνησαν την Πέμπτη έρευνα για τον αντισημιτισμό σε τρία από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, αφού οι επικεφαλής τους διαφωνούσαν για το αν οι διαμαρτυρίες φοιτητών που ζητούσαν τη γενοκτονία των Εβραίων αποτελούσαν παρενόχληση και παραβίαζαν τις πολιτικές του πανεπιστημίου.
Τα όσα έγιναν στην Επιτροπή του Κογκρέσου πυροδότησαν αμέτρητα κατεδαφιστικά σχόλια επωνύμων και μη στις ΗΠΑ για το τι είναι τα «πανεπιστήμια της ελίτ».
Πολύ έντονη και συναισθηματική φορτισμένη ήταν και η αντίδραση του Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer, που ως γνωστόν είναι Έλληνας Εβραίος. Ο Άλμπερτ Μπουρλά συνόδευσε την ανάρτησή του τη φωτογραφία της θείας του Γκρατσιέλα Μπουρλά, αδελφής του πατέρα του, που εξοντώθηκε στο Άουσβιτς σε ηλικία 17 ετών.
I was ashamed to hear the recent testimony of 3 top university presidents. In my personal opinion, it was one of the most despicable moments in the history of U.S. academia. The 3 Presidents were offered numerous opportunities to condemn racist, antisemitic, hate rhetoric and… https://t.co/5BhQonZah4 pic.twitter.com/lgMtSum8pd
— Albert Bourla (@AlbertBourla) December 6, 2023
Οι πρόεδροι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια (UPenn) καθώς και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) έχουν γίνει στόχος διαμαρτυριών μετά τα όσα είπαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης κατάθεσής τους στο Καπιτώλιο με αφορμή τις αυξανόμενες ανησυχίες για έξαρση του αντισημιτισμού στις πανεπιστημιουπόλεις τους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην εν λόγω κατάθεση, που έγινε το απόγευμα της Τρίτης, οι τρεις γυναίκες επικεφαλής των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κλήθηκαν να απαντήσουν στην Επιτροπή της Βουλής για την παιδεία, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμιά τους μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
«Δεν επιβάλουμε κυρώσεις σε άτομα για τις πολιτικές τους απόψεις, αλλά όταν ο λόγος ξεπερνά τα όρια και μετατρέπεται σε πράξη που παραβιάζει τις πολιτικές μας για τον εκφοβισμό (bullying) και την παρενόχληση, τότε λαμβάνουμε μέτρα», είπε χαρακτηριστικά η Κλοντίν Γκέι, Διευθύντρια του Χάρβαρντ.
Σάλο προκάλεσε και η απάντηση της πρόεδρου του MIT ότι «πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε την ελευθερία του λόγου και των διαφορετικών απόψεων του καθενός. Αυτό σημαίνει να σεβόμαστε τις αρχές του Ινστιτούτου για την ελευθερία της έκφρασης.»
Ms. Liz Magill, 9th president of the University of Pennsylvania, when questioned if calling for the genocide of Jews constitutes harassment, says it depends on the "context." pic.twitter.com/QqXLAPthra
— The Epoch Times (@EpochTimes) December 6, 2023
Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία Ελίζαμπεθ Μαγκίλ, απάντησε ότι αντιτάχθηκε προσωπικά στις αντισημιτικές απόψεις ορισμένων ομιλητών στο φεστιβάλ, αλλά ότι δεν σκέφτηκε να ακυρώσει την εκδήλωση. «Φιλοξενούμε πιθανότατα χιλιάδες ομιλητές στην πανεπιστημιούπολη κάθε χρόνο. Με πολλούς από αυτούς διαφωνώ. Δεν τους ακυρώνω ή τους λογοκρίνω πριν από την άφιξή τους στην πανεπιστημιούπολη», τόνισε.
AP/Mark Schiefelbein
Ανασκευή
Το περιστατικό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τις υπογραφές φοιτητών και δωρητών του UPenn που ζητούσαν την απόλυση της Ελίζαμπεθ Μαγκίλ να φτάνουν τις 4.500 μέσα σε λίγες ώρες.
Ωστόσο, την επομένη της κατάθεσης, η Μαγκίλ εμφανίστηκε μετανιωμένη. Σε βίντεο που έδωσε η ίδια στη δημοσιότητα είπε σε ήπιο τόνο πως έσφαλε επιχειρώντας μια τόσο νομικίστικη προσέγγιση στο ζήτημα. «Δεν εστίασα –όπως θα όφειλα– στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μια σθεναρή στάση κατά των εκκλήσεων για γενοκτονία των Εβραίων είναι μια δήλωση ενάντια στις πιο βίαιες πράξεις που μπορεί να διαπράξει ένα ανθρώπινο ον».
Και οι τρεις γυναίκες επικρίθηκαν σφόδρα από βουλευτές, φοιτητές και αποφοίτους των πανεπιστημίων επειδή αρνήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσον η έκκληση για γενοκτονία των Εβραίων αντίκειται στην πολιτική των σχολών τους.