«Κανείς δεν πιστεύει ότι θα έχουμε τη μοίρα της Ελλάδας, αυτό αποκλείεται» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει με τις Βρυξέλλες και φέρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ANSA, ο Μ. Σαλβίνι τόνισε πως η ιταλική κυβέρνηση «είναι προετοιμασμένη και δεν πρόκειται να υποχωρήσει, καθώς οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν».
Ερωτηθείς για την απόδοση των ιταλικών τίτλων, η οποία εκτινάχθηκε σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων ετών σήμερα, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά εξέφρασε τη γνώμη του ότι το sell-off των ομολόγων της χώρας του τροφοδοτείται από την αντιπάθεια που προκαλεί σε κάποιους η κυβέρνησή του επειδή αμφισβητεί την κατεστημένη τάξη των ευρωπαϊκών θεσμών και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως το spread δεν θα ξεπεράσει τις 400 μονάδες, καθώς «πρόκειται για τις αποταμιεύσεις του ιταλικού λαού, για τις δικές μου αποταμιεύσεις, για τις αποταμιεύσεις όλων μας».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, μιλώντας κατά την διάρκεια συνάντησης με την αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Μαρίν Λεπεν, ο Σαλβίνι χαρακτήρισε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ «πραγματικούς εχθρούς της Ευρώπης οι οποίοι προκαλούν ανασφάλεια στους πολίτες». Ο Ιταλός πολιτικός πρόσθεσε «αυτοί ήταν που δημιούργησαν φόβο στους Ευρωπαίους πολίτες για τις δουλειές και το μέλλον τους».
Παράλληλα υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δέχτηκε επίθεση από εφημερίδες και Ευρωπαίους επιτρόπους τη στιγμή που γεννήθηκε, αλλά είμαι είμαι πολύ απασχολημένος και σίγουρα δεν έχω χρόνο για να θυμώσω».
Ο Ματέο Σαλβίνι είχε ζητήσει επίσης να αντιμετωπιστεί η Ιταλία με δίκαιο τρόπο από τους οίκους αξιολόγησης στις αναθεωρήσεις τους για το αξιόχρεο της χώρας, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως αποκλείει την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε στην Ιταλία ότι ανησυχεί για τα σχέδια του ελλείμματός της για τα επόμενα τρία χρόνια, ζητώντας της σε δισέλιδη επιστολή να αλλάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, γιατί θα αναγκαστεί να τον απορρίψει.
Ωστόσο, από την πλευρά της η ιταλική κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς κανόνες, όπως υποστηρίζει ότι επιτρέπει η Κομισιόν σε Γαλλία, Ισπανία αλλά και την Ελλάδα.