Μικρή παράταση του Brexit αναμένεται να ζητήσει σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, εν όψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, με τον εκνευρισμό των ευρωπαίων αξιωματούχων να είναι πλέον έντονος για τις παλινωδίες των Βρετανών.
Μόλις εννέα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου, στις 29 Μαρτίου, που συμφωνήθηκε πριν από δύο χρόνια με βάση το Άρθρο 50, η Μέι πρόκειται να ζητήσει αναβολή γραπτώς από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τα 27 κράτη-μέλη. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τονίσει ότι για να δώσουν τη συναίνεση τους, θα πρέπει το αίτημα της αναβολής να είναι πλήρως στοιχειοθετημένο, θέση την οποία επανέλαβε χθες, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.
Την ίδια ώρα, κατά τα σημερινά λεγόμενα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι πολύ πιθανό να μη λάβουν απόφαση για την παράταση στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Συμπλήρωσε δε ότι η Μέι δεν έχει συμφωνία ούτε στο συμβούλιο της ούτε στη βουλή, προσθέτοντας ότι ότι η Ε.Ε. έχει κάνει πολλά για να εξυπηρετήσει τη Βρετανία και δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις. «Δεν θα υπάρξουν επαναδιαπραγματεύσεις, νέες διαπραγματεύσεις ή επιπλέον εγγυήσεις σε όσες έχουν ήδη δοθεί» κατά τη συνέντευξη του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Μέι δεν θα ζητήσει μεγάλη αναβολή, γεγονός που μεταφράζεται ως προσχώρηση στις θέσεις των σκληρών του Brexit οι οποίοι ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν αναβολή μακράς διαρκείας.
Εξηγώντας ότι η Μέι δεν θα ζητήσει μεγάλη αναβολή με την επιστολή της προς την ΕΕ, πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ είπε: «Υπάρχει το σενάριο να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος στο κοινοβούλιο για να συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα, αλλά ο λαός της χώρας περιμένει σχεδόν τρία χρόνια. Ο λαός βαρέθηκε με την αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει απόφαση και η πρωθυπουργός συμμερίζεται την απόγνωση του».
Συνεπώς, έστω και αν η αναβολή – μικρή ή μεγάλη – θεωρείται δεδομένη, το φάντασμα του άτακτου Brexit θα πλανάται πάνω από τη Βρετανία και την Ε.Ε. έως την τελευταία στιγμή. Η αναβολή, σχεδόν τρία χρόνια μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για έξοδο από την ΕΕ, προκαλεί αβεβαιότητα ως προς την επίτευξη του διαζυγίου και οι επιλογές είναι η έξοδος με την συμφωνία της Μέι, μια μεγαλύτερη αναβολή, μια άτακτη έξοδος ή ένα ακόμη δημοψήφισμα.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένη την άρνηση του προέδρου της Βουλής να δεχθεί την ίδια συμφωνία προς ψήφιση, είναι πιθανό η Βρετανίδα πρωθυπουργός να υποστηρίξει ότι η συναίνεση της Ε.Ε. στην παράταση του Άρθρου 50 για αναβολή του Brexit συνιστά μία τροποποίηση στα δεδομένα της συμφωνίας.
Στις Βρυξέλλες ο Κόρμπιν
Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν πρόκειται να μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες και να συναντηθεί με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο πριν από την άφιξη της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και την προσπάθειά της να πείσει τους ηγέτες των 27 χωρών να αποδεχτούν το αίτημα για καθυστέρηση στην αποχώρηση.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, ο ευρωπαίος διαπραγματευτής ενημέρωσε τις 27 χώρες - μέλη ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν επιδιώκει τη συνάντηση και σχολίασε ότι η εμφάνισή του έρχεται σε «μία πολύ ευαίσθητη» χρονική στιγμή που θα προκαλέσει ανησυχία στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναμένεται να συζητήσει και πάλι το σχέδιό του για το Brexit και να ενημερώσει τον Μισέλ Μπαρνιέ για τις διακομματικές συνομιλίες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με τον Guardian αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από την ευρωπαϊκή πλευρά στην πρόταση να απέχει το κόμμα των Εργατικών από μία ακόμη ψηφοφορία επί της συμφωνίας για την αποχώρηση, επιτρέποντάς της να εγκριθεί, με την προϋπόθεση ότι θα τεθεί στη συνέχεια σε δημοψήφισμα.
Σε χθεσινή συνάντηση που είχε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα (Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Plaid Ουαλίας και Πράσινοι), αυτά τα τελευταία τον προέτρεψαν να στηρίξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Επίσης χθες ο Μισέλ Μπαρνιέ διεμήνυσε ότι η ΕΕ είναι ανοιχτή σε μία μεγάλης διάρκειας παράταση μόνο εάν η βρετανική κυβέρνηση παρουσίαζε ένα καινούργιο σχέδιο.
Διαβάστε ακόμη:
- Σε νευρική κρίση οι Βρυξέλλες με τα «τερτίπια» των Βρετανών