Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αναταραχές στην επαρχία του βόρειου Κίβου της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ανακοίνωσαν το Σάββατο τοπικοί αξιωματούχοι, όταν ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για την έξαρση των φονικών επιθέσεων από φερόμενους ισλαμιστές αντάρτες.
Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF), μια ομάδα ανταρτών που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, φέρονται να έχουν σκοτώσει περισσότερους από 40 ανθρώπους σε μια επίθεση στο χωριό Μαγικένγκο αυτή την εβδομάδα και περισσότερους από 80 σε επιθέσεις σε άλλα χωριά της επαρχίας την προηγούμενη εβδομάδα.
Η ανασφάλεια έχει τροφοδοτήσει την απογοήτευση των πολιτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και ο οδηγός τους στην περιοχή Λουμπέρο από πλήθος που πυρπόλησε το όχημά τους τη νύχτα της Παρασκευής, δήλωσε στο Reuters ο τοπικός αξιωματούχος, Τζούλιο Μαμπάνγκα.
Το Σάββατο, περαιτέρω συγκρούσεις στην περιοχή μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των κατοίκων της περιοχής οδήγησαν στο θάνατο άλλων τριών ανθρώπων: ενός πολίτη, ενός στρατιώτη και ενός πράκτορα της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών ANR, δήλωσε ο Μαμπάνγκα.
Παρόμοια διαμαρτυρία ξέσπασε και στην πόλη Μπουτέμπο το Σάββατο, με εκατοντάδες νέους να βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας ξύλα, φωνάζοντας και τραγουδώντας τραγούδια για να καταγγείλουν την εκτεταμένη ανασφάλεια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.
«Είμαι εδώ σε αυτόν τον κυκλικό κόμβο, οχυρώνοντας τον δρόμο. Συμπάσχουμε με τους νεκρούς συμπατριώτες μας», δήλωσε ο Ντάνιελ Σιβανζίρε Παλούκου, ένας από τους διαδηλωτές, ο οποίος δήλωσε ότι έπρεπε να αποκλείσουν τους δρόμους για να παρακολουθούν ποιος έρχεται και ποιος φεύγει.
Ο δήμαρχος Μπουτέμπο, Μόουα Μπαεκί Τέλι, επιβεβαίωσε ότι ένας πολίτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών στην πόλη.
Οι ADF κατάγονται από τη γειτονική Ουγκάντα, αλλά τώρα έχουν την έδρα τους στο πλούσιο σε ορυκτά ανατολικό Κονγκό. Οι ADF έχουν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και πραγματοποιούν συχνές επιθέσεις, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω μια περιοχή, όπου πολλές τρομοκρατικές ομάδες ανταγωνίζονται για επιρροή και πόρους.