Μόνο το 55% των Αφρικανών στην Αγγλία ηλικίας 70 ετών είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 μέχρι την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με το 86% των λευκών συνομήλικών τους, σύμφωνα με μελέτη, ενώ διασημότητες και αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τις μειονότητες να δεχτούν να εμβολιαστούν.
Η Βρετανία προηγείται από τις περισσότερες άλλες χώρες έχοντας χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της.
Ωστόσο, Αφρικανοί και πολίτες νοτιοασιατικής καταγωγής, που έχουν δυσανάλογο αριθμό θανάτων, είναι πιο απρόθυμοι να εμβολιαστούν.
Μεταξύ αυτών που προέρχονται από τη νότια Ασία, το 73% ηλικίας 70-79 ετών είχαν εμβολιαστεί έως τις 11 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με μελέτη του OpenSafely, που διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι Αφρικανοί, οι Ασιάτες και άλλες μειονοτικές ομάδες στη Βρετανία ανησυχούν περισσότερο για την αξιοπιστία του εμβολίου, ενώ κυβερνητικοί σύμβουλοι πιστεύουν ότι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από την COVID-19 γι αυτές τις ομάδες.
Ο Σάιμον Στίβενς, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία, είπε τη Δευτέρα είπε ότι αυτή η διστακτικότητα συνιστά "πραγματική ανησυχία" και ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια για να ξεπεραστεί, με κάποια σημάδια επιτυχίας.
Την ίδια ώρα διασημότητες και άλλες δημόσιες προσωπικότητες ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.
Ο πρίγκιπας Κάρολος και διάδοχος του θρόνου μίλησε σήμερα σε διαδικτυακό σεμινάριο του British Asian Trust. Στόχος της διοργάνωσης ήταν να καταρριφθούν οι μύθοι γύρω από τα εμβόλια κατά της Covid-19.
Είπε ότι λυπάται για το δυσανάλογο ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό και ότι είναι "τραγωδία που τα οφέλη από ένα τόσο εξαιρετικό επίτευγμα δεν τα επωφελούνται όλοι".
Ο τηλεπαρουσιαστής και ηθοποιός Αντίλ Ρέι συντόνισε τη δημιουργία ενός βίντεο με διασημότητες από μειονοτικές ομάδες που ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, και το οποίο επρόκειτο να προβληθεί σήμερα στην τηλεόραση.
Είπε ότι η δημόσια συζήτηση στη Βρετανία σχετικά με τον αντίκτυπο των περιορισμών λόγω του κορονοϊού στους εορτασμούς των Χριστουγέννων, τις παμπ και τα "σκωτσέζικα αυγά", τα οποία είναι τυλιγμένα με κρέας λουκάνικου, δεν είχε καμία σχέση με την πολιτιστική ζωή πολλών Ασιατών που μπορεί να μην γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, να μην πίνουν αλκοόλ ή μην τρώνε χοιρινό. "Όλα αυτά έχουν σημασία, και αυτά είναι πράγματα που πρέπει να κάνουμε καλύτερα", δήλωσε ο Ρέι στο BBC.
Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 454 επιπλέον θανάτους που επήλθαν μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωση με Covid-19 των ασθενών, καθώς και 12.057 νέα κρούσματα.
Συνολικά καταγράφονται 119.387 θάνατοι από την COVID-19 στη Βρετανία.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 16,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ 573.724 έχουν κάνει και τη δεύτερη.