Κουβαλώντας την εφιαλτική στρατιωτική εμπειρία της μάχης του 2014 στη Φαλούτζα και δίχως να διακρίνουν στρατηγική εξόδου από μία χερσαία επέμβαση που προδιαγράφεται περίπλοκη, μακρά και πολυαίμακτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να «συγκρατήσουν» το Ισραήλ από μία πλήρους κλίμακας εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας και τη σκληρή πραγματικότητα ενός πολέμου αστικού περιβάλλοντος. Το Ισραήλ ετοιμάζεται για επέμβαση και το «πότε» και το «πώς» θα το αποφασίσει το πολεμικό συμβούλιο, δηλώνει την ίδια στιγμή ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
«Έχουμε ήδη σκοτώσει χιλιάδες τρομοκράτες και αυτή είναι μόνο η αρχή. Προετοιμαζόμαστε για μια χερσαία εισβολή. Δεν θα διευκρινίσω πότε, πώς ή πόσοι θα είναι. Δεν θα επεκταθώ επίσης στους διάφορους υπολογισμούς που κάνουμε, τους οποίους η κοινή γνώμη ως επί το πλείστον δεν γνωρίζει και έτσι πρέπει να είναι» ήταν η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε διάγγελμα που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης.
Αντί να εξαπολύσουν μια μαζική χερσαία επίθεση στη Γάζα για την εξόντωση της Χαμάς, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ομήρους, αμάχους και να οδηγήσει πιθανώς σε περιφερειακή ανάφλεξη, οι στρατιωτικοί σύμβουλοι των ΗΠΑ προτρέπουν το Ισραήλ να ακολουθήσει έναν συνδυασμό «χειρουργικών» αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας και στοχευμένων επιδρομών από τις ειδικές δυνάμεις.
Πρόκειται για το μοντέλο Μοσούλης, τη στρατηγική αεροπορικών επιθέσεων ακριβείας και στοχευμένων επιδρομών που ακολουθήθηκε από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης του Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος. Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης της Μοσούλης και της Ράκκα στο Ιράκ περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη Φαλούτζα -όπου οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν με άρματα μάχης και πεζικό- είναι η «οδός» που δείχνει η Ουάσινγκτον.
Αμφότερες οι τακτικές θα οδηγήσουν σε βαριές απώλειες, όμως μία πλήρους κλίμακας εισβολή θα ήταν σαφώς πολύ πιο αιματηρή, για στρατιώτες και αμάχους, ενώ τίθεται και το ζήτημα της «επόμενης ημέρας» στο οποίο αυτή τη στιγμή απάντηση δεν υπάρχει. Τις Ηνωμένες Πολιτείες προβληματίζει η τύχη των 200 ομήρων που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς και των Παλαιστίνιων αμάχων που δεν έχουν καμία οδό διαφυγής σε μία στενή λωρίδα γης ήδη βυθισμένη σε ανθρωπιστική κρίση, καθώς και το γεγονός ότι μία μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επ’ αόριστον κατοχή -αν και το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι ουδεμία τέτοια πρόθεση υπάρχει.
Στρατιωτικοί που συντόνισαν επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και βρέθηκαν επίσης στην πρώτη γραμμή της μάχης της Φαλούτζα έχουν μεταβεί στο Ισραήλ για να συνδράμουν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους στην κατάρτιση στρατηγικών για την εξόντωση της Χαμάς. Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται και ο στρατηγός τριών αστέρων Τζέιμς Γκλιν, πρώην επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των Δυνάμεων Πεζοναυτών, με σημαντική εμπειρία στον αστικό πόλεμο και ιδίως στη Φαλούτζα, όπου και διοικούσε στρατεύματα κατά τη διάρκεια ορισμένων εκ των πλέον σκληρών συγκρούσεων.
Είναι σαφές το μήνυμα της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Ισραήλ με την αποστολή που ανέθεσε στον Τζέιμς Γκλιν, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, θα παράσχει συμβουλές και για την αποφυγή απωλειών αμάχων εν μέσω αστικού πολέμου.
