«Kόλαση» για τους δημοσιογράφους η Τουρκία
Shutterstock
Shutterstock
CNBC

«Kόλαση» για τους δημοσιογράφους η Τουρκία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει εντός και εκτός Τουρκίας νόμος του Ερντογάν που εισάγει ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους που φέρονται να διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» ή παραπληροφόρηση.

«Η Τουρκία είναι εδώ και καιρό κόλαση για τους δημοσιογράφους. Είναι μια από τις μεγαλύτερες φυλακές για δημοσιογράφους στον κόσμο», αναφέρει πρώην αρχισυντάκτης της Today's Zaman σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας επικύρωσε την περασμένη εβδομάδα νόμο που εισάγει ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι διαδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» ή παραπληροφόρηση. Ο όρος «ψευδείς ειδήσεις» ορίζεται συχνά, ευρύτερα, ως παραπλανητικές ή κατασκευασμένες πληροφορίες που διακινούνται ως νόμιμες.

Πριν τις εκλογές

Ο νόμος, που προτάθηκε από το κυβερνών Κόμμα AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται οκτώ μήνες πριν από τις γενικές εκλογές της χώρας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τον Ερντογάν, αναφέρει ότι όποιος διαδίδει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της Τουρκίας για να «δημιουργήσει φόβο και να διαταράξει τη δημόσια τάξη» θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

«Με αυτόν τον νέο νόμο… ο στόχος είναι να ελεγχθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή τα συμβατικά μέσα είναι ήδη υπό τον έλεγχο του Ερντογάν», αναφέρει η δημοσιογράφος, Σεβγκί Ακαρτσέσμε, στο CNBC.

«Το νομοσχέδιο παρέχει πλαίσιο για εκτεταμένη λογοκρισία των διαδικτυακών πληροφοριών και την ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υποτάξει και να ελέγξει περαιτέρω τη δημόσια συζήτηση ενόψει των γενικών εκλογών στην Τουρκία το 2023», αναφέρει οργάνωση 22 ενώσεων για την ελευθερία του Τύπου από ολόκληρο τον κόσμο.

«Καθαρότερο Διαδίκτυο»

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας Ομέρ Φατίχ Σαγιάν ανάρτησε την περασμένη εβδομάδα μήνυμα στο Twitter όπου αναφέρει ότι «με λύπη βλέπει» ότι «η ρητορική μίσους, η παραπληροφόρηση, η χειραγώγηση» αυξάνονται «σαν χιονοστιβάδα» στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο Διαδίκτυο για τους πολίτες μας, αυτό είναι το πιο σημαντικό καθήκον μας», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Το νομοσχέδιο θεωρείται ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω, στο διαρκώς επιδεινούμενο περιβάλλον για την ελευθερία του λόγου στη γειτονική χώρα.