Εικόνες χάους στην πόλη Πάλμα στη βόρεια Μοζαμβίκη μετά την επίθεση τζιχαντιστών την περασμένη εβδομάδα, καθώς χιλιάδες επιζώντες περιπλανώνται γύρω από την πόλη.
Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στις ακτές ή χτύπησαν την πόρτα των εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου που κατασκευάζει η γαλλική εταιρεία Total στη χερσόνησο Αφούνγκι.
Στο λιμάνι της Πέμπα, πρωτεύουσας της μουσουλμανικής επαρχίας Κάμπο Ντελγκάντο όπου βρίσκεται και η Πάλμα, περισσότερα από 300 χιλιόμετρα πιο νότια, μερικά πλοία και πιρόγες που μεταφέρουν διασωθέντες έφτασαν τις τελευταίες ημέρες.
Όμως την ώρα που ανθρωπιστικές οργανώσεις αναμένουν μεγάλο αριθμό επιζώντων να φτάσει στην πρωτεύουσα, στην Πέμπα επικρατεί ηλεκτρισμένη ηρεμία.
«Υπάρχουν πολλές οικογένειες εδώ που αναζητούν συγγενείς τους, δεν γνωρίζω ακριβώς τις εθνικότητες, όμως υπάρχουν διάφορες», δήλωσε ο 38χρονος Άντα Ασάν κάτοικος της Πέμπα.
Χωρίς πόρους, εκατοντάδες κάτοικοι της Πάλμα έφυγαν με τα πόδια, διανύοντας χιλιόμετρα προς τα βόρεια σύνορα με την Τανζανία ή προς καταυλισμούς εκτοπισμένων.
Πολλοί είναι εξαντλημένοι, χωρίς τροφή, φτάνουν με πρησμένα πόδια, αναφέρουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Στην Πάλμα η βία έχει μειωθεί. Από την Κυριακή αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν μια πόλη-φάντασμα. Όμως εξακολουθούν να ξεσπούν σποραδικές συγκρούσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
Την προηγούμενη Τετάρτη τζιχαντιστές επιτέθηκαν στην Πάλμα, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους, στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η πόλη των 75.000 κατοίκων έπεσε στα χέρια τους τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο.
Τζιχαντιστικές ένοπλες οργανώσεις δρουν σε αυτή την φτωχή περιοχή, στα σύνορα με την Τανζανία, εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια.
Η ΜΚΟ Acled είχε μετρήσει πριν την πιο πρόσφατη αυτή επίθεση ήδη 2.600 νεκρούς, εκ των οποίων οι μισοί άμαχοι.
Η βία έχει προκαλέσει και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, η οποία κινδυνεύει να επιδεινωθεί, με επιπλέον 670.000 ανθρώπους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.