Τη στήριξή της στη συμμετοχή της κινεζικής εταιρίας υψηλής τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών Huawei στον διαγωνισμό για την ανάθεση της δημιουργίας δικτύου 5G εξέφρασε εκ νέου η Καγκελάριος ''Αγγελα Μέρκελ αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις, που προέρχονται κατά κύριο λόογ από τις ΗΠΑ.
Υπάρχουν δύο πράγματα στα οποία δεν πιστεύω, δήλωσε η Μέρκελ σε μια συζήτηση που απηύθυνε την Τρίτη στη σύνοδο κορυφής Global Solutions στο Βερολίνο. Πρώτον, να συζητήσουμε δημόσια αυτά τα πολύ ευαίσθητα ζητήματα ασφάλειας και, δεύτερον, να αποκλείσουμε μια εταιρεία απλά επειδή προέρχεται από μια συγκεκριμένη χώρα.
Άλλωστε, επισήμανε, μέχρι τώρα πάρα πολλές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της εταιρίας και η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει, αντί να την αποκλείσει, να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για το έργο.
«Πρέπει να δώσουμε σε όλους μια ευκαιρία. Ταυτόχρονα, δεν επιτρέπεται να είμαστε αφελείς, καθώς στην Κίνα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες από ό,τι στην Ευρώπη», πρόσθεσε η Καγκελάριος.
Σημειώνεται, ότι υπέρ της συμμετοχής της Huawei στον διαγωνισμό τάχθηκε και ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Τόμας Όπερμαν (SPD), ο οποίος αναγνώρισε ότι πρόκειται για «αξιόπιστους επαγγελματίες, οι οποίοι προσφέρουν καλή τεχνολογία σε οικονομικές τιμές».
Το ερώτημα είναι, συμπλήρωσε, αν δικαιολογείται η εμπιστοσύνη προς την Κίνα, η οποία, δήλωσε, «δεν είναι κράτος δικαίου, αλλά μια δικτατορία», με αποτέλεσμα οι εταιρίες να μην είναι σε θέση να αποφύγουν την εκμετάλλευσή τους από το καθεστώς.
«Για αυτό είναι σημαντικό οι όροι ασφαλείας να αυστηροποιηθούν. Το δίκτυο 5G αποτελεί κρίσιμη υποδομή, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε από επιθέσεις ή χειραγώγηση από το εξωτερικό», δήλωσε ο κ. Όπερμαν και τόνισε ότι αυτό το έργο θα έπρεπε να είναι σε θέση η Ευρώπη να το αναλάβει μόνη της, με εταιρίες όπως η Ericsson και η Nokia.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP