Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) δεν κατάφεραν να συνάψουν συμφωνία για την κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, ενώ απέμεναν έξι ημέρες πριν αναλάβει την εξουσία ο νέος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, ανακοίνωσαν τα μέρη την Τετάρτη.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ELN Πάμπλο Μπελτράν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές κατέγραψαν «σημαντική πρόοδο» αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εκεχειρίας στον έκτο γύρο των συνομιλιών, στην πρωτεύουσα της Κούβας.
Ο επικεφαλής κυβερνητικός διαπραγματευτής Γκουστάβο Μπελ σημείωσε από την δική του πλευρά ότι το μέλλον των διαπραγματεύσεων «θα εξαρτηθεί από τον νέο πρόεδρο» και υπογράμμισε πως «η ειρήνη αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα και καθήκον».
Εκφράζονται ανησυχίες ότι ο δεξιός νέος πρόεδρος Ντούκε δεν θα δείξει τόση διάθεση να επιδιώξει τη σύναψη συμφωνίας ειρήνης με τον ELN, όπως πάσχιζε ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος υπέγραψε στα τέλη του 2016 την ιστορική συμφωνία ειρήνης με την πολύ ισχυρότερη οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που πλέον έχει αφοπλιστεί και μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα με το ίδιο ακρώνυμο.
Ο Ντούκε έχει καταδικάσει αρκετές διαστάσεις των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τον ELN, για παράδειγμα προβάλλοντας την απαίτηση πριν συνεχιστούν η οργάνωση να σταματήσει όλες τις επιθέσεις και να συγκεντρώσει όλους τους γκεριγέρος της σε συγκεκριμένες περιοχές ενόψει του αφοπλισμού τους.
Εξάλλου, ο εκλεγμένος πρόεδρος εναντιώνεται στη συμμετοχή πρώην ανταρτών στην πολιτική ζωή της Κολομβίας και θέλει να οδηγηθούν στις φυλακές αντάρτες που διέπραξαν εγκλήματα.
Ο Σάντος, ο οποίος έλαβε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μετά τη συμφωνία ειρήνης με την οργάνωση FARC, έστειλε εσπευσμένα το Σαββατοκύριακο την υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του, τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν, στην Αβάνα σε μια προσπάθεια της ύστατης στιγμής να υπογραφτεί μια συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός με τον ELN πριν παραδώσει την εξουσία.
Κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα σε ξένους δημοσιογράφους, ο Σάντος απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ντούκε να ακυρώσει τη συμφωνία ειρήνης, που υιοθέτησε η διεθνής κοινότητα και υποστηρίχθηκε από το κολομβιάνικο κοινοβούλιο και το συνταγματικό δικαστήριο.
«Η ειρήνη δεν μπορεί να αναιρεθεί για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων και ηθικών λόγων: κανείς δεν θέλει να γυρίσουμε πίσω» στον πόλεμο, εξήγησε.
Από την πλευρά του ο ELN, μέσω Twitter, απηύθυνε έκκληση προς «τη διεθνή κοινότητα, την εκκλησία και πολιτικά και κοινωνικά κινήματα να επιμείνουν η κυβέρνηση του προέδρου Ντούκε να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία».
Οι συνομιλίες στην Αβάνα σκόνταψαν στον τρόπο επαλήθευσης μιας ενδεχόμενης αμοιβαίας εκεχειρίας και επικρατεί αβεβαιότητα για το πώς θα χειριστεί το ζήτημα η επόμενη κυβέρνηση, φέρεται να σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Σάντος, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της προεδρίας της Κολομβίας.
Η Μπογοτά άρχισε επισήμως διαπραγματεύσεις με τον ELN, γκεβαριστική οργάνωση που είχαν ιδρύσει ριζοσπαστικοποιημένοι ρωμαιοκαθολικοί ιερείς το 1964 και πιστεύεται πως διαθέτει σήμερα περίπου 1.500 μαχητές, τον Φεβρουάριο του 2017. Οι διαπραγματεύσεις ανεστάλησαν προσωρινά όταν οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις μετά το τέλος μιας τρίμηνης –δίχως προηγούμενο– εκεχειρίας τον Ιανουάριο.
Ο ELN είναι η τελευταία οργάνωση ανταρτών η οποία συνεχίζει επισήμως να πολεμά εναντίον των αρχών στην Κολομβία, ωστόσο αποστάτες των FARC και άλλοτε μέλη της διαλυμένης πλέον μικρής μαοϊστικής οργάνωσης Στρατός Λαϊκής Απελευθέρωσης (EPL) δεν έχουν πάψει να δρουν στις επαρχίες.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, που ξέσπασε το 1964, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 220.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει 7 εκατομμύρια και πλέον άλλους. Ακόμη 83.000 άνθρωποι θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