Μήνυμα στον λαό του Λιβάνου απηύθυνε το βράδυ της Πέμπτης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον άμαχο πληθυσμό και τονίζοντας ότι η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του «πιστά και αδελφικά», όπως το 2020 στη μεγάλη πυρκαγιά στο λιμάνι της Βηρυτού.
«Σε κάθε δοκιμασία στεκόμαστε στο πλευρό σας, πιστά και αδελφικά [...] Σήμερα ο Λίβανος έχει χτυπηθεί από την οδύνη και το φόβο», σημείωσε για τις πρόσφατες εκρήξεις Βηρυτό. «Το φόβο επίσης, ότι στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση που πλήττει τη χώρα, θα προστεθεί τώρα ο πόλεμος».
«Ο Λίβανος δεν μπορεί να ζει με το φόβο ενός επικείμενου πολέμου. Και σας λέω ξεκάθαρα, πρέπει να απαρνηθούμε αυτή τη μοίρα. Πρέπει να αποφευχθεί ο πόλεμος. Υπάρχει διπλωματική οδός και είναι αυτή που η Γαλλία θέλει να χαράξει για τον Λίβανο με όλους τους εταίρους», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Libanaises, Libanais, mes chers amis.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 19, 2024
Dans la confusion, dans le chagrin, l'espoir est une denrée rare. Dans cette confusion, dans ce chagrin, la France se tient à vos côtés. pic.twitter.com/r2uIbnzItU
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια διαδοχικών τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε σήμερα με τις αρχές του Λιβάνου, ο Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου να δείξουν υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση, αρχής γενομένης από τη Χεζμπολάχ.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι και τον διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Ζοζέφ Αούν, ο Εμάνουελ Μακρόν, αφού τους ζήτησε να μεταφέρουν τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων, υπογράμμισε ότι οι πρόσφατες εκρήξεις στον Λίβανο έθεσαν σε κίνδυνο τον άμαχο πληθυσμό και ότι θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, ότι είναι αναγκαίο για την ασφάλεια του Λιβάνου όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να βάλουν πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον και να κρατηθούν σε απόσταση από τα ανοικτά μέτωπα της περιοχής. Ανέφερε ακόμη ότι προς το συμφέρον του, ο Λίβανος θα πρέπει να αποκτήσει μία νόμιμη κυβέρνηση ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Ο Μακρόν ανέφερε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης η οποία θα επιτρέψει να μπει σε εφαρμογή το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ που εγγυάται την ασφάλεια των αστικών πληθυσμών τόσο στον Λίβανο όσο και στο Ισραήλ. Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να παρέχει βοήθεια στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου.