Λουκασένκο: Δεν υιοθετούμε την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Λουκασένκο: Δεν υιοθετούμε την πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση

Η Λευκορωσία δεν υιοθετεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της εισροής μεταναστών, θέμα που αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία μεταξύ του Μινσκ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Μας κατηγορούν ότι ενθαρρύνουμε τη μετανάστευση. Ήμουν πάντα ειλικρινής. Δεν θα υπερασπιστούμε κανέναν ενάντια στους μετανάστες. Ειδικά αυτούς που υιοθετούν οικονομικές κυρώσεις εναντίον μας. Γιατί να τους υπερασπιστούμε;» σημείωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετά τη συμμετοχή του στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία σύμφωνα με τον Ιουλιανό ημερολόγιο, την Τρίτη (7/1), όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο BELTA, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Λουκασένκο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε τη μετανάστευση ως όπλο σε έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον των γειτόνων του, παραδέχτηκε ότι η Λευκορωσία είναι η σκηνή «μιας μεγάλης διέλευσης προς τη Δύση». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο, αλλά και κάποιοι που θέλουν να εργαστούν και να στείλουν κάποια χρήματα στο σπίτι για να ταΐσουν τα παιδιά τους. Αλλά η ανεξέλεγκτη μετανάστευση είναι μια τραγωδία».

Για αρκετά χρόνια, η ΕΕ κατηγορεί το Μινσκ ότι ευνοεί την εισροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αφρική για να περάσουν παράνομα τα σύνορα της ΕΕ, ειδικά στην Πολωνία.

Το αποκορύφωμα αυτού του πολέμου κατά της μετανάστευσης χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2021, όταν εκατοντάδες μετανάστες συγκεντρώθηκαν μπροστά στα πολωνικά σύνορα σε μια προσπάθεια να περάσουν στο έδαφος της ΕΕ, για το οποίο οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν ευθέως τον Λουκασένκο.

Για τον ίδιο λόγο, η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έπρεπε να κλείσει σχεδόν όλα τα συνοριακά σημεία διέλευσης με τη Ρωσία.

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, θα είναι υποψήφιος για έβδομη θητεία στις προεδρικές εκλογές της 26ης Ιανουαρίου.

Η Δύση δεν αναγνώρισε τη νίκη του στις προηγούμενες εκλογές, οι οποίες τον Αύγουστο του 2020 οδήγησαν στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ιστορία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Πηγές: ΕΡΤ, Agerpres.ro