Μερτς: Ξεκινούν οι συνομιλίες με το SPD - Τα ανοίγματα σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και ο Νετανιάχου
(AP Photo)
(AP Photo)
Γερμανικές εκλογές

Μερτς: Ξεκινούν οι συνομιλίες με το SPD - Τα ανοίγματα σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και ο Νετανιάχου

Ο νικητής των εκλογών Φρίντριχ Μερτς δήλωσε πριν από λίγο ότι η Χριστιανική Ένωση επιθυμεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και θα έχει ήδη σήμερα τις πρώτες συνομιλίες με την ηγετική του ομάδα. Εντός των προσεχών ημερών, ο κ. Μερτς θα συναντηθεί και με τον απερχόμενο καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Στόχος είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση ικανή να αναλάβει και πάλι σύντομα δράση. Η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή για δράση», δήλωσε ο κ. Μερτς και τόνισε ότι θέλει να γίνει «καγκελάριος όλων των Γερμανών», ακόμη και αυτών που δεν ψήφισαν την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Χαρακτήρισε ωστόσο «ανησυχητική» την κατάσταση στα ανατολικά κρατίδια, όπου, όπως είπε, το CDU δεν έχει κερδίσει ούτε μία εκλογική περιφέρεια. «Βλέπω με μεγάλη ανησυχία τι συμβαίνει στην ανατολή, ενόψει και των επόμενων κρατιδιακών εκλογών το 2026 στο Βερολίνο, όπου χθες πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η Αριστερά. Για το μεταναστευτικό, το οποίο εξελίχθηκε σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε ότι θέλει να συνεχιστεί η απόρριψη μεταναστών στα σύνορα: «Κανείς μας δεν θέλει να κλείσει τα σύνορα. Αλλά πρέπει να εφαρμοστούν προσωρινά απορρίψεις. Είναι νομικά εφικτό», δήλωσε.

Ενόψει των διαπραγματεύσεων με το SPD, o Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι το κόμμα αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση μετά το ιστορικά χαμηλό ποσοστό που κατέγραψε χθες. Διαβεβαίωσε ωστόσο: «Δεν έχω κανένα συμφέρον να καταστρέψω το SPD» και επανέλαβε την ανάγκη για γρήγορες διαπραγματεύσεις, με στόχο η νέα κυβέρνηση να είναι έτοιμη για δράση έως το Πάσχα. Τόνισε παράλληλα ότι θα συναντηθεί με τον Όλαφ Σολτς προκειμένου να συζητηθεί η ομαλή μετάβαση εξουσίας και να κατοχυρωθεί ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα λάβει καμία μακροπρόθεσμα δεσμευτική απόφαση για την Γερμανία χωρίς προηγουμένως να συμβουλευτεί την Χριστιανική Ένωση.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι είναι «12 παρά 5» για την Ευρώπη και για αυτό, όπως είπε, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Ήδη χθες το βράδυ μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και σκοπεύει να συντονιστεί μαζί του για την αντιμετώπιση της νέας στάσης των ΗΠΑ. «Υποθέτω ότι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ευρώπη θα μειωθεί, αλλά εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα διατηρηθεί η καλή διατλαντική σχέση. Αυτό όμως απαιτεί συμφωνία εντός Ευρώπης», τόνισε ο αρχηγός του CDU.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει δεχθεί ήδη συγχαρητήρια από την πρώην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Φρίντριχ Μερτς απάντησε αρνητικά.

«Προσκλητήριο» σε Νετανιάχου

Στο μεταξύ, πρόσκληση στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί τη Γερμανία θα απευθύνει ο Μερτς, όπως ανακοίνωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά.

Ο Μερτς σκοπεύει να προσκαλέσει τον Νετανιάχου αγνοώντας το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) εις βάρος του.

 Οι δύο πολιτικοί συνομίλησαν τηλεφωνικά, με τον Νετανιάχου να εκφράζει τα συγχαρητήριά του στον Γερμανό ηγέτη, μετά τη νίκη που του εξασφάλισε η κεντροδεξιά ένωση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Μερτς εγγυήθηκε στον Νετανιάχου ασφαλές ταξίδι στην Γερμανία παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του.

«Νομίζω ότι είναι παράλογη η ιδέα ένας ισραηλινός πρωθυπουργός να μην μπορεί να επισκεφθεί την Γερμανία. Θα μπορέσει να επισκεφθεί την Γερμανία», δήλωσε ο κ. Μερτς, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ήδη χθες μαζί του. «Μου τηλεφώνησε και με συνεχάρη», ανέφερε ο υποψήφιος καγκελάριος και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Τον διαβεβαίωσα ότι, σε περίπτωση που σκοπεύει να επισκεφθεί την Γερμανία, θα βρούμε τους τρόπους και τα μέσα ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορεί να έρθει και να φύγει χωρίς να συλληφθεί στην Γερμανία».

Ήδη τον περασμένο μήνα ο κ. Μερτς είχε χαρακτηρίσει «αδιανόητη» μια ενδεχόμενη σύλληψη του κ. Νετανιάχου στην Γερμανία και είχε δηλώσει ότι ειδικοί σύμβουλοί του ασχολούνται ενδελεχώς με το θέμα και εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε μια τυπικά ορθή απόφαση βάσει του διεθνούς δικαίου. «Πολιτικά ωστόσο, είναι αδιανόητο ένας πρωθυπουργός από το Ισραήλ να μην μπορεί να επισκεφθεί την Γερμανία ή άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή κινδυνεύει να συλληφθεί. Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω την εκτέλεση αυτής της απόφασης», είχε δηλώσει ο Φρίντριχ Μερτς.

Η «προειδοποίηση» στις ΗΠΑ

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί εφικτή η διατήρηση της διατλαντικής σχέσης, προειδοποίησε ωστόσο τις ΗΠΑ ότι, εάν επιλέξουν να πορευτούν μόνες, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη.

«Εάν επικρατήσουν στην Αμερική όσοι επιλέγουν όχι μόνο το "Πρώτα η Αμερική", αλλά το "Η Αμερική μόνη της", τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο κ. Μερτς, τονίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος ευελπιστεί η διατλαντική σχέση να διατηρηθεί ισχυρή.

Ήδη από την Κυριακή το βράδυ ο κ. Μερτς δήλωσε ότι η απόλυτη προτεραιότητά του θα είναι «η ενδυνάμωση της Ευρώπης όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε, βήμα βήμα, να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ», για να προσθέσει: «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έλεγα κάτι τέτοιο στην τηλεόραση, αλλά μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί, τουλάχιστον αυτοί οι Αμερικανοί, αυτή η κυβέρνηση, είναι εν πολλοίς αδιάφοροι για την τύχη της Ευρώπης». Ο Φρίντριχ Μερτς δήλωσε επίσης «περίεργος» να δει πώς θα φτάσουμε έως την σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, «εάν θα μιλάμε μέχρι τότε για το ΝΑΤΟ με την τρέχουσα μορφή του ή εάν θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα πολύ πιο γρήγορα».