Σύνοδο κορυφής για τη σύγκρουση στη Συρία στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας τον Οκτώβριο βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, ανακοίνωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
«Είμαστε υπέρ μιας τετραμερούς συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, τον Ρώσο πρόεδρο, τον Γάλλο πρόεδρο και εμένα επειδή η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εύθραυστη. Φιλοδοξούμε ότι θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης το Βερολίνο να χαρακτηρίσει το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλεν ως τρομοκρατική οργάνωση. Από την πλευρά της, η Καγκελάριος, ενώ απάντησε πως συμμερίζεται τις ανησυχίες του Τούρκου προέδρου, δήλωσε «οτι χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για να καταχωρίσει το δίκτυο ως τρομοκρατική οργάνωση όπως έγινε με το κουρδικό PKK».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν κατηγορεί το δίκτυο Γκιουλέν για τη διοργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016 και έκτοτε έχει ζητήσει την έκδοση φερομένων μελών του, ανά τον κόσμο.
Όσο αφορά το θέμα του δημοσιογράφου Ντουντάρ, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε την ότι η Τουρκία είχε το δικαίωμα να ζητήσει την έκδοση του πρώην εκδότη της εφημερίδας αντιπολίτευσης Cumhuriyet, αφού τον περιέγραψε ως πράκτορα καταδικασμένο για κατασκοπεία. Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία. Αποφυλακίστηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.
Από την πλευρά της, η Μέρκελ τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ότι έθεσε πριν την έναρξη της, στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των φυλακισμένων Γερμανών στην Τουρκία, καθώς και ευρύτερα το ανθρωπινών δικαιωμάτων στην χώρα. «Επέμεινα ότι και αυτές οι υποθέσεις μπορούν να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν», είπε, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν «βαθιές διαφορές» μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας όσο αφορά το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.
AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
AP Photo