Η ατζέντα μου έναντι της Ρωσίας δεν είναι εχθρική, ωστόσο δεν είναι καιρός ούτε για αγκαλιές, ούτε όμως για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, είναι το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν προς τον πρόεδρο Πούτιν κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. «Δεν είναι η στιγμή για να αγκαλιαστούμε, όπως δεν είναι επίσης η ώρα για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο»», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία για αμοιβαία επιστροφή των πρεσβευτών τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και στην Μόσχα, όπως και αυτή για επανάληψη των συνομιλιών για τον έλεγχο των πυρηνικών, μπορεί να αποτελούν ένα πρώτο βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων, ωστόσο και οι δύο ηγέτες δεν παρέλειψαν να αφήσουν αιχμές ο ένας προς τον άλλο.
Ο Μπάιντεν είπε ότι αν συνεχιστούν οι κυβερνοεπιθέσεις και οι παρεμβάσεις σε εκλογικές διαδικασίες, οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση Ναβάλνι και στη χρήση χημικών στην Συρία. Ο δε Πούτιν ανέφερε με νόημα ότι δεν θα αφήσουμε τη Ρωσία να γίνει όπως οι ΗΠΑ, όπου εισβολείς μπαίνουν στο Καπιτώλιο, στέλνοντας μήνυμα στον πρόεδρο Μπάιντεν να κοιτάζει τα του οίκου του.
«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», τόνισε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Επεσήμανε ωστόσο ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.
Σχολιάζοντας το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα βρίσκονται «πάντα στο τραπέζι», προσθέτοντας πως το ζήτημα δεν είναι να στοχοποιήσουμε τη Μόσχα όταν τα παραβιάζει. «Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε.
«Είναι μέρος του DNA της χώρας μας η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό έθεσε το θέμα της κράτησης του Αλεξέι Ναβάλνι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε εν συνεχεία την αισιοδοξία του για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τους μήνες που ακολουθούν μια δοκιμασία για την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. «Υπάρχει μια σημαντική προοπτική για ουσιώδη βελτίωση των σχέσεων μας, χωρίς εμείς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στις αρχές και στις αξίες μας, σημείωσε μετά το πέρας της συνόδου στη Γενεύη.
«Πρέπει να υπάρχουν βασικοί κανόνες και να τους υπακούμε είπα στον Πούτιν», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε στο να συνεργαστεί ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν την σημασία της αποτροπής ενός νέου γύρου τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, ότι έθεσε την ακλόνητη δέσμευση του για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ενώ -όπως είπε- εξέφρασε την ανησυχία του και για την Λευκορωσία.
Ο Μπάιντεν τόνισε ότι συμφώνησαν να τοποθετήσουν εμπειρογνώμονες για τα θέσουν τα όρια του κυβερνοχώρου και κατέστησε σαφές -υπογράμμισε- ότι δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα παραβίασης της κυριαρχίας της αμερικανικής δημοκρατίας.
Ο ίδιος είπε ότι κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του ότι θα απαντήσει σε ενέργειες που επηρεάζουν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.
Πούτιν: Εποικοδομητικές συζητήσεις
Λίγη ώρα πριν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε αρχικά ότι «Οι Αμερικανοί και Ρώσοι πρεσβευτές θα επιστρέψουν στα διπλωματικά τους πόστα για να αναλάβουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους», χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του.
Ο Πούτιν εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς σε αυτή την φάση το κατά πόσο θα βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «οι απώλειες των Αμερικανών από τις κυρώσεις δεν είναι λιγότερες από αυτές της Ρωσίας».
Δήλωσε επίσης ότι «οι κυρώσεις έχουν ήδη ωθήσει ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και να παραχωρήσουν την επιχείρησή τους σε αντιπάλους».
«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», δήλωσε, για να προσθέσει: «Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις στο ζήτημα αυτό».
Σε ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων, τόνισε ότι «πιστεύουμε πως η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να εξετάσει λύσεις».
Ο ίδιος είπε ότι το θέμα της Ουκρανίας τέθηκε επί τάπητος, ενώ ερωτηθείς αναφορικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να συζητήσουμε εδώ».
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πούτιν είπε ότι ο ηγέτης της Ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι γνώριζε ότι θα συλληφθεί κατά την επιστροφή του στην Ρωσία, καθώς είχε παραβιάσει τον νόμο, «παρά ταύτα αποφάσισε να γυρίσει έτσι κι αλλιώς».
Αρχικώς υπήρξε το τετ α τετ των δύο ηγετών, μόνο με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, των Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνάντηση είχε διάρκεια 93 λεπτών. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι δύο ηγέτες είχαν νέο γύρο επαφών, αυτή τη φορά με διευρυμένη σύνθεση.
Ο δεύτερος κύκλος είχε διάρκεια 65 λεπτών και οι δύο άνδρες είχαν ακουστικά με αυτόματη μετάφραση, ενώ στον πρώτο γύρο των συζητήσεων ο διάλογος έγινε μέσω διερμηνέων που βρίσκονταν στην αίθουσα.
Συνολικά οι επαφές Μπάιντεν – Πούτιν είχαν χρονική διάρκεια μικρότερη από αυτή που αναμενόταν.