Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα σχέδιο προτάσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας της να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη μπορεί να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κόμβος παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και άλλων πράσινων προϊόντων αλλά και να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα.
Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ, ταχύτερη έγκριση «πράσινων έργων» και προσπάθειες για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με πρώτες ύλες.
Το σχέδιο αποτελεί εν μέρει μια απάντηση στα προγράμματα στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού Νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.
«Είμαστε ανταγωνιστικοί ... αυτό που κοιτάμε είναι να έχουμε ένα παγκόσμιο πεδίο ανταγωνισμού», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.
In the next few years the economic shape of the net-zero age will be firmly set.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 1, 2023
We have a strong starting point with the #EUGreenDeal
Now let’s be fast and united, to secure our place in this new economy.
This will be my message to leaders at #EUCO ↓ https://t.co/PLh2y6DMHQ
Πολλοί ηγέτες της ΕΕ ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις των πράσινων επιδοτήσεων ύψους 369 δισ. δολαρίων θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες να φύγουν από την Ευρώπη, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ηγέτη στην πράσινη τεχνολογία εις βάρος των χωρών της ΕΕ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά για τη μαζική παραγωγή καθαρής ενέργειας θα τριπλασιαστεί σε περίπου 650 δισ.δολάρια ετησίως έως το 2030, ενώ οι σχετικές θέσεις εργασίας στη βιομηχανία θα υπερδιπλασιαστούν και φυσικά Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να παίξει τον δικό της ρόλο.
Η Κομισιόν πρότεινε τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή σε βιομηχανίες που δεν παράγουν άνθρακα, σε προσωρινή βάση, μέχρι το τέλος του 2025, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν θα είναι όλες οι χώρες της ΕΕ σε θέση να προσφέρουν επιδοτήσεις στον ίδιο βαθμό με τη Γαλλία ή τη Γερμανία.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα μέλη της ΕΕ θα μπορούν, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσουν περίπου 225 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχουν απομείνει από τα 800 δισ.ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τον κορονοϊό.
Οι αντιρρησίες
Η Κομισιόν ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα υποστηρίξουν το σχέδιό της στη σύνοδο κορυφής της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου, αλλά η κατάσταση δεν είναι απλή.
Ορισμένα μέλη της ΕΕ έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για διάφορα μέρη του σχεδίου, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και στο ότι οι μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, μπορούν να υπερβαίνουν τις άλλες.
Υπάρχει επίσης σαφής αντίδραση από ορισμένες χώρες της ΕΕ σε προτάσεις ότι το σχέδιο μπορεί να συνεπάγεται περαιτέρω κοινό δανεισμό.
Εν ευθέτω χρόνω, η Κομισιόν θα προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες.
Τους επόμενους μήνες, η Επιτροπή θα προτείνει έναν νόμο για τη net zero βιομηχανία που θα εξορθολογίσει τις διαδικασίες αδειοδότησης, μεταξύ άλλων,
Η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα για τις σπάνιες γαίες και το λίθιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας υλικά για την πράσινη μετάβαση.
Η Κομισιόν θέλει επίσης να σφραγίσει περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και συμπράξεις για να καταστήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές και να ανοίξει τις αγορές για τα πράσινα αγαθά.
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: «Φρένο» σε νέο δανεισμό για την «πράσινη βιομηχανία»
Κομισιόν: Απλοποιεί τις διαδικασίες για τους «πράσινους» κατασκευαστές
Κομισιόν: Με το βλέμμα στην Κίνα το προσχέδιο του νόμου για την «πράσινη βιομηχανία»