Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον νεοεκλεγμένο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να αγοράσει τη Γροιλανδία, ο Ίλον Μασκ, ο οποίος σε λίγες ημέρες αναμένεται να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση Τραμπ, αρμόδιος για τον συντονισμό της, έδειξε και εκείνος αντίστοιχο ενδιαφέρον, μέσω ανάρτησής του στο Χ.
Συγκεκριμένα, αναδημοσιεύοντας ανάρτηση του γιου του νεοεκλεγμένου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο οποίος επισκέφθηκε την Τρίτη (07/01) τη Γροιλανδία, έγραψε: «Εάν οι κάτοικοι της Γροιλανδίας θέλουν να γίνουν μέρος της Αμερικής, κάτι που ελπίζω να θέλουν, είναι ευπρόσδεκτοι!».
If the people of Greenland want to be part of America, which I hope they do, they would be most welcome! 🇺🇸 🇬🇱 https://t.co/lgzbVDpYOG
— Elon Musk (@elonmusk) January 7, 2025
«Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς», λέει η πρωθυπουργός της Δανίας στοχεύοντας τον Τραμπ
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (07/01) η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ότι «Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς», αφού ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε και πάλι την πρόθεση να αγοράσει τη Γροιλανδία.
«Όπως είπε ο πρωθυπουργός (σ.σ. της Γροιλανδίας) Μούτε Εγκεντε, η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση», ανέφερε η Φρεντέρικσεν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι ΗΠΑ είναι ο πιο στενός μας σύμμαχος».
Υπενθυμίζεται, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία για απόκτηση και έλεγχο της Γροιλανδίας πριν από κάποιες ήμερες, ενώ τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας απέρριψε δύο φορές τις προσφορές του επερχόμενου προέδρου της Αμερικής, να αγοράσει το νησί.
Το κίνημα για την ανεξαρτησία της Γροιλανδίας κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια και αυτό εν μέρει οφείλεται στις αποκαλύψεις για τη διαχείριση των υποθέσεων της Γροιλανδίας από τις αρχές της Δανίας, κατά τον 20ό αιώνα. Ανάμεσά τους και η υπόθεση της αναγκαστικής επιβολής ελέγχου των γεννήσεων κατά τη δεκαετία του 1960.
Η Γροιλανδία υπήρξε αποικία της Δανίας μέχρι το 1953. Πλέον είναι αυτοδιοικούμενο έδαφος της Δανίας και το 2009 κέρδισε το δικαίωμα να επιδιώξει την ανεξαρτησία της με δημοψήφισμα. Το 2023, η κυβέρνηση της Γροιλανδίας παρουσίασε το σχέδιο του πρώτου της Συντάγματος.
«Η ιστορία και η σημερινή κατάσταση έχουν δείξει ότι η συνεργασία μας με το Βασίλειο της Δανίας δεν έχει επιτύχει να δημιουργήσει συνθήκες ισότητας», έχει δηλώσει ο Μούτε Εγκεντε.
«Ήρθε η ώρα για τη χώρα μας να κάνει το επόμενο βήμα. Όπως άλλες χώρες του κόσμου, πρέπει να εργαστούμε για να απομακρύνουμε τα εμπόδια για τη συνεργασία - που μπορούμε να περιγράψουμε ως δεσμά της αποικιοκρατίας - και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», είπε και πρόσθεσε ότι εναπόκειται στον λαό της Γροιλανδίας να αποφασίσει σχετικά με την ανεξαρτησία, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.
Ενώ η πλειονότητα των 57.000 κατοίκων της Γροιλανδίας υποστηρίζει την ανεξαρτησία, υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον χρόνο και τις συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο.