Κόσοβο: Η Ρουμανία στέλνει 100 στρατιωτικούς για να ενισχύσει την KFOR
Shutterstock
Shutterstock

Κόσοβο: Η Ρουμανία στέλνει 100 στρατιωτικούς για να ενισχύσει την KFOR

Άγημα 100 στρατιωτικών στην περιοχή του Κοσόβου στέλνει η Ρουμανία για να ενισχύσει την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου η κυβέρνηση της Ρουμανίας, λόγω της αναζωπύρωσης των εντάσεων στην περιοχή, με τη Σερβία, το τελευταίο διάστημα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το AFP.

Το Βουκουρέστι στέλνει «άγημα επιπέδου λόχου» στα στρατεύματα επιβολής της ειρήνης της KFOR, μετά την απόφαση της δυτικής συμμαχίας να ενισχυθούν, ανέφερε ο Ρουμάνος πρεσβευτής στο NATO, ο Νταν Νεκαλέσκου, μέσω X (του πρώην Twitter).

Την Παρασκευή, ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού δήλωσε έτοιμος να ενισχύσει τις δυνάμεις της KFOR, για να «αντιμετωπιστεί η κατάσταση» αφού κοσοβάρος αλβανός αστυνομικός σκοτώθηκε την 24η Σεπτεμβρίου σε ενέδρα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων πολλών κοινοτήτων. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ειδικές δυνάμεις της κοσοβάρικης αστυνομίας και βαριά οπλισμένη σερβική ομάδα, με τέσσερα μέλη αυτής της τελευταίας να χάνουν τη ζωή τους.

Επρόκειτο για μια από τις σοβαρότερες εξάρσεις της βίας στο Κόσοβο τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη πως η Σερβία άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με το Κόσοβο, αφού την Παρασκευή έκανε λόγο περί ανάπτυξης δυνάμεων «άνευ προηγουμένου» από πλευράς Βελιγραδίου.

Η Βρετανία, άλλο μέλος του NATO, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αναπτύξει περίπου 600 στρατιωτικούς της στο Κόσοβο για να ενισχυθεί η KFOR.

Η Σερβία αρνείται πάντα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, με πληθυσμό κατά πλειονότητα αλβανικό, σχεδόν 25 χρόνια μετά τον αιματηρό πόλεμο ανάμεσα σε κοσοβάρους αυτονομιστές αντάρτες και σερβικές δυνάμεις, που τερματίστηκε έπειτα από εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών του NATO. Η επαρχία του Κοσόβου αποσχίστηκε το 1999, μετά τη νατοϊκή επέμβαση, και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008. Την έχουν αναγνωρίσει μια εκατοστή χώρες.

Στο Κόσοβο, που μετρά συνολικά 1,8 εκατ. κατοίκους, κυρίως αλβανούς κοσοβάρους, ζουν περίπου 120.000 πολίτες που δηλώνουν Σέρβοι.

Αρκετοί Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο εθνικό και θρησκευτικό λίκνο της πατρίδας τους. Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου παραμένει γενικά πιστή στο Βελιγράδι. Εξαιτίας της κλιμάκωσης, η KFOR αποφάσισε να ενισχυθεί, επαναφέροντας το σύνολο των δυνάμεών της περί τους 4.500 στρατιωτικούς.