Μπάιντεν: Δύσκολη η πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως 1η Μαΐου

Μπάιντεν: Δύσκολη η πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν ως 1η Μαΐου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι θα είναι δύσκολο να απομακρυνθούν όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου, όπως προβλέπει η συμφωνία που συνήψε ο προκάτοχός του με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι αμέσως προειδοποίησαν κατά οποιασδήποτε καθυστέρησης.

«Ενδέχεται να γίνει, αλλά είναι δύσκολο», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Τετάρτη από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Είμαι στη διαδικασία λήψης της απόφασης για το πότε θα φύγουν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ εξήγησε ότι η σχετική ανακοίνωση δεν θα καθυστερήσει πολύ, όμως θα γίνει έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους εταίρους των ΗΠΑ και την αφγανική κυβέρνηση.

«Το γεγονός είναι ότι η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε ο πρώην πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) δεν ήταν πολύ στέρεη», κατήγγειλε ο Μπάιντεν. Επίσης δήλωσε ότι καθώς δεν υπήρξε ομαλή μετάβαση από την κυβέρνηση Τραμπ στη δική του, την περίοδο από τον Νοέμβριο ως τον Ιανουάριο, δεν κατάφερε να έχει «πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες», κυρίως στο περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ταλιμπάν, γεγονός που καθυστερεί τη διαδικασία.

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2020 στο Κατάρ ιστορική συμφωνία με τους Ταλιμπάν, η οποία προβλέπει την απόσυρση όλων των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου, με αντάλλαγμα εγγυήσεις από τους αντάρτες για την ασφάλεια στη χώρα και την έναρξη άμεσων ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να τερματίσουν την κατοχή τους βάσει της συμφωνίας της Ντόχα και να αποσύρουν το σύνολο των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν ως την 1η Μαΐου», δήλωσε χθες στο AFP ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

«Αν δεν το κάνουν, εκείνοι θα ευθύνονται για τις συνέπειες», τόνισε.

Οι ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα παραμένουν σε τέλμα και η βία εξακολουθεί να αυξάνει στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση Τραμπ εκτιμά επίσης ότι οι αντάρτες δεν έχουν σεβαστεί τις δεσμεύσεις τους βάσει της συμφωνίας να διακόψουν τις σχέσεις τους με τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως η αλ Κάιντα.

Συνομιλίες στη Ρωσία και την Τουρκία

Για τον λόγο αυτό οι Αμερικανοί προσπαθούν να επανεκκινήσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέστειλε επιστολή στους Αφγανούς ηγέτες στην οποία τους πιέζει να δεχθούν ένα προσχέδιο συμφωνίας το οποίο προβλέπει τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν οι Ταλιμπάν, καθώς και μόνιμη εκεχειρία.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ένας από τους λίγους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ που διατήρησε το πόστο του, έχει αυξήσει τις επισκέψεις του στην Καμπούλ και τη Ντόχα σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο πλευρές.

Όμως ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι απορρίπτει σε αυτό το στάδιο κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συμμετοχής των Ταλιμπάν στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν αυτή είναι μεταβατική.

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν προειδοποιεί τον Γάνι ότι το ενδεχόμενο πλήρους απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν παραμένει ανοικτό. Στην οποία περίπτωση, όπως σημειώνει ο Αμειρκανός υπουργός, «η κατάσταση ασφαλείας κινδυνεύει να επιδεινωθεί» και οι Ταλιμπάν «να σημειώσουν γρήγορα νίκες στο πεδίο».

Ωστόσο, σε ιδιωτικές συζητήσεις ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πολύ αργά, από επιμελητειακή άποψη, να ολοκληρωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων ως την 1η Μαΐου.

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Καμπούλ και Ταλιμπάν μεταφέρονται σήμερα στη Ρωσία. Η Μόσχα έχει εκφράσει τη στήριξή της στην αμερικανική πρόταση για τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή των ανταρτών και έχει καλέσει να παραστούν στις συνομιλίες εκπρόσωποι των ΗΠΑ, του Πακιστάν και της Κίνας.

Στις συνομιλίες στη Μόσχα θα συμμετάσχει ο Χαλιλζάντ με την Ουάσινγκτον να εκτιμά ότι η ρωσική πρωτοβουλία εντάσσεται «στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών να στηριχθεί η αφγανική διαδικασία ειρήνευσης».

Ο ΟΗΕ, που δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές, όρισε ειδικό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν τον Γάλλο Ζαν Αρνό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δίνει την εντύπωση ότι θέλει εμπλέξει και άλλες χώρες στην προσπάθειά της να βγουν από το τέλμα οι ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις.

Έπειτα από αίτημα του Μπλίνκεν, η Τουρκία αναμένεται να διοργανώσει τον Απρίλιο μια διάσκεψη για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν.