Λάγκαρντ: «Σκληρό Brexit» θα έχει αρνητικές συνέπειες για την βρετανική οικονομία

Λάγκαρντ: «Σκληρό Brexit» θα έχει αρνητικές συνέπειες για την βρετανική οικονομία

Αρνητική πρόγνωση για το μέλλον της Βρετανικής οικονομίας, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία σε σύγκριση με το να καταλήξει σε μία συμφωνία για το Brexit, ανέφερε σήμερα η περιοδική έκθεση του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου μέσω της επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ για την Βρετανία.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% περίπου τον χρόνο το 2018 και το 2019 εάν επιτευχθεί μια ευρεία συμφωνία για το Brexit. Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% φέτος και 1,5% το 2019.

Ωστόσο, ένα Brexit που θα δημιουργεί αναταραχή θα οδηγήσει σε «σημαντικά χειρότερο αποτέλεσμα», ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς αλλά το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν ακόμα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να διασφαλίσουν μια μεταβατική περίοδο. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ελπίζει να σημειώσει πρόοδο προς μία συμφωνία όταν συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους της αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχει ένα «αποθαρρυντικό» εύρος ζητημάτων που πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστούν για το Brexit και όλα τα αποτελέσματα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχουν κόστος για την οικονομία.

Nωρίτερα σήμερα η Τερέζα Μέι με συνέντευξη της στο BBC είχε τονίσει ότι το πλάνο του Τσέκερς για ένα μαλακό Brexit αποτελεί την μοναδική προοπτική για την χώρα ώστε να αποφύγει μια μη συμφωνία με την Ε.Ε για το φλέγον αυτό θέμα.

Τα ιρλανδικά σύνορα "αγκάθι" για την συμφωνία

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ θα ενημερώσει αύριο τους υπουργούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρεται σε σημείωμα πριν από τη συνάντηση.

«Κάποια τμήματα του προσχεδίου της συμφωνίας αποχώρησης έχουν ήδη συμφωνηθεί επί της αρχής από τους διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, αν και τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα», αναφέρεται στο σημείωμα.

«Συνεχίζουν να υπάρχουν κάποια τμήματα της συμφωνίας αποχώρησης που χρειάζονται περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ένα από αυτά είναι το θέμα του πώς να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.»

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo