Πρόκειται για δύο από τις παγκοσμίως πιο γνωστές αμερικανικές επιχειρήσεις, με ηγετικό ρόλο στους κλάδους τους. Δύο επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εγκαταστήσει την έδρα τους στην αποκαλούμενη Κοιλάδα της Σιλικόνης, ενώ ταυτόχρονα, συγκαταλέγονται στην «αφρόκρεμα» της Wall Street από άποψη επιδόσεων και κεφαλαιοποίησης.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αμφότερες ανακοίνωσαν βελτιωμένα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρά την κρίση της πανδημίας που έχει βυθίσει στην ύφεση (και) τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο τη δυναμική που διαθέτουν: H Facebook, συγκεκριμένα, είδε τα έσοδά της να διαμορφώνονται στα 17,74 δισ. δολάρια και τα κέρδη της στα 4,9 δισ. έναντι 15,08 και 2,43 δισ. αντιστοίχως στο ίδιο διάστημα πέρυσι. Η δε Tesla κατέγραψε έσοδα της τάξης των 6 δισ. δολαρίων από την 1η Ιανουαρίου ως τις 31 Μαρτίου, έναντι 4,54 δισ. πέρυσι κια πρόβλεψης των αναλυτών για 5,9 δισ.
Κι όμως. Τα αφεντικά των δύο ομίλων όχι απλώς δεν δείχνουν να απολαμβάνουν τις επιδόσεις τους αυτή την περίοδο, αλλά βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο. Όσο για την αφορμή, είναι η απειλή του Covid-19, η χρησιμότητα ή μη των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και η αναγκαιότητα να συνεχιστούν ή, αντιθέτως, να αρθούν το συντομότερο δυνατό.
«Αυτό δεν είναι δημοκρατικό, δεν συνιστά ελευθερία. Δώστε πίσω στους ανθρώπους την διαολεμένη ελευθερία τους!», λέει ο Έλον Μασκ ο οποίος, εκτός της Tesla (η οποία πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση και έχει φτάσει να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών), είναι διευθύνων σύμβουλος και της διαστημικής SpaceX. Δεν διστάζει, μάλιστα, να κάνει λόγο για φασιστική πρακτική που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους, η οποία δεν συνάδει «με τα κίνητρα εκείνων οι οποίοι επέλεξαν να έρθουν στην Αμερική ή να χτίσουν αυτή τη χώρα».
Διαμετρικά αντίθετη άποψη εκφράζει ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, επικεφαλής του μεγαλύτερου και πιο δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως. «Ανησυχώ για το ενδεχόμενο η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων σε ορισμένους τομείς πολύ γρήγορα, προτού μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο ο ρυθμός μετάδοσης του ιού, ουσιαστικά εγγυάται μελλοντικές εξάρσεις και ακόμη χειρότερα προβλήματα στην υγεία και την οικονομία μακροπρόθεσμα».
Η ουσία και η προϊστορία
Πέραν όλων των άλλων, πάντως, που έχουν ως αποτέλεσμα Μασκ και Ζάκερμπεργκ να βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα σε αυτό το μέτωπο, υπάρχει και η ουσία των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων που παίζει καθοριστικό ρόλο. Κι αυτό διότι ενώ η Facebook επωφελείται σαφώς από το «Μένουμε Σπίτι» ενώ το 95% των υπαλλήλων της χρησιμοποιούσαν την τηλεεργασία και πριν την κρίση, η παραγωγική αλυσίδα της Tesla βασίζεται στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και τη φυσική παρουσία των εργαζομένων σε αυτές, ενώ τα προϊόντα της απειλούνται άμεσα από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και της κατανάλωσης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι ανάμεσα στους δύο διαπρεπείς εκπροσώπους του «νέου κύματος» στο αμερικανικό και παγκόσμιο επιχειρείν υπάρχει προϊστορία αντιπαράθεσης.Και μάλιστα τόσο έντονης σε κάποιες περιπτώσεις, ώστε να μην περιορίζεται στην ανταλλαγή απόψεων, αλλά να φτάνει και σε προσωπικές προσβολές – κάτι ασυνήθιστο σε αυτό το επίπεδο.
Ενδεικτική είναι μια υπόθεση του 2017, όταν Μασκ και Ζούκερμπεργκ είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τον ρόλο της. «Έχω μιλήσει με τον Μαρκ γύρω από αυτό. Η κατανόηση που δείχνει στο συγκεκριμένο θέμα είναι μάλλον περιορισμένη», είχε πει τότε ο Μασκ, ο οποίος επέμενε ότι σταδιακά τα ρομπότ θα γίνουν τόσο «έξυπνα» ώστε κάποια στιγμή θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να περιθωριοποιήσουν πλήρως ή ακόμη και θα σκοτώσουν τους δημιουργούς τους.
Πολιτικές διαστάσεις
Αναμφίβολα, πάντως, σήμερα η σύγκρουσή τους έχει και άμεση πολιτική διάσταση, την οποία ουδείς μπορεί να παραβλέψει. Καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και το κεντρικό θέμα είναι η κρίση που προκαλεί η πανδημία και η αντιμετώπισή της, είναι φανερό ότι ο «μίστερ Tesla», με τις δηλώσεις του, παίρνει θέση στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ο αντίπαλός του βρίσκεται αντικειμενικά πιο κοντά στις θέσεις των Δημοκρατικών και του υποψηφίου προέδρου τους, Τζο Μπάιντεν.
Κι αυτό, φυσικά, είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη και μάλιστα σοβαρά.