φωτο αρχείου
Μαρόκο: Παράπονα για «παρενόχληση» από το ευρωκοινοβούλιο στην υπόθεση διαφθοράς
AP
AP
φωτο αρχείου

Μαρόκο: Παράπονα για «παρενόχληση» από το ευρωκοινοβούλιο στην υπόθεση διαφθοράς

Οι δεσμοί του Μαρόκου με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προστατεύονται από την παρενόχληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νασέρ Μπουρίτα, μετά την ευρωπαϊκή έρευνα για τις καταγγελίες περί δωροδοκίας στις οποίες εμπλέκονται Ευρωπαίοι νομοθέτες, το Κατάρ και το Μαρόκο.

"Αυτή η εταιρική σχέση αντιμετωπίζει μια συνεχή δικαστική παρενόχληση και επανειλημμένες επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης", δήλωσε ο Μπουρίτα στους δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζοζέπ Μπορέλ, αν και ο Μαροκινός  δεν αναφέρθηκε ευθέως στην υπόθεση "μετρητά έναντι επιρροής".

"Αυτή η εταιρική σχέση αντιμετωπίζει επιθέσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ιδίως στο κοινοβούλιο", πρόσθεσε.

Οι βελγικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε τέσσερα άτομα που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή ισχυρισμούς ότι το Κατάρ τους παρείχε αφειδώς μετρητά και δώρα για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων. Το Κατάρ έχει δηλώσει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στο σκάνδαλο.

Σε εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν στην Ιταλία, υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για πληρωμές από το Μαρόκο.

Το Μαρόκο δεν έχει σχολιάσει δημοσίως την υπόθεση.

Η εταιρική σχέση του Μαρόκου με την ΕΕ "βασίζεται στη γειτονία, τις αξίες και τα αμοιβαία συμφέροντα", δήλωσε ο Μπουρίτα.

Οι κατηγορίες για δωροδοκία "είναι σοβαρές", δήλωσε από την πλευρά του ο Τζοζέπ Μπορέλ αφού συζήτησε το θέμα με τον ΜΠουρίτα και νωρίτερα μέσα στην ημέρα με τον πρωθυπουργό του Μαρόκο, Αζιζ Ακνούς. Ο Μπορέλ δεν έδωσε λεπτομέρειες γι αυτές τις συζητήσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί τη θέση της "μηδενικής ανοχής" στη διαφθορά και θα περιμένει τα αποτελέσματα της απόφασης της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση, είπε.

Πάντως τόνισε ότι η ΕΕ και το Μαρόκο έχουν μια "σταθερή στρατηγική εταιρική σχέση".

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι  η βοήθεια της ΕΕ προς το Μαρόκο θα αυξηθεί σε 1,6 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027 από 1,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-2020.