Μιανμάρ: Παρατείνεται έως τις 30/04 η κατάπαυση πυρός μετά τον φονικό σεισμό

Μιανμάρ: Παρατείνεται έως τις 30/04 η κατάπαυση πυρός μετά τον φονικό σεισμό

Η χούντα της Μιανμάρ ανακοίνωσε την Τρίτη (22/04) ότι παρατείνει έως τις 30 Απριλίου την κατάπαυση του πυρός, που είχε ανακοινώσει στις 2 Απριλίου, προκειμένου να διευκολύνει τις ανθρωπιστικές προσπάθειες μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε το κέντρο της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μερικές ώρες πριν από την προβλεπόμενη εκπνοή της κατάπαυσης του πυρός, συγκεκριμένα, τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδας).

«Ο στρατός παρατείνει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 23 έως τις 30 Απριλίου με σκοπό να συνεχιστεί η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση» την περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών της 28ης Μαρτίου ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 3.700 ανθρώπων, όπως αναφέρει η επικοινωνιακή ομάδα του σε μια ανακοίνωση.

Οι στρατηγοί απείλησαν να προβούν στις «απαραίτητες ενέργειες» αν οι εχθροί τους επιτεθούν σε «οδούς επικοινωνίας», «σε θέσεις των δυνάμεων ασφαλείας» ή αν προσπαθήσουν να "διευρύνουν το έδαφός τους" στη διάρκεια της εκεχειρίας, προειδοποίησαν.

Παρά την πρώτη ανακοίνωση εκεχειρίας, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίστηκαν και από τις δύο πλευρές, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη, οργανώσεις που παρακολουθούν τη σύγκρουση και κάτοικοι.

Οι οργανώσεις ανθρωπιστικής αρωγής και οι περιφερειακές δυνάμεις κάλεσαν να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, καθώς οι ανθρωπιστικές προσπάθειες εισέρχονται στην τέταρτη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ συναντήθηκε την Πέμπτη στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραχίμ, που ασκεί επίσης την εναλλασσόμενη προεδρία του περιφερειακού συνασπισμού χωρών της Ασίας και της Νοτιανατολικής Ασίας (Asean), για σπάνιες συνομιλίες στο πιο υψηλό επίπεδο, κατά τις οποίες αναφέρθηκε το θέμα.

Τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι ζουν σε αντίσκηνα σε καταυλισμούς μετά τον σεισμό, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη που μιλούν για δύο εκατομμύρια κατοίκους της χώρας που βρίσκονται "σε κρίσιμη ανάγκη βοήθειας και προστασίας".

Σημειώνεται, ότι μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε μια αιματηρή σύγκρουση ανάμεσα στη χούντα και τους εχθρούς της που προέρχονται από εθνικές μειονότητες και το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.