«Μια ομάδα 127 μεταναστών από την Γκάμπια που είχαν εγκλωβιστεί στη Λιβύη επαναπατρίστηκαν χθες, Πέμπτη, σημαδεύοντας την επανάληψη των ανθρωπιστικών πτήσεων από τη χώρα αυτή έπειτα από αναστολή αρκετών μηνών», ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
«Εκατόν είκοσι επτά μετανάστες από την Γκάμπια βοηθήθηκαν να επιστρέψουν στην Γκάμπια αφού το πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών του ΔΟΜ έλαβε την άδεια να επαναλάβει τις πτήσεις από τη Λιβύη», ανέφερε η ίδια πηγή.
Η Λιβύη είναι ένα σημαντικό σημείο διέλευσης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, και οι οποίοι προέρχονται κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Λογω του χάους που επικρατεί μετά την εξέγερση του 2011, η χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής έχει γίνει κέντρο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στην ήπειρο.
Η επανάληψη των ανθρωπιστικών πτήσεων συνέπεσε με τη διεξαγωγή στην Τρίπολη μιας διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη της σταθερότητας στη Λιβύη, στη διάρκεια της οποίας η βοηθός γενική γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, κάλεσε τις λιβυκές αρχές να επιταχύνουν τον επαναπατρισμό προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα και να αφήσουν ελεύθερους τους μετανάστες που έχουν θέσει υπό κράτηση.
Η Τρίπολη αντιμετωπίζει εδώ και αρκετές εβδομάδες επικρίσεις για κακομεταχείριση μεταναστών.
Οι αρχές ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου εφόδους κατά των μεταναστών στην πρωτεύουσα, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό τουλάχιστον 15 άλλων. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής που πραγματοποιήθηκε στο όνομα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών.
Μερικές ημέρες αργότερα περίπου 2.000 μετανάστες διέφυγαν από ένα κέντρο και έξι από αυτούς σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς των Λίβυων φρουρών, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Το υπουργείο Εσωτερικών είχε κάνει λόγο για μια "συμπλοκή" που σημειώθηκε στη διάρκεια της διαφυγής των μεταναστών από το κέντρο κράτησης και η οποία οδήγησε στον "θάνατο ενός μετανάστη χωρίς χαρτιά και στον τραυματισμό άλλων μεταναστών και πολλών αστυνομικών".
Από τότε, εκατοντάδες μετανάστες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το τοπικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) ζητώντας την απομάκρυνσή τους από αυτήν τη "μη ασφαλή" χώρα.
Η HCR χαιρέτισε σήμερα σε μια ανακοίνωση τη χορήγηση άδειας για την επανάληψη των ανθρωπιστικών απομακρύνσεων.
'Ομως αυτό "δεν αρκεί", επειδή από τις πτήσεις "θα επωφεληθεί μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων", σύμφωνα με τον Βενσάν Κοστέλ, ειδικό απεσταλμένο της HCR για την κεντρική Μεσόγειο. Όμως, "περισσότεροι από 1.000 ευάλωτοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο έχουν αυτή τη στιγμή προτεραιοποιηθεί για ανθρωπιστικές πτήσεις".