Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στο νότιο Λίβανο παραμένει εύθραυστη, παρότι την Τρίτη (18/02) ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων από τα λιβανικά εδάφη, διατηρώντας ωστόσο πέντε προκεχωρημένα φυλάκια σε συγκεκριμένες θέσεις «στρατηγικής σημασίας» κατά μήκος της οριογραμμής Λιβάνου-Ισραήλ, εκφράζει ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γαβριήλ Χαρίτος.
Μιλώντας στον Alpha Κύπρου, ο Γ. Χαρίτος τόνισε πως ήδη σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι ισραηλινή επίθεση με drone κατά ΙΧ αυτοκινήτου που κινείτο στο σιιτικό χωριό Ίτα Αλ-Σιάαμπ με απολογισμό έναν νεκρό που φέρεται να είναι στέλεχος της οργάνωσης Χεζμπολάχ, αποτελώντας σαφή ένδειξη ότι το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή κάθε άλλο παρά ήρεμο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Παραμένουν πέντε ισραηλινά φυλάκια εντός λιβανικού εδάφους
Όπως σημείωσε, εξάλλου, ο Γ. Χαρίτος, μετά την αμερικανική απόρριψη του αιτήματος του Ισραήλ να παραταθεί για ένα ακόμα δεκαήμερο η παραμονή των στρατευμάτων του στα λιβανικά εδάφη, από χθες εφαρμόζεται μία διευθέτηση, που εκλαμβάνεται από την ισραηλινή πλευρά ως «συμβιβασμός».
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο ίδιος, η παρουσία πέντε προκεχωρημένων φυλακίων σε λιβανικό έδαφος αποτελεί μία πρωτοτυπία στον τρόπο με τον οποίον οι Ισραηλινοί διαχειρίστηκαν κατά το παρελθόν το λιβανικό ζήτημα. Τα φυλάκια βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, με σκοπό να αποφευχθεί η πιθανότητα ευθείας σύγκρουσης με τον τοπικό πληθυσμό.
Ο σκοπός των φυλακίων ορίσθηκε να είναι η παρακολούθηση κατά πόσον ο τακτικός λιβανικός στρατός θα ελέγξει ξανά την μεθόριο, αλλά και εάν η Χεζμπολάχ θα προβεί σε ενέργειες που θα ανασυντάξουν την παρουσία της στην περιοχή. Τέλος, όπως ξεκάθαρα ανακοινώθηκε από ισραηλινής πλευράς, ο χρόνος παραμονής των συγκεκριμένων φυλακίων θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον από την ισραηλινή πολιτική ηγεσία.
Έτσι, με αυτήν την διευθέτηση της σύστασης φυλακίων εντός λιβανικού εδάφους, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι οι Ισραηλινοί δεν θα ήθελαν να επαναληφθεί η δύσκολη εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί κατά την περίοδο 1985-2000, όταν η «Ζώνη Ασφαλείας» που είχε συσταθεί στον Νότιο Λίβανο τότε, είχε δημιουργήσει πολλές και διαρκείς απώλειες για τα ισραηλινά στρατεύματα, προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ισραηλινής κοινωνίας.
Δύσκολη συγκυρία για την λιβανική κυβέρνηση
Από την άλλη, όπως τόνισε οΓ. Χαρίτος αποτιμώντας την νέα κατάσταση που ισχύει από χθες στον Νότιο Λίβανο, περιέργως τα λιβανικά ΜΜΕ εμφανίζουν την παραμονή των ισραηλινών φυλακίων ως «παραβίαση των συμπεφωνημένων», παραλείποντας όμως να αναφέρουν ότι αυτή η διευθέτηση είναι προφανές ότι προβλέπεται από μυστικές διατάξεις της συμφωνίας εκεχειρίας, θεματοφύλακες της οποίας δεν είναι άλλες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία – οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων εμπνεύστηκαν αυτήν την συμφωνία, όρισαν την διάρκεια ισχύος της και ενθάρρυναν τα δύο μέρη (Ισραήλ και Λίβανο) να την υπογράψουν.
Μία πρόσθετη ένδειξη της, πιθανότατα, άβολης θέσης στην οποίαν βρίσκεται η νέα λιβανική κυβέρνηση του Ζοζέφ Αούν αποτελεί η πληροφορία που δημοσίευσε στο πρωτοσέλιδό της η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα της Βηρυτού «Αλ-Λιουάα», σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ έχουν θέσει τελεσίγραφο ενός μήνα προς την κυβέρνηση του Λιβάνου να πράξει το παν ώστε ο τακτικό στρατός να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειας της χώρας, να αφοπλίσει όλες ανεξαιρέτως τις πολιτοφυλακές – κάνοντας την δύσκολη αρχή με τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ – και να κατασχέσει τον οπλισμό που υπάρχει ακόμα στα παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφύγων, που είναι διάσπαρτα σε όλο τον Λίβανο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το περιεχόμενό του δεν έχει διαψευσθεί ή σχολιαστεί από κυβερνητικής πλευράς, εάν η κυβέρνηση Αούν δεν εφαρμόσει τα μέτρα που προωθεί η διακυβέρνηση Τραμπ (και που δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν τελικά δεν είχαν θεσπισθεί ήδη από την προηγούμενη διακυβέρνηση Μπάιντεν), τότε οι ΗΠΑ θα απευθυνθούν στον ΟΗΕ προκειμένου να ζητήσουν να τεθεί ο Λίβανο σε επιτροπεία και να αποσταλεί διεθνής δύναμη που εκείνη πλέον θα θέσει σε εφαρμογή τις, ομολογουμένως, δύσκολες αρμοδιότητες που αυτή τη στιγμή βαραίνουν την κυβέρνηση Αούν.
Ρευστή η πορεία της εκεχειρίας στη Γάζα. Αμήχανη και η Αίγυπτος
Όσον αφορά το μέλλον της εκεχειρίας στη Γάζα, όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, και ως προς αυτό το ζήτημα η κατάσταση παραμένει ρευστή.
Οι Ισραηλινοί είναι εξαιρετικά διστακτικοί να εφαρμόσουν το δεύτερο στάδιο της εκεχειρίας, όσο βλέπουν ότι η οργάνωση Χαμάς ανασυντάσσεται στη Λωρίδα της Γάζας και συνεχίζει να ασκεί την de facto διακυβέρνηση, έστω με σημαντικές δυσκολίες. Μάλιστα, ενώ το «σχέδιο εκκένωσης» του Προέδρου Τραμπ συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι, η Αίγυπτος φαίνεται πως δυσκολεύεται να βρει στρατηγικούς εταίρους, που θα την βοηθούσαν να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας χωρίς να πρέπει να εκκενωθεί από τους κατοίκους της.
Χαρακτηριστική ένδειξη των δυσκολιών που προφανώς αντιμετωπίζει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι είναι ότι η έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Κάιρο στις 27 Φεβρουαρίου, ύστερα από ειδικό αίτημα που υπέβαλε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, χθες βράδυ έγινε γνωστό ότι η έκτακτη συνδιάσκεψη μετατέθηκε για τις 4 Μαρτίου – γεγονός που μαρτυρά τη απροθυμία των αραβικών χωρών να συνταχθούν εμπράκτως με τις αιγυπτιακές απόψεις – μία στάση που προφανώς δεν θα ικανοποιούσε τον Λευκό Οίκο.