Κυρώσεις στις ρωσικές ελίτ κοντά στον Πούτιν εξετάζουν οι ΗΠΑ αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Κυρώσεις στις ρωσικές ελίτ κοντά στον Πούτιν εξετάζουν οι ΗΠΑ αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Οικονομικές κυρώσεις θα επιβληθούν στις ρωσικές ελίτ και συγκεκριμένα σε άτομα που αποτελούν τα στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τις ΗΠΑ αλλά και τους συμμάχους της στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Μάλιστα, έχει ήδη συνταχθεί ένας κατάλογος μελών αυτής της ελίτ που παράλληλα βρίσκονται κοντά στον Βλ. Πούτιν.

Αυτά έκανε γνωστά με δηλώσεις του τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «τα άτομα που έχουμε εντοπίσει βρίσκονται στους εσωτερικούς κύκλους του Κρεμλίνου ή κοντά σε αυτούς και παίζουν ρόλο στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων ή είναι τουλάχιστον συνένοχοι στην αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Κρεμλίνου». 

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν συνεχώς πως θεωρούν πιθανή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αφού έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει κάτι σχετικό. 

Σημειώνεται πως η στοχοποίηση των Ρώσων ολιγαρχών αποτελεί μόνο ένα μέρος των κυρώσεων των ΗΠΑ προς τη ρωσική πλευρά αφού ο πρόεδρος της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις στον ίδιο τον Βλ. Πούτιν.

Ποιες θα είναι αυτές οι κυρώσεις και σε ποιους

Βέβαια, αν και ο αξιωματούχος δεν έδωσε τα ονόματα των Ρώσων προσώπων που θα μπορούσαν να υποστούν κυρώσεις λέγοντας πως «υπάρχει ένας ευρύς κατάλογος προσώπων από τον οποίο μπορούμε να αντλήσουμε» σημειώνοντας ότι ορισμένα θα προέρχονται από έναν κατάλογο ανώτερων ρωσικών πολιτικών προσώπων και ολιγαρχών, ανέφερε όμως ότι πολλά από τα άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στόχοι λόγω των βαθύτερων οικονομικών δεσμών με τη Δύση.

«Οι στενοί κύκλοι του Πούτιν δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις συζύγους τους ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους ως πληρεξούσιους για να αποφεύγουν τις κυρώσεις. Οι κυρώσεις θα τους αποκόψουν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα διασφαλίσουν ότι αυτοί και τα μέλη της οικογένειάς τους δεν θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα προνόμια που τους προσφέρει η στάθμευση των χρημάτων τους στη Δύση και η φοίτηση σε ελίτ δυτικά πανεπιστήμια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Στο παρελθόν Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει λεπτομερώς άλλες κυρώσεις που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μέτρα ελέγχου των εξαγωγών που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να πλήξουν μεγάλες εκτάσεις βιομηχανικών και καταναλωτικών τεχνολογιών προς τη Ρωσία.

Ο ρόλος της Βρετανίας

Την ίδια ώρα η Βρετανία προέτρεψε τον πρόεδρο Πούτιν να «οπισθοχωρήσει από το χείλος του γκρεμού» αφού η ρωσική συσσώρευση στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία πυροδοτεί φόβους για πόλεμο με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να χαρακτηρίζει τη βρετανική προειδοποίηση «πολύ ανησυχητική», λέγοντας ότι κάνει τη Βρετανία λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές και θα έπληττε τις βρετανικές εταιρείες.

«Δεν είναι συχνά που βλέπεις ή ακούς τόσο άμεσες απειλές για επίθεση σε επιχειρήσεις», είπε. «Μια επίθεση από μια δεδομένη χώρα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνεπάγεται μέτρα αντιποίνων και αυτά τα μέτρα θα διαμορφωθούν με βάση τα συμφέροντά μας εάν χρειαστεί».

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επρόκειτο να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν σήμερα, Δευτέρα και να ταξιδέψει στην Ουκρανία την Τρίτη. «Αυτό που θα πω στον πρόεδρο Πούτιν είναι ότι πιστεύω ότι πραγματικά όλοι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού, και νομίζω ότι η Ρωσία πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού», είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.