Κομισιόν: Την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται το αρχικό πλάνο με την απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Shutterstock
Shutterstock

Κομισιόν: Την επόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται το αρχικό πλάνο με την απάντηση στους δασμούς Τραμπ

Η Κομισιόν αναμένει να παρουσιάσει ένα αρχικό σχέδιο για την απάντησή της στους μεγάλους δασμούς που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε εκπρόσωπος της την Τρίτη.

«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ουσιαστικά θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας. Θα εξηγήσουμε ποιος είναι ο οδικός χάρτης, στη συνέχεια θα κάνουμε διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, θα κάνουμε διαβουλεύσεις με τις βιομηχανίες, προτού προχωρήσουμε στα τελικά μέτρα που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια στα κράτη μέλη για ψηφοφορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Όλοφ Γκιλ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, όπως σημειώνεται σε ανάλυση του Politico, πέρα από ένα προσεκτικά διαμορφωμένο μήνυμα «ανάλογης» και «ενωτικής» απάντησης από όλους τους υπουργούς Εμπορίου του μπλοκ κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, το βασικό ερώτημα για το πώς θα απαντηθεί η εμπορική αντεπίθεση του  Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να ανοίξει ρωγμές στην εύθραυστη συνοχή του μπλοκ.

Από τη μία πλευρά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στις Βρυξέλλες μόλις ολοκληρώθηκε η σύνοδος των υπουργών Εμπορίου, κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ θέλει πρώτα να διαπραγματευτεί. Το μπλοκ προσφέρει ένα σύστημα δασμών «μηδέν προς μηδέν» για τα βιομηχανικά αγαθά, είπε η ίδια, που θα καλύπτει μεταξύ άλλων αυτοκίνητα, φάρμακα, χημικά, πλαστικά και μηχανήματα. 

Παράλληλα, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι διαπραγματεύεται από θέση ισχύος (ελπίζοντας παράλληλα ότι η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που εξαπέλυσε η δασμολογική πυγμή του Τραμπ θα εξασθενήσει το αγωνιστικό του πνεύμα). Αλλά οι πρωτεύουσες της ΕΕ είναι διχασμένες ως προς το ποια ακριβώς τακτική θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ έχει στη διάθεσή της το «πυρηνικό όπλο» του Anti-Coercion Instrument (ACI) που θα εξουσιοδοτούσε την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ να πλήξει αμερικανικές υπηρεσίες όπως η τεχνολογία και οι τράπεζες.

Οι δασμοί του Τραμπ - που θα επηρεάσουν εξαγωγές της ΕΕ αξίας 380 δισεκατομμυρίων ευρώ - είναι ακριβώς το είδος του οικονομικού εκβιασμού για το οποίο σχεδιάστηκε το ACI.

Όμως, το γεγονός ότι ο «ανταποδοτικός» δασμός 20% σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι επικείμενος (μαζί με τους δασμούς 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα που ήδη ισχύουν), δεν σημαίνει πως το μπλοκ των «27» είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει το «μπαζούκα» του. Η ενεργοποίησή του, όπως είπε ένας υπουργός, θα σήμαινε ότι η Ένωση εισέρχεται πραγματικά σε εμπορικό πόλεμο.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τα επιχειρήματα που δικαιολογούν τους δασμούς του Τραμπ είναι ξεκάθαρα εσφαλμένα - συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι οι φόροι προστιθέμενης αξίας, η ρύθμιση της τεχνολογίας στην ΕΕ και τα φυτοϋγειονομικά πρότυπα πρέπει να θεωρούνται μη δασμολογικά εμπόδια.