Απάντηση Δανής πρωθυπουργού σε Τραμπ: Το μέλλον της Γροιλανδίας είναι στα χέρια της
AP Photo/Francois Walschaerts
AP Photo/Francois Walschaerts

Απάντηση Δανής πρωθυπουργού σε Τραμπ: Το μέλλον της Γροιλανδίας είναι στα χέρια της

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι εναπόκειται στη Γροιλανδία να αποφασίσει η ίδια για το μέλλον της.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε αναταραχή στην Κοπεγχάγη και στο Νουκ, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, την περασμένη εβδομάδα, όταν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποκτήσουν το τεράστιο νησί της Αρκτικής, το οποίο αποτελεί αυτόνομο έδαφος της Δανίας.

Σε μια 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, η Φρέντερικσεν είπε στον Τραμπ ότι η Δανία είναι έτοιμη να αυξήσει την ευθύνη της για την ασφάλεια στην Αρκτική, όπως αναφέρει το BBC.

Επανέλαβε επίσης τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Γροιλανδίας, Μουτέ Έγκεντε, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται.

Ο Τραμπ δεν αντέδρασε δημοσίως στο τηλεφώνημα. Ωστόσο, αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του TruthSocial μια δημοσκόπηση του 2019 που έδειξε ότι το 68% των Γροιλανδών υποστήριζε την ανεξαρτησία από τη Δανία.

Θεωρείται ότι επίκειται δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και η Δανία έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Όταν ήταν ο τελευταίος πρόεδρος, ο Τραμπ είπε ότι ήθελε να αγοράσει τη Γροιλανδία. Όταν η Φρέντερικσεν αποκάλεσε την πρόταση «παράλογη», ακύρωσε αιφνιδιαστικά το ταξίδι του στη Δανία.

Η δανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στην τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Τραμπ, η Φρέντρικσεν τόνισε επίσης ότι «οι δανικές εταιρείες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την απασχόληση στις ΗΠΑ και ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν κοινό συμφέρον στην ενίσχυση του εμπορίου».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε τη Δανία με υψηλούς δασμούς εάν η χώρα δεν παραχωρούσε τη Γροιλανδία.

Η πρόταση αυτή σήμανε συναγερμό στους ηγέτες της δανικής βιομηχανίας, καθώς οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Δανίας και τυχών δασμοί θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.

Την Πέμπτη (16/01), η Φρέντερικσεν θα πραγματοποιήσει αυτό που τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης ονόμασαν «συνάντηση κρίσης» με επιχειρηματίες ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των διευθυνόντων συμβούλων της μπύρας Carlsberg και της φαρμακοβιομηχανίας Novo Nordisk, η οποία παράγει φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη, δημοφιλή στις ΗΠΑ.

Θα φιλοξενήσει επίσης έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με μέλη από όλο το κοινοβούλιο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, βουλευτής της Γροιλανδίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ.

Αλλά ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Ράσμους Γιάρλοβ δήλωσε ότι αποδοκιμάζει την προσέγγιση της Φρέντερικσεν.

Ο Χανς Ρέντερ, πολιτικός συντάκτης του TV2, δήλωσε ότι το γεγονός ότι ο Τραμπ είχε διαθέσει 45 λεπτά για τηλεφωνική επικοινωνία με τη Frederiksen υποδεικνύει ότι «αυτό το θέμα της Γροιλανδίας είναι πραγματικά κάτι που απασχολεί τον Τραμπ - δεν είναι απλώς μια περαστική σκέψη».