Εκ μέρους αξιωματούχων του αμερικανικού Πενταγώνου έχει υπογραμμιστεί σε κάθε περίπτωση πως η Ουάσινγκτον δεν λέει στο Ισραήλ τι να πράξει, δεν αποφασίζει για το Ισραήλ και εξακολουθεί να υποστηρίζει την επέμβαση κατά της Χαμάς. Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι ούτε ο στρατηγός Γκλιν, ούτε και κανένας από τους υπόλοιπους στρατιωτικούς συμβούλους, δεν πρόκειται να βρεθούν στο πεδίο όταν εκδηλωθεί η επίθεση των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας.
Έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές που μιλούν στο CNN σκιαγραφούν μία σκληρή και αιματηρή μάχη σώμα με σώμα και σπίτι σε σπίτι εάν εισέλθει μαζικός αριθμός ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα, η οποία εκτιμούν ότι σχεδόν στο 90% θα ισοπεδωθεί. Δεν θεωρούν ότι ο ισραηλινός στρατός είναι προετοιμασμένος -όπως και κανένας στρατός, ούτε ο αμερικανικός, σημειώνουν- για το είδος της μάχης που θα αντιμετωπίσουν. Αυτού του είδους η επιχείρηση θα χρειαστεί μήνες διότι ένας προηγμένος στρατός, όπως ο ισραηλινός, χάνει πολλές από τις δυνατότητές του όταν μάχεται σε αστικό περιβάλλον, επισημαίνουν ο συνταγματάρχης ε.α. Λίαμ Κόλινς και ο ταγματάρχης ε.α. Τζον Σπένσερ, αμφότεροι με θητεία σε Ιράκ και Αφγανιστάν και οι οποίοι και έχουν συγγράψει το βιβλίο «Κατανοώντας τον Αστικό Πόλεμο».
Υπογραμμίζουν ότι το Ισραήλ σαφώς διατηρεί πλεονεκτήματα, όπως ειδικά ανεπτυγμένες θωρακισμένες μπουλντόζες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αστικές μάχες και την ικανότητα να πολεμούν οι στρατιώτες του τη νύχτα, αλλά εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι αυτό θα πρέπει να σταθμιστεί σε σχέση με την έλλειψη εμπειρίας και εκπαίδευσης στην αστική μάχη. Την ίδια στιγμή, η Χαμάς «έχει» περισσότερους από 200 ομήρους, αμάχους-ανθρώπινες ασπίδες, βομβιστές αυτοκτονίας, παγίδες με εκρηκτικά και ένα λαβύρινθο από σήραγγες που είχε χρόνια στη διάθεσή της να σκάψει.
Οι προκλήσεις ενός αστικού πολέμου είναι τεράστιες και δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο, περιλαμβανομένων των New York Times, επικαλούνται υψηλόβαθμους αξιωματούχους που μεταφέρουν τον προβληματισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι στρατιωτικοί στόχοι που τίθενται στην παρούσα φάση για τη Γάζα μπορεί να μην είναι επιτεύξιμοι. Σε διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να εξεταστεί προσεκτικά ο τρόπος με τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις θα εισέλθουν και θα πολεμήσουν στη Γάζα, δεδομένων των κινδύνων που κρύβει ο παλαιστινιακός θύλακας από όπου εξαπολύθηκε η τρομοκρατία της Χαμάς.
Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν είχε υπογραμμίσει στην ομιλία που εκφώνησε κατά την ιστορική του επίσκεψη στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ θα χρειαστεί να έχει «σαφήνεια σχετικά με τους στόχους και μια ειλικρινή εκτίμηση για το αν ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται θα επιτύχει αυτούς τους στόχους», καλώντας την κυβέρνηση Νετανιάχου να μην επαναλάβει τα «λάθη» των ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Σε κοινές δηλώσεις με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανέζε, το βράδυ της Τετάρτης στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την ακλόνητη στήριξή του προς το Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας ότι «θα έχει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπίσει τον εαυτό του απέναντι στους τρομοκράτες, και αυτό είναι εγγύηση». Παράλληλα, επανέλαβε πως η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τη «μεγάλη πλειονότητα του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα ή οπουδήποτε αλλού», και τηλίτευσε επιθέσεις εποίκων κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.